|

Gökyüzü askerleri geliyor!

Savunma Sanayi Müsteşarlığı yerli üretim vurucu İHA’ların üretimine başlandığını duyurdu. ALPAGU sabit kanatlı vurucu insansız hava aracı sınıfında yer alırken KARGU ise döner kanatlı vurucu insansız hava aracı sınıfında bulunuyor.

Yeni Şafak
10:30 - 23/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:51 - 23/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Yerli üretim vurucu İHA’ların üretimine başlandı.
Yerli üretim vurucu İHA’ların üretimine başlandı.

Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF 2017) savunma sanayinde ürettiği çözümlerle tanınan Savunma Teknolojileri Mühendislik AŞ (STM) firmasınca tasarlanan ALPAGU ve KARGU vurucu insansız hava araçlarının seri üretimine başlandı.

  • Daha önce ABD’den tedariki gündeme gelen ancak reddedilen vurucu insansız hava aracı (İHA) ihtiyacı yerli kaynaktan karşılanacak. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir “Amerika geçen yıl acil ihtiyaç olarak talebimizi reddetmişti işte sonuç” açıklamasıyla güzel haberi verdi.


Tek başına düşmana saldıran yiğit: ALPAGU

Asimetrik harp ve terörle mücadele operasyonlarının en kritik ekipmanlarından biri olmaya aday ALPAGU, eski Türkçe'de "tek başına düşmana saldıran yiğit" anlamını taşıyor. Tek bir er tarafından taşınabilen ve lançerden ateşlenebilen ALPAGU, tespit ve küçük ölçekli tehditleri etkisiz hale getirme görevlerini yapabiliyor.

ALPAGU, özgün, gömülü ve gerçek zamanlı görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin kullanılabiliyor. Sistem; sabit kanatlı drone, lançer ve yer kontrol bileşenlerinden oluşuyor.

ALPAGU'nun, gündüz ve gece etkin operasyon, tali zararları en az olacak şekilde otonom hassas vuruş, hareketli hedeflere yönelim, görevi terk veya kendini imha gibi kabiliyetleri bulunuyor.

  • Hazırlık süresi azami 45 saniye, menzili 5 kilometre, ağırlığı 3,7 kilogram olan ALPAGU, azami 400 metre irtifaya, en yüksek 80 kilometre/saat hıza ulaşabiliyor.
Döner kanatlı kamikaze: KARGU

"Dağ başındaki gözlem kulesi" ve "atmaca" anlamlarına gelen KARGU ise döner kanatlı kamikaze sınıfında bulunuyor. KARGU, yapısal farkının dışında operasyonel anlamda ALPAGU ile benzer görevleri yerine getiriyor.

  • Menzili ve hazırlık süresi ALPAGU'yla aynı olan KARGU, bin metre azami irtifaya 72 kilometre/saat hıza çıkabiliyor. KARGU, 6,3 kilogram ağırlığa sahip bulunuyor.
#Alpagu
#Kargu
#İHA
6 yıl önce