|

Gıda fiyatına dolu darbesi

İstanbul ve çevresinde doluya sebep olan doğal afet, mega kentte yer alan birçok tarla ve seraya büyük zarar verdi. Üretim alanlarının yüzde 60-70’nin zarar gördüğünü belirten yaş sebze meyve üreticileri, yaşanan felaketin 10 gün sonra tezgahlara yüzde 30 zam olarak yansıyacağı görüşünde.

Yeni Şafak
04:00 - 29/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:52 - 29/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Gıda fiyatına dolu darbesi
Gıda fiyatına dolu darbesi

Dünyada doğal afetler nedeniyle çıkan ekonomik zarar 250-300 milyar doları buluyor. Günümüzde bu zarar her geçen gün katlanarak artıyor. Son olarak geçtiğimiz gün Megakent İstanbul’da doluya sebep olan doğal afet şehir ekonomisini de etkiledi. 15 milyon İstanbullu’nun hayatını kabusa çeviren durum şehrin çevresinde üretim yapan çiftçileri de vurdu. Sorularımızı cevaplayan tarım sektörü temsilcileri özellikle Trakya bölgesindeki tarım alanlarının yüzde 70 oranında zarar gördüğünü, etkili olan yağışın önümüzdeki on gün içerisinde yüzde 20 ile 30 oranında tezgah ve raflara zam olarak yansıyacağını söylüyor.

ALANLARIN YÜZDE 70’İ ZARAR GÖRDÜ

Silivri, Çatalca gibi bölgelerimizdeki üretim alanlarının yerle bir olduğunu aktaran Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncuları ve Tüccarları Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, burada üretilen kavun, karpuz, fasulye, salatalık gibi ürünlerin yüzde 60-70 oranında zarar gördüğünü söyledi. Yaşanan yağışta erik büyüklüğünde dolu yağdığını hatırlatan Er, “Yağan dolu taş gibi erik büyüklüğündeydi. Karpuzları deldi. Ağaçlardaki kirazları, şeftalileri aşırı derece mahvetti. Trakya bölgesindeki; Havza, İpsala, Uzunköprü ilçelerinde üretilen kiraz, şeftali; ekim alanlarımız ister istemez büyük zarar gördü” açıklamasında bulundu.

FİYATLARA %30 ZAM OLARAK YANSIYACAK

Şuanda ürün bolluğu olduğunu bu nedenle bu durumun hemen sebze ve meyve fiyatlara yansımayacağının altını çizen Burhan Er, bu durumun on gün içerisinde fiyatlara yüzde 20 ile 30 oranında zam olarak yansıyacağını söyledi. Yaşanan yağışın sadece sebze ve meyveye zarar vermekle kalmadığını anlatan Er, buğdayın da aşırı derecede etkilendiğini ifade etti.

AFET ZARARI HER
GEÇEN YIL ARTIYOR

Yaşanan afetle ilk başta tarım sektörünün etkilendiğini anlatan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, doğal afetlerin tarım sektörüne verdiği zararların her geçen yıl daha da arttığını söyledi. Bayraktar; “Geçtiğimiz gün akşam saatlerinde Marmara Bölgesinde etkili olan dolu ve aşırı yağış bölgede hayatı tehdit ederken tarımsal üretime de zarar verdi. Tarımsal üretimin etkilendiği illerin başında İstanbul, Çanakkale ve Edirne geliyor” açıklamasında bulundu.


HASAR TESPİTİ YAPILACAK

Aldıkları ilk bilgilere göre; Edirne’de Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı ve çevresinde 10 dakika süren yağışın, Kapıkule Sınır Kapısı ve çevresindeki köylerde ayçiçeği tarlalarında hasara neden olduğu bilgisini paylaşan TZOB Başkanı Bayraktar, “Zararın kimi yerde yüzde 40’ı bulacağı tahmin ediliyor” değerlendirmesinde bulundu. Yaşanan dolu ve aşırı yağışın Çanakkale ilinde ise Lapseki İlçesinde de zarara neden olduğunu belirten Bayraktar, “İlçede dolu yağışı tarım alanlarında özellikle meyve bahçelerinde (şeftali ağaçlarında) büyük zararlara, meyve dökümlerine yol açtı” ifadelerini kullandı. Tarımsal üretime yönelik hasar tespit çalışmalarının en kısa sürede başlatılacağını aktaran Bayraktar, toplam zararın bu çalışmalarla netleşeceğini söyledi.


#Türkiye
#Ekonomi
#Burhan Er
7 yıl önce