|

Güven yatırımı ile rekor büyüme

Geçen yıl ülkeye güvenerek yatırımlara devam eden Turkcell, bunun karşılığını son 10 yılın gelir ve FAVÖK rekorlarını kırarak aldı. 2016’da yıl bazında çift haneli büyüdüklerini söyleyen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 4,5G ile birlikte yaklaşık 3.5 milyar liralık yatırımı hayata geçirdiklerini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2017 Cuma
Güncelleme: 05:06 - 17/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Kaan Terzioğlu
Kaan Terzioğlu

Türkiye'nin yaşadığı zor yıllardan biri olarak tarihe geçen 2016 yılında, ülkeye güvenerek yatırımlara devam eden Turkcell, bu güveninin karşılığını son 10 yılın gelir ve FAVÖK rekorlarını kırarak aldı. Buna göre Turkcell Grubu yılın son çeyreğinde yüzde 21,3 büyüme ile 4 milyar TL ciroya ulaşırken, yüzde 29,6 artışla 1,4 milyar TL FAVÖK elde etti. Turkcell'in 2016 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını ve 2017 hedeflerini düzenlenen basın toplantısıyla açıklayan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Geçen yıl başında gelirimizin yüzde 20'sini yatırıma yönlendireceğimizi açıklamıştık. Ülkemize olan güvenimizin göstergesi olarak yatırım hedefimizi yıl içinde yukarı revize ettik. Bu revizyon ve özellikle 4.5G yatırımlarımızla birlikte Turkcell Grubu olarak yaklaşık 3.5 milyar lira yatırım yaptık. Ülkemize olan güvenimizin karşılığını son çeyrekte rekorlara imza atıp yıl bazında ise çift haneli büyüyerek aldık” dedi. Gelirinin %20'siyle operasyonel yatırım yapacak Turkcell, bu yıl da 3,6 milyar liralık yatırım planlıyor. Bunun yanında Turkcell, 2017'de gelirinin %13 ila 15 büyümesini öngörüyor.



3 KATI SERVİS GELİRİ


Verilen bilgilere göre 2016 yıl genelinde Turkcell'in Grup bazında gelirleri yüzde 11,9 büyüme ile 14 milyar TL'yi aşarken, FAVÖK gelirleri de yüzde 11,6 artışla 4 milyar 620 milyon TL'ye ulaştı. Ayrıca, Turkcell'in data gelirleri yıllık bazda yüzde 74, servis gelirleri ise yüzde 200 büyüdü. Turkcell'in herkese açık uygulamalarını indiren müşteri sayısı son bir yılda 21,4 milyondan 44,2 milyona yükseldi. Yüzde 64 seviyesine ulaşan akıllı telefon penetrasyonu ile kişi başı aylık ortalama data kullanımı 2016 yılının son çeyreğinde kişi başı 2,8 GB'ye ulaştı. 23 milyona ulaşan 4,5G abonelerinin data tüketim oranı ise Aralık ayında 5 GB seviyesine ulaştı. Turkcell'in faturalı müşteri sayısı geçen yıla göre 797 bin arttı. Fiber müşteri sayısı ise yıllık bazda 144 bin artışla 1 milyonu aşarken, toplam sabit müşteri sayısı 342 bin artış ile 1,9 milyon oldu.



4,5G'DE AYLIK TÜKETİM 5GB


Mobil iletişim deneyimini yeniden tanımlayan 4,5G'ye hem yatırım hem de hız lideri olarak güçlü bir başlangıç yaptıklarına dikkat çeken Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, “Nisan ayı başında hayata geçen 4,5G'de yaptığımız yatırımlarla Türkiye'nin 81 ilinde yaklaşık yüzde 82,5 nüfus kapsamasına ulaştık. Aralık ayı itibarıyla 4,5G kullanıcılarının aylık ortalama data tüketimi 5GB seviyesine ulaştı” dedi. Terzioğlu, şöyle devam etti: “TV abonelerimizin sayısı 1 milyonu aşarken BiP, Turkcell TV+, Lifebox, Goller Cepte, fizy, Hesabım, Dergilik ve Turkcell Akademi uygulamalarını indiren müşteri sayımız son bir yılda 21,4 milyondan 44,2 milyona yükseldi.”



Data %74, dijital servis %200 arttı


Teknoloji odaklı altyapı sağlayıcısından hizmet odaklı deneyim sağlayıcısına dönüştüklerini de sözlerine ekleyen Terzioğlu, şunları söyledi: “2016 yılının son çeyreğinde artan data kullanıcısı, yüzde 64 seviyesine ulaşan akıllı telefon penetrasyonu, müşterilerimizi yüksek faydalar sunan paketlere geçirme stratejimiz ve güçlü talep neticesinde data gelirlerimiz yıllık bazda yüzde 74, dijital servis gelirlerimiz ise yüzde 200 büyüdü.”



Temettü teklifini bu yıl da sunacak


2016 yılında operasyonlardaki gelişmeler de dahil olmak üzere bilanço ve riskleri de aktif bir şekilde yönettiklerini söyleyen Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, “Yabancı para pozisyonumuzu 2015 yıl sonundaki 2 milyar dolardan 2016 yıl sonu itibarıyla 125 milyon dolara düşürerek kur riskini de kontrol altında tutmayı başardık” dedi. Terzioğlu, Turkcell'in temettü politiksında bir değişiklik olmadığını ve bu yıl da temettü tekliflerini yönetim kuruluna sunacaklarını dile getirdi. TeliaSonera ile birlikte Fintur'dan çıkış sürecini 2017'de tamamlamayı hedeflediklerini de anlatan Terzioğlu, Global Tower'ın halka arz için ise tekrar pazarda olacağını söyledi.



Turkcell'den yerli arama motoru


Türkiye'deki dergi tirajının 1,5 katı okumaya ulaşan Dergilik'ten sonra, yakında gazeteleri de okutacakları Gazetelik uygulamasını hayata geçireceklerini söyleyen Kaan Terzioğlu, yerli arama motoru çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunun bilgisini verdi. Terzioğlu, arama motoruyla ilgili ilk açıklamayı Barcelona'da bu ayın sonundaki GSMA teknoloji fuarında yapacaklarını söyledi. Öte yandan geçen yıl 3 milyon telefon sattıklarını söyleyen Terzioğlu, bunun %20'sini Türk markaların oluşturduğuna dikkat çekti. Terzioğlu, Adil Kullanım Kotası'nın kaldırılmasını desteklediğini, internette hız kısıtlamasının artık gereksiz olduğunu da dile getirdi.



2 bin 300 kişiyi daha işe alacak


İstihdam açısından 2 bin 300 yeni personelin bu yıl Turkcell'e katılacağını ifade eden Genel Müdür Terzioğlu, bin 100 Turkcell Iletişim Merkezi'yle hizmet verdiklerini anlattı. Bunun yanında Terzioğlu, Arıkovanı projesiyle melek girişimcilere en ucuza şirket kurması için bulut hizmetlerini ve yazılım geliştirmeyi belli süre zarfında ücretsiz verme imkanı sunacaklarını sözlerine ekledi.








#Turkcell
#İstihdam
#Kaan Terzioğlu
7 yıl önce