|

Güneşte yıl sonu hedefi 1000 megavat

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, Türkiye'nin güneşten elektrik üretim potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, "Yıl sonunda düşük gelişim senaryosunda 600 megavat, orta gelişim senaryosunda 800 megavat, yüksek gelişim senaryosunda ise 1000 megavat kurulu güce ulaşılacağını öngörüyoruz" dedi.

Yeni Şafak
11:21 - 23/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:24 - 23/06/2016 Perşembe
AA
Yıl sonunda düşük gelişim senaryosunda 600 megavat, orta gelişim senaryosunda 800 megavat, yüksek gelişim senaryosunda ise 1000 megavat kurulu güce ulaşılacağı öngörülüyor.
Yıl sonunda düşük gelişim senaryosunda 600 megavat, orta gelişim senaryosunda 800 megavat, yüksek gelişim senaryosunda ise 1000 megavat kurulu güce ulaşılacağı öngörülüyor.

Münih'teki 25. Intersolar Konferansı ve Fuar'ında soruları yanıtlayan Bayraktar, güneşin Türkiye'nin yenilebilir enerji kaynakları içinde erişilebilir en yüksek potansiyel kaynak olduğunu ifade etti.



Türkiye'nin mayıs sonu itibariyle toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün 75 bin 81 megavata ulaştığını dile getiren Bayraktar, "Hızla büyüyen Türkiye'nin kurulu güç artışı dikkate alınırsa, ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretme potansiyelinin önemi, hem ülkemize hem de bölgemize sunabileceği fırsatlar daha da iyi anlaşılmaktadır." diye konuştu.



Bayraktar, yıllık yaklaşık 2 bin 738 saat güneşlenme süresi ve metrekare başına bin 527 kilovatsaat ortalama güneş ışınımıyla güneş enerjisi açısından zengin olan Türkiye'nin bu potansiyelinin henüz yeterince kullanılmadığını belirterek, şunları kaydetti:



"Almanya'dan yüzde 60 daha fazla güneş ışınımına sahip olmasına rağmen, Türkiye'nin kurulu gücü 443 megavatla toplam kurulu gücünün sadece binde 6'sı düzeyinde bulunuyor. Enerji bağımsızlığını sağlamada ve düşük karbon ekonomisine geçişte güneş enerjisi, Türkiye için önemli bir kaldıraçtır. Bu çerçevede, Türkiye'de yıl sonunda düşük gelişim senaryosunda 600, orta gelişim senaryosunda 800, yüksek gelişim senaryosunda ise 1000 megavat kurulu güce ulaşılacağını öngörüyoruz. Potansiyelin kullanımıyla Türkiye, stratejik önemi olan bölgedeki enerji üssü olma niteliğini daha da kuvvetlendirebilecek."



Güneşte bölgesel güç olma vizyonu


SolarTürk Enerji Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Özberk de İntersolar Konferansı'na GÜNDER'e bağlı 15, toplamda ise 24 Türk firmasınının katıldığını söyledi. Geçen yıl bu sayının 8 olduğuna dikkati çeken Özberk, "8 firmadan 24 firmaya çıktık, bu güneş enerjisine olan ilginin bir göstergesidir." dedi.



Elektrik Kanunu'nda yapılan değişiklikle, yenilenebilir enerji alanında kurulacak üretim tesislerinde kullanılacak aksam için yerli malı kullanım şartı aranmasını değerlendiren Özberk, "Yenilenebilir enerji kaynak alanlarında kullanılacak aksam için yerli malı kullanım şartı, Türkiye'yi üretimde bölgesel güç yapacak. Türkiye'nin panel ve ilgili ekipman üretimi artar, ürünler Afrika, Ortadoğu ve Avrupa pazarında yer bulur." ifadelerini kullandı.



Özberk, şu anda güneş enerjisinde en önemli parça konumundaki hücre üretiminin millileştirilmesi için bazı firmaların ciddi çaba içinde olduklarını belirterek, 2017 yılından itibaren güneş enerjisi panellerinde tamamen yerli üretime geçilebileceğini kaydetti.



#Güneş
#Enerji
#Güneş paneli
8 yıl önce