|

Gümrükte otomasyon kazandıracak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gümrüklerde ithalat ve ihracatcıya kolaylık sağlamak için yeni hedefler ortaya koydu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:27 - 29/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Gümrükte otomasyon kazandıracak
Gümrükte otomasyon kazandıracak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrük kapılarında kağıdı kaldırıp otomasyona geçmek istediklerini belirterek, “Bir saat kazandırırsak bunun toplam ticarete faydası yüzde 1’e tekabül ediyor” dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüfenkci, gümrük işlemlerinin laboratuvar boyutuna değinerek, “Bu laboratuvarları tekleştirmek istiyoruz. Bir kumaş ithal ediyorsunuz, her bakanlığın personeli ayrı numune alıyor. Gümrükler 7/24 çalışıyor ancak diğer bakanlıkların mesaisi 17:00’de bitiyor. İhracatcımız ve ithalatçımız ertesi günü beklemek zorunda kalıyor. Bu algıyı düzeltmek adına bu çalışmayı tek elde toplamak istiyoruz. Önümüzdeki aylarda bunu gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

1 SAATİN FAYDASI

Gümrük kapılarında son teknolojiyi kullandıklarını belirten Tüfenkci, “Güçlü bir bilişim altyapımız var. Tüm işlemleri kağıtsız ortamda yapmak istiyoruz. Her alanda otomasyonun ticarete önemli katkısı var. Gümrüklerde de bunun ekonomimize olumlu faydası yatsınamaz” diye konuştu.


İSRAF ARAŞTIRILDI

Geçtiğimiz günlerde ekmek israfının bir bölümü paylaşılmıştı. sırada farklı kalemlerdeki israfların ekonomiye yansımasının ele alındığı yeni raporlar var. Tüfenkci, "Araştırmalar israfın ne kadar olduğunu bilimsel olarak ortaya koyacak. Hangi alanlarda nasıl tasarruf tedbirleri alabiliriz, nasıl tasarruf bilincini oluşturabiliriz? Bununla ilgili saha araştırması açıklanacak. Tedbirleri hükümet olarak uygulamak için ne tür çalışma gerekiyorse tüm bunlar teşvikler de dahil değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

HEDEF
E TİCARETTE
ÜÇ KAT

E ticaretle ilgili de ciddi bir yapılandırmanın yapılacağını söyleyen Tüfenkci, “E ticaret şu an Türkiye’de yüzde 3.5’lerde bunu kısa vadede üç katına çıkarmak hedefleniyor. Bu konuda ikinci düzenleme geliyor” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, israf konusunda da önemli bir çalışma yaptıklarını söyledi. Öğretim üyeleri ve bakanlığın birlikte yaptığı saha araştırmaları sonucunda israf raporu hazırladıklarını belirten Tüfenkci, “Üniversite hocaları başta olmak üzere geniş saha araştırması yapıldı." dedi.

#Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
#e ticaret
#İhracat
7 yıl önce