|

Geliri katlayıp onur konuğu olduk

2004 yılında 10 bin dolar olan dizi ihracatını 2015’te 350 milyon dolara çıkaran Türk dizi sektörü, dünyanın en büyük televizyon fuarına çıkarma yaptı. Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen MIPCOM Dizi ve İçerik Fuar’ında Türkiye ilk kez onur konuğu oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/10/2015 Salı
Güncelleme: 19:48 - 5/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Son yıllarda artan dizi ihracatıyla öne çıkan Türkiye, alanının en iddialı fuarı olan MIPCOM'un bu yılki onur konuğu. Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen MIPCOM Dizi ve İçerik Fuar'ında ilk kez onur konuğu olan Türkiye, 2004 yılında 10 bin dolar olan dizi ihracatını 2015”te 350 milyon dolara çıkararak bu ünvanı hak etti. Türk dizi sektörünün çıkarma yaptığı dünyanın en büyük televizyon fuarına İstanbul Ticaret Odası (İTO) da büyük bir katılım sağladı. Televizyon programı ve dizilerin tüm dünyaya pazarlandığı fuarda Türk dizileri 112 ülkeden


4 bin 500 küresel şirketin beğenisine sunulacak.



LATİN AMERİKA DEĞİL YERİNE TÜRK DİZİLERİ


MIPCOM'da Türkiye'nin etkinliği katılımcı kişi sayısındaki artışla da kendini gösterdi. Bu yılki fuara Türkiye'den 411 kişi katılıyor. Türkiye'nin katılımı geçtiğimiz yıl 223 katılımcı ile sınırlı kalmıştı. Türkiye Onur Konuğu ülke statüsünü düzenlenen törenle Meksika'dan devraldı. 90'lı yıllarda Meksika dizilerinin hâkimiyeti altındaki Türkiye'nin onur ülke ünvanı alması da dikkat çekti. Katılımcılar için “nereden nereye” dedirten bir diğer gelişme de Cannes'in tanıtım logoları ve Türk dizilerinin afişleriyle


donatılmış olması oldu.







ÇAĞLAR: SON 10 YILDA ÖNE ÇIKMAYI BAŞARDIK


Fuar açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Türkiye son 10 yılda dünyanın en heyecan veren 'görsel kültür' üreticilerinden biri oldu. 2004 yılında 10 bin doları bile bulmayan dizi film ihracatımızın bu yıl 350 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Çağlar, Türk dizilerinin Orta Doğu'dan Orta Asya'ya Kuzey Afrika'dan Doğu Avrupa'ya kadar geniş bir coğrafyada, 80'e yakın ülkede milyonlarca eve misafir olduğunu söyledi.



BÖLÜM BAŞI 200 BİN DOLAR


Çağlar, “Dizilerimiz yurtdışına genelde 45 dakikalık bölümler halinde satılıyor. Yakın geçmişte bölüm başına 500 dolar olan fiyatlar, kalitedeki artış ve bilinirlikle bölüm başı 200 bin dolara kadar yükseldi. Dakika fiyatı neredeyse 4 bin 500 dolar demek. Bu dizilerde ekranlara yansıyan Türkiye'ye ait ne varsa, her birini ayrı ayrı marka yapma şansımız var. Yani Türkiye'nin aradığı markalaşma televizyon kumandasında” değerlendirmesinde bulundu.



ÇİN KAPISINA DAYANDIK


Çağlar, “Türk dizilerinin 2014 yılında Orta Doğu'dan Orta Asya'ya Kuzey Afrika'dan Doğu Avrupa'ya kadar bir coğrafyada 400 milyondan fazla bir izleyiciye ulaştığı tahmin ediliyor. Yeni pazarlarımız ise Latin Amerika ve İskandinav ülkeleri. Uzakdoğu ülkelerine de dizilerimizin pazarlanması için girişimler var. Dağıtımcı firmalarımız Endonezya, Malezya, Hindistan ve Çin gibi büyük pazarları da zorluyor'' diye konuştu.



TÜRKİYE'YE ÖZEL ALAN


İstanbul Ticaret Odası, 112 ülkeden profesyonelin ziyaret edeceği MIPCOM'da Türkiye standının yanı sıra 300 metrekare büyüklüğünde bir Türkiye çadırı kurdu. Turkey: Home of Content konsepti ile düzenlenen çadırda Türk sanatçı ve yapımcıların katılacağı paneller düzenleniyor. Dev ekranlarda ise Türkiye'nin yeni dizileri gösteriliyor. Fuarda Türk yapımcı ve dağıtımcılar uluslararası alıcılarla 106 metrekarelik Türkiye standında birebir görüşmeler yapıyorlar.


#Türk dizileri
#Dizi ve İçerik Fuar
#Cannes
9 yıl önce