|

Gümrük işlemleri için tek bakanlık

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrükteki işlemlerin koordinesinin artık tek bakanlıkta toplanacağını söyledi. Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin Katar’a 5-21 Haziran'da 32,5 milyon dolarla normalin üç katı ihracat gerçekleştirdiğini de kaydetti. Bayram dolayısıyla Suriye’ye geçen sığınmacıların ise 250 bini bulduğunu belirten Tüfenkci, kapılarda tüm tedbirleri aldıklarını aktardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:58 - 24/06/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Gümrük Bakanı Tüfenkci, son bir yılda ticari eşyada 718 milyon TL’lik yakalama gerçekleştirdiklerini aktardı.
Gümrük Bakanı Tüfenkci, son bir yılda ticari eşyada 718 milyon TL’lik yakalama gerçekleştirdiklerini aktardı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gümrüklerde kaçakçılığa büyük darbe vurmaya devam ediyor. Gazetecilerle iftarda bir araya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrükteki işleklerin koordinesinin tek bakanlıkta toplanacağını aktardı. Tüfenkci, “Gümrüklerde dış ticaretin hızlanması noktasında önemli düzenlemeler yaptık. Sektör paydaşları, ihracatlarımız ciddi anlamda memnuniyetlerinin gümrüklerde arttığını görüyoruz. Burada da yapacağımız çok önemli çalışmalar var. Gümrük Bakanlığının ötesinde olan ama 19 bakanlıkla paydaş çalışmamız gereken bir alan var. Başbakanımız da bize o noktada talimat verdi, gümrüklerimizdeki işlemlerin koordinesini bir bakanlığa ve tek bir noktada toplayarak, o bakanlığın da elemanlarını bünyemize katarak daha iki sene olmadan önümüzdeki aylar içerisinde bu uyumu da gerçekleştirmiş olacağız. Biz 19 bakanlık ve 3 kurumla protokol yaparak tek pencere sitemine geçirdik ve gümrüklerdeki işlemleri hızlandırdık” dedi.

KATAR’A ÜÇ KAT İHRACAT

Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin Katar’a 5-21 Haziran arasında yaklaşık 32,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini de söyledi. Tüfenkci, “Bu normal ihracatımızın yaklaşık 3 katı. Normal aylarda biz Katar’a 13 milyon dolarlık bir ihracat yaparken bugün 32 milyar dolarlık ihraç yapar hale gelmişiz. İhraç kalemleri içerisinde gıda sektörünün payı 12,5 milyon dolardır, diğer kalemlerde 20 milyon dolar tutuyor” diye konuştu.

DOMATES İHRAÇ
PROBLEMİMİZ YOK

Bakan Tüfenkci, “Katar ile olan ihracatın 3 kat artmasından sonra Rusya ile olan domates sıkıntısından dolayı yaşanan açığı Katar ile kapatabiliyor muyuz?” şeklindeki soruya, “Domates tabi sembol oldu. Esasında bizim Rusya’ya yapmış olduğumuz ihracatın içinde çok yüksek veya bizi çok etkileyecek rakamlar değil. Gıda fiyatlarını düzenlerken domatese veya sera ürünlerine zaman zaman teşvikin kaldırılması da ürün arzına bağlı olarak gündeme gelebilir. Şu anda domateste ihraç problemimiz yok. Zaten Irak pazarı var, Bulgar pazarı var, Romanya pazarı var. Yeter ki siz piyasaya uygun üretim yapın. Pazarlayacak çok ülke bulabilirsiniz. Katar’da olabilir, domates Katar’a da gidiyor, sebze, meyve de gidiyor ama spesifik olarak domates özellikle Katar’a gitmiyor. Biz istiyoruz ki hem üretici hem de tüketici kazansın. 12 milyon ton bizim domates üretimimiz var. Bunun 4 milyon tonu sera, bunun sadece 450 bini ihracata gidiyor. Dolayısıyla büyük bir kısmını iç piyasada tüketiyoruz” diye konuştu.

ÖTV’siz yakıt hakkı
900 litreye çıkıyor

ÖTV olmaksızın yakıt veren gümrük kapılarının sayısını artırmaya yönelik Bakanlar Kurulu kararının yakın zamanda çıkmasını beklediklerini hatırlatan Gümrük Bakanı Tüfenkci, “Maliye Bakanlığı bu noktada çalışmalarını bitirdi. ÖTV’siz akaryakıtta 550 litre olan muafiyetin ihracatta 900 litreye çıkarılması konusunda bir ön kabülümüz var. İthalatta muafiyet oranı aynı şekilde korunacak” diye konuştu.

Kaçak eşyalara
internetten satış

Yakalanan kaçak eşyaların gümrük tasfiye memurluğu internet sitesinden açık artırma ile satışa koyulduğunu aktaran Bakan Tüfenkci, “Buna lüks araçlar dahil. Amacımız da bunları en kısa sürede tasfiye etmek” dedi. Cazibe Merkezleri Projesi’ne de değinen Tüfenkci, “Bayramdan sonra hangi firmalara öncelik tanınacağı açıklanacak. Oradaki yatırım ikliminden Türkiye’nin tamamı etkilenecek” ifadesini kullandı.



Suriye’ye bayram geçişİ
250 bini aştı
Gümrük Bakanı Tüfenkci, Ramazan Bayramı dolayısıyla gümrük kapılarından Suriye’ye geçen sığınmacılara yönelik gerekli tüm tedbirleri de anlattı. Tüfenkci, “Suriye’ye geçen sığınmacı sayısı şu an itibarıyla toplamda 250 bini aştı. Temmuz’a kadar geçişler devam eder. Orada güvenli bölgeler oluşturuldu. Yoğun bir geçiş talebi var. Özellikle Öncüpınar Kapısı’nda ciddi yığılmalar var. Kapılarımızda yığılmalar var. İçişleri Bakanlığı ile ortak çalışarak güvenlik boyutunu dikkate alarak geçiş işlemlerini hızlandırıyoruz. Asla güvenliği ihmal etmiyoruz. Biz onları misafir ediyoruz. Türkiye’ye dönüp dönmeyeceklerine kendileri karar verecek. Ne kadar misafirimizin dönmediğine bayramdan sonraki rakamlara bakılarak, netleştirilebilir” diye konuştu.



#Gümrük
#Bülent Tüfenkci
#Katar
#İhracat
7 yıl önce