|

'Gelin hepimiz ihracatçı olalım'

Başbakan Binali Yıldırım, Eskişehir'de ihracata destek için çağrıda bulundu. Yıldırım, "Size buradan, Eskişehir'den bir çağrım var, gelin hepimiz ihracatçı olalım. Dünya kazan biz kepçe dolaşalım" dedi.

Yeni Şafak
15:17 - 10/09/2017 Pazar
Güncelleme: 16:03 - 10/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım, Eskişehir'de STK ve iş dünyası temsilcilerine hitap etti. Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle;

"Eskişehir 15 Temmuz darbe girişiminde çok önemli rolü vardı. Cumhurbaşkanı inin meydanlara dedi, indiniz."

Türkiye dünyanın merkezi

"Hem Balkanlar coğrafyası hem Kafkaslar coğrafyası, bütün değişik etnik grupların bir araya gelip buluştuğu yer burası, Eskişehir. Nabi Bey'in bakanlığı döneminde burası Türk dünyası başkenti olarak 2013 senesi boyunca kabul edildi ve birçok etkinlikler yapıldı. Dünyanın merkezindeyiz. Bu da nereden çıktı demeyin. Dünya küre, parmağınızı nereye koysanız orası dünyanın merkez. Avustralya'ya parmağınızı koyun 5 saat gidin sağa sola hiçbir yere varamazsınız ama Türkiye'de Eskişehir'e parmağınızı koyun, 3 saat uçarak 56 ülkeye ulaşırsınız.

Küresel yatırımcılar açısından çekim merkezi olmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

  • Karamsal olmaya gerek yok ülkemizin karşı karşıya kaldığı bütün tehditleri biliyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde üç dört terör örgütüyle uğraşan, buna bir de darbe koyun ülke yok! Başka ülke olsa ayakta kalamazdı.

Ne yapacağız? Daha çok üreteceğiz, daha çok çalışacağız. Ülkemize güveneceğiz.

Bizi aşağı çekmeye çalışanlar geçmişte oldu bundan sonra da olacak.

Amerika'ya Avrupa'ya son nesil, lokomotif yapıyor. Tank yapıyor. Yapacak. Çünkü, 60'lı yıllarda ilk otomobili yapan Eskişehir. Eskişehir raylı sistemlerde, havacılıkta ön plana çıkıyor. Sanayide, eğitimde ön plana çıkıyor. Eskişehir tarih ve kültür şehri. Osmanlı'nın hazırlandığı ve 7 asra yakın, 3 kıtada hüküm sürdüğü topraklar bu topraklar."

Engelleri kaldırıyoruz

"İhracatı arttırmamız lazım. Bu ülkede 55 bin ihracatçı yetmez. Bunun için engelleri birer birer kaldırıyoruz.

İki açığımız var. Biri cari açık bütçe açığı. Bu iki açığa karşı ihracatı artırmak gerekiyor.

Akıl teri alın terinden daha önemli hale geldi. Dünyanın en büyük şirketlerinin bacası yok artık.

2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüme oldu. İkinci çeyrej bundan da büyük olacak. G20 ülkeleri içinde 3. oluyoruz."

"Gelin hepimiz ihracatçı olalım"

"Size buradan, Eskişehir'den bir çağrım var, gelin hepimiz ihracatçı olalım. Dünya kazan biz kepçe dolaşalım ama gittiğiniz yerde komşunuzun işini elinden almayın yeni müşteri bulun. Atıl kaynaklarımızı harekete geçireceğiz. Yatırıma yöneleceğiz. AR-GE, yenilikçilik, buralara daha çok yatırım yapacağız.

Türkiye tasarrufta başarılı değil. Yıllık yüzde 25 bizi toparlıyor ancak yetmez."

  • THY anısı
  • "Ulaştırma Bakanıyım, THY topu topu 8 milyon yolcu taşıyor. Bu böyle gitmez. Çin'e gittik, döneceğiz. Uçak arızalandı dediler. Parça lazım. "Alın takın" dedim, "olmaz alamayız" dediler. Ankara'dan yeni uçak gelecek. Boş uçak oradan kalktı, Çin'e geldi, diğer yolcuları da aldı geldi. Bu ne ticarete uyar ne ülkenin menfaatlerine uyar. O gün orada karar verdim, mutlaka buraya bir şey yapmak lazım. Dedim ki sayın Cumhurbaşkanım, o zaman başbakandı. Burayı elden çıkarmamız lazım. Bunlar kamu mevzuatına tabii olduğu sürece iflah olmaz. O günkü yöneticiler şikayet ettiler. Başbakan tekrar çağırdı "ne oluyor bu iş" dedi. "Bunlar bir şey yapmazsak zaten ölecek, yaparsak yaşama ihtimali olacak" dedim. "Halka arz edelim" dedim. Bunu gerçekleştirdik. Havacılık, havacılıktaki göstergemiz, diğer bütün göstergelerimizi ikiye katladı. Bir marka oldu, 246 noktaya uçuyor. Yapınca oluyor."
"10 yıl içinde havacılığın merkezi Türkiye olacak"

"Bütün bunlar bizi dünyanın en büyük havalimanını yapmaya getirdi. Bu tesadüf olan bir şey değil. 70'li yıllarda ABD, 80'li yıllarda Avrupa'ya geçti, önümüzdeki 10 yıl içinde havacılığın merkezi Türkiye olacak."


"2019'da sizden artık final istiyorum"

"2019'da sizden artık final istiyorum. Bu sene de Harun Bey Eskişehir'i Süper Lig'e çıkarmanızı istiyorum. Süper şehir Eskişehir'e Süper Lig de yakışır."


#Eskişehir
#Başbakan
#Binali Yıldırım
7 yıl önce