|

Gurbetçiye 24 ay müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Almanya'da gurbetçilere verdiği söz yerine getirildi. Resmi Gazete'de çıkan kararla, gurbetçiler artık Türkiye’ye getirdikleri araçlarını 6 ayda çıkartmak zorunda kalmayacak. Türkiye’deki kalış süresi yeni uygulama ile 6 aydan 24 aya çıkarıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 01:22 - 14/10/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Gurbetçilerin beklediği düzenleme yürürlüğe girdi. Yurtdışından getirilen kişisel kullanımlarına mahsus araçların Türkiye'de resmi kalma süresi uzatıldı. Değişiklik ile milyonlarca gurbetçi yanlarında getirdiği araçları artık 6 ay içinde yurtdışına çıkartmak zorunda kalmayacak. Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları 24 ay, binek ve yük hayvanları ile bu hayvanların çektikleri taşıtlar da altı ay süre ile kullanılabilecek.



GURBETÇİNİN ARACI UZUN SÜRE KALABİLECEK


Karar, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ile Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına, yirmi dört ay geçici ithalat izni verildi.



Uygulamanın yürürlüğe girmesi ile gurbetçiler için büyük kolaylığın yolu açılmış oldu. Daha önce karayolu ile Türkiye'ye giren gurbetçiler araçlarını belirtilen sürede çıkartmak zorunda kalıyordu. Milyonlarca gurbetçi, Türkiye'ye getirdikleri arabaları,başka taşıtla geri dönseler bile, 2 yıla kadar Türkiye'de tutma hakkına kavuştu. Değişiklik öncesinde 6 ayı geçiren gurbetçilere ceza uygulanıyordu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre uygulamanın 13 Ekim 2015 tarihi itibariyle başlayacağını açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 Mayıs 2015'te Almanya'da yurtdışından getirilen araçların Türkiye'de kalış süresini 2 yıla çıkaracaklarını açıklamıştı.



'DÜZENLEME GEREKLİYDİ'


Emekli gurbetçilere yönelik düzenlemeyi Yeni Şafak'a değerlendiren Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Süleyman Çelik, “2 yıl gurbetçilerimiz için iyi oldu. 2 yıldan sonra zaten aracın teknik muayeneye gitmesi gerekiyor. Bunun yanında araç yurtdışından Türkiye'ye getirildikten sonra başka bir aracı da vatandaş fazla beklemeden getirebilsin istiyoruz” diye konuştu.


#Türkiye Gümrük Bölgesi
#gurbetçiler
#Emekli gurbetçiler
#Avrupalı Türk Demokratlar Birliği
#Süleyman Çelik
9 yıl önce