|

Göstermelik toplantı

Ecevit başkanlığında bu gün toplanacak YPK'da alınacak nihai kararlar Derviş tarafından IMF'ye sunulacak. 2002 yılı bütçe büyüklüğü ve makro hedefleri konusunda son sözü IMF söyleyecek.

Yeni Şafak
00:00 - 27/09/2001 Perşembe
Güncelleme: 22:24 - 3/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Ekonomide ipleri IMF'ye kaptıran hükümet, 2002 yılı makro büyüklüklerini ve bütçe büyüklüklerini belirlemek için Yüksek Planlama Kurulu'nu (YPK) bu gün topluyor. Önceki yıllarda bütçe tasarıları üzerindeki çalışmaları son kez değerlendirmek için toplanan YPK, bu kez IMF için toplanacak.



YPK'da, ele alınacak bükçe büyüklükleri ve 2002 yılına ilişkin kararlar nihai kararlar olmayacak. Devlet Bakanı Kemal Derviş, YPK'da gündeme gelen rakamları, 29 Eylül'de ABD'ye giderek IMF'ye sunacak. Ve, 2002 yılı makro büyüklükleri ve bütçe büyüklükleri IMF'nin onaylaması halinde, Meclis'e sunulacak.



2002 yılına ilişkin rakamlarda son sözü IMF söyleyecek. 2002 yılına ilişkin bütçe büyüklükleri, IMF'nin üç milyar dolarlık kredi diliminin de kaderini belirleyecek.



Hazırlık zirvesi yapıldı


Öte yandan, bu gün yapılacak YPK toplantısı öncesi, Başbakan Ecevit başkanlığında dün sabah saatlerinde bir ekonomi zirvesi yapıldı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanı Kemal Derviş, Maliye Bakanı Sümer Oral, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Hazine Müsteşarı Faik Öztrak'ın katıldığı, Merkez Bina'daki toplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü.



YPK'da neler ele alınacak?


Memurlara gelecek yıl verilecek zam oranları ile, vergi gelir hedefleri de belirlenecek.



Toplantıda, Devlet Bakanı Derviş'in, makro hedefler konusundaki IMF'nin talepleri ile ekonomi yönetiminin rakamlarını da sunması bekleniyor.



IMF, 2002 yılında enflasyon hedefinin yüzde 25 olmasını isterken, Merkez Bankası hedefin yüzde 35 olmasını istemişti.



IMF, büyüme hedefinin yüzde 4-5, faiz dışı fazlanın da yüzde 6-6.5 arasında olmasını talep etmişti. Ancak, ekonomi yönetimi bu taleplere karşı çıkmıştı.


#Bülent Ecevit
#Kemal Derviş
#IMF
#Yüksek Planlama Kurulu
#Ekonomi zirvesi
23 yıl önce