|

'Güneş fosil yakıtların yerini alabilir'

Avustralya İleri Fotovoltaik Merkezi Direktörü Prof. Dr. Martin A. Green, güneş enerjisi dönüşüm teknolojilerinin öneminin giderek arttığını belirterek, "Uluslararası veriler ışığında güneş enerjisi, önümüzdeki dönemde birçok fosil kaynağın yerini alabilecek" dedi.

Yeni Şafak
14:05 - 15/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:08 - 15/06/2016 Çarşamba
AA
Ankara'da düzenlenen "ODTÜ 60. Yıl Davetli Konuşmalar Dizisi" kapsamında güneş enerjisi konulu toplantı yapıldı.
Ankara'da düzenlenen "ODTÜ 60. Yıl Davetli Konuşmalar Dizisi" kapsamında güneş enerjisi konulu toplantı yapıldı.

Green, Ankara'da düzenlenen "ODTÜ 60. Yıl Davetli Konuşmalar Dizisi" kapsamındaki güneş enerjisi konulu toplantının ardından, dünyada yenilenebilir enerjinin mevcut durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Son dönemde elektrik fiyatlarında küresel bazda düşüş görüldüğünü ifade eden Green, bunun en önemli sebebinin ülkelerin elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarına yönelmesi olduğunu belirtti.



Green, Paris Anlaşması'ndan sonra, sera gazı emisyonlarının azaltılması amacına yönelik olarak, güneş enerjisi yatırımlarında artış görüldüğüne dikkati çekti. Bu artışın küresel ısınmayı azaltmaya katkı sağlayacağını ifade eden Green, önümüzdeki dönemde güneşin fosil kaynakların yerini alabileceğini söyledi.



Petrol fiyatlarının güneş enerjisi yatırımlarına etkisi


Green, petrol fiyatlarının güneş enerjisi yatırımları üzerinde olumsuz etki oluşturduğu iddialarına ilişkin olarak da "Düşen ya da yükselen petrol fiyatlarının güneş enerjisi ve teknolojileri üzerinde çok büyük etkisi olacağını düşünmüyorum. Genelde büyük oranda ulaşımda kullanılan petrolün, elektrik piyasasına etkisi olmuyor, ancak güneşin yarıştığı en büyük rakip, diğer bir fosil kaynak olan kömür." görüşünü ifade etti.



"Petrol ulaşımda kullanılamayacak kadar değerli bir kaynak" diyen Green, ulaşımda alternatif enerji kaynaklarına geçişin sağlanması gerektiğini belirtti.



Green, elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla beraber temiz kaynakların ulaşımda daha fazla kullanılacağını da sözlerine ekledi.



"ODTÜ 60.Yıl Konuşmacılar Dizisi" dijital platform yayını üzerinden 9 bin 495 kişi tarafından takip edildi.



#Güneş
#Enerji
#ODTÜ
#Fosil yakıt
8 yıl önce