|

Güneşin enerjisine güvenen kazanacak

Dünyada 1.7 trilyon dolarlık enerji yatırımları içinde petrol ve doğalgazın payı düşerken, alternatif enerji kaynaklarına yöneliş sürüyor. Güneş enerjisinin maliyetinin son 3 yılda, yarıya indiğini paylaşan, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, “2020’ye kadar maliyetin bir o kadar daha düşeceğine inanıyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:13 - 14/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Güneşin enerjisine güvenen kazanacak.
Güneşin enerjisine güvenen kazanacak.

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise, küresel enerji yatırımlarının yüzde 90’dan fazlasının özel sektör tarafından finanse edildiğini anımsattı. Sabancı, sektöre ilişkin şu önerilerde bulundu: “Linyit kaynaklarımızı artırmalıyız, bu bir gerçek. Burada linyit santralleri için uzun dönem enerji satın alma anlaşmaları projenin finansmanını sağlamayı mümkün kılar. Rekabetçiliği olumsuz etkilemeyecek şekilde, ülkelerde kullanılan kapasite mekanizmalarının kullanımı finansman sağlar.”

Enerjinin artan maliyetini düşürmek ve dışa bağımlılığı azaltmak için ülkeler kendi doğal kaynaklarının potansiyeline olan yatırımları artıyor. Özellikle rüzgar ve güneş enerjisi bu alanda öne çıkarken, azalan maliyetler özel sektörün de dikkatini çekiyor. Dünyada 1.7 trilyon dolarlık enerji yatırımları içinde petrolve doğalgazın payı düşerken, alternatif enerji kaynaklarına yönelişin sürdüğüne dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, güneş enerjisinin maliyetinin son 3 yılda yarı yarıya düştüğünü belirterek, “Bu çok önemli gelişme. 2020’ye kadar güneş enerjisi maliyetinin yine yarı yarıya düşeceğine inanıyoruz” dedi.

PETROL GERİLİYOR

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katılımıyla başladı. Açılışta konuşan Birol, geçen yıl dünyada kurulan bütün yeni santrallerin yüzde 50'sinden fazlasının güneş enerjisi alanında kurulduğunu belirterek, geriye kalan kısmı kömür, doğalgaz, elektrik ve rüzgar gibi kaynaklar için hayata geçirildiğini söyledi.

10 YILDA 10'AR BİN MEGAVAT GÜNEŞ VE RÜZGAR

Enerji Bakanı Albayrak, "Ayrıca Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli, Türkiye'nin temiz enerji yatırımlarına ne kadar önem verdiğini ortaya koyuyor. Gelecek 10 yıl içinde 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının azami oranda enerji sepetine girişini sağlayacağız" dedi. 

  • Yüzde 90’ı özel sektörden
  • Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise, küresel enerji yatırımlarının yüzde 90’dan fazlasının özel sektör tarafından finanse edildiğini anımsattı. Sabancı, sektöre ilişkin şu önerilerde bulundu: “Linyit kaynaklarımızı artırmalıyız, bu bir gerçek. Burada linyit santralleri için uzun dönem enerji satın alma anlaşmaları projenin finansmanını sağlamayı mümkün kılar. Rekabetçiliği olumsuz etkilemeyecek şekilde, ülkelerde kullanılan kapasite mekanizmalarının kullanımı finansman sağlar.”


AB ÜLKELERİNİ GERİDE BIRAKTIK

 Enerji Bakanı Berat Albayrak, 2016’da kurulu güce eklenen kapasitenin yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturduğunu belirterek, “Rüzgar enerjisi kapasitesi büyüklüğüne göre 2016’da dünyada 7’nci, 2017’de ise Avrupa’da üçüncü ülke olduk. 2017 Ağustos sonu itibarıyla 81 bin 355 megavatlık kurulu gücümüzün 35 bin874 megavatını, yani, kapasitesinin yüzde 44,8’ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor. Bu oranın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalaması ise yüzde 42 civarında” dedi. 2016 rakamlarına göre AB’de üretilen toplam elektriğin yüzde 29’u yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanırken, bu alanda da AB’yi geride bırakarak, elektriğinin yüzde 33’ünü yenilenebilir kaynaklardan ürettiğine dikkati çekti.

#Enerji
#Ekonomi
#Berat Albayrak
7 yıl önce