|

Hava atmayın işbirliği yapın

Bazı otoyollarda hala GSM şebekesinin çekmemesini eleştiren Ulaştırma Bakanı Yıldırım, hizmet sağlayıcılara, “Hava atıyorsunuz, reklamlarda yarışıyorsunuz ama durum pek öyle değil” dedi. Fiberde seferberlik başlatacakları mesajı da veren Yıldırım, bu yolda GSM şirketlerinin işbirliği yapması çağrısında bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2016 Wednesday
Güncelleme: 23:43 - 9/02/2016 Tuesday
Yeni Şafak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4.5G'ye yoğunlaşılan bu dönemde fiber altyapı ve hizmetleri alanında gerilerde kalındığına dikkat çekerek, “Bizim hiç gecikmeden hemen bir fiber seferberliği başlatmamız lazım” dedi. Bakan Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Türk Telekom iştiraki Avea İletişim Hizmetleri AŞ, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ ve Vodafone Telekomünikasyon AŞ arasında imzalanan GSM ve IMT200/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri töreninde konuştu.



FİBER İÇİN İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI


Üç GSM şirketinin de CEO'larının yer aldığı söz konusu törende fiber seferberliği için işbirliği çağrısı yapan Yıldırım, “Küçük hesapları bırakalım arkadaşlar. Aman o fiber yaparsa biz zarar ederiz, bizim işler geride kalır, bunları bırakalım. Siz nasıl öne geçeceksiniz? Performansınızla, ortaya koyduğunuz hizmet çeşitliliği ile hizmet kalitesi ile, içerikle öne geçmenin yollarını arayacaksınız. Yollara barikat kurarak üstünlük sağlamak olmaz, onu yapanların memlekete ne kadar zarar verdiğini görüyoruz” dedi.



REKLAMLARDAKİ GİBİ DEĞİL


Vatandaşın, “Telefonu iyi çekiyor mu, gönderdiği fotoğraflar düzgün çıkıyor mu” sorularına önem verdiğini söyleyen Yıldırım, bu doğrultuda bazı otoyol ve tünellerde hala GSM şebekesinin çekmediği yerler bulunmasını eleştirdi. Bakan Yıldırım, konuşması sırasında hazır bulunan GSM şirketlerinin CEO'larına yönelik, “Hala çekmeyen yer çok, haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz, reklamlarda birbirinizle yarışıyorsunuz ama durum pek öyle değil. Yollarda ben geziyorum. En iyi denetleyen benim. Hepsini not ediyorum. Para kazanın, ticaretinizi yapın ama vatandaşın memnuniyetini sağlamak gibi bir göreviniz de var. Bu konuda zaten gayret ediyorsunuz ama daha fazla gayret bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Hizmette sınır olmayacağını dile getiren Yıldırım, bütün tünellerde ve ana güzergahlarda çekimin olacağını, özellikle ana yollarda mazeret kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.



4.5G'DE 10 KAT HIZ 8 YILA


Bakan Yıldırım, 1 Nisan'da faaliyete geçecek olan 4.5G'nin hakkındaki bilgi eksikliklerine de dikkat çekti. Binali Yıldırım, şöyle konuştu: “Vatandaşlarımızın şunu bilmesi gerek; hani 3G ile 4.5G arasında 10 kat hız farkı var diyoruz, 1 Nisan'da kalkıp Erzincan'ın İliç Kazası'nın Konukçu Köyü'ne gidip 'Nerede bizim 10 kat hız?' derse o zaman bu yanlış olur. Sekiz yıl süremiz var; peyder pey; bu yollar bir günde yapılmıyor. 1 Nisan'da başlayacak, bir miktar yapacaklar. Yollar biraz hazır olacak, sonra sekiz yıl içinde Türkiye'nin her tarafında çekecek” diye konuştu.







5G'DE YERLİ ÜRETİM VURGUSU


4.5G'nin 5G'ye hazırlık aşaması olduğunu ifade eden Binali Yıldırım, 5G ile birlikte yerli teknoloji kullanımına daha fazla ağırlık vereceklerini anlattı. Operatör şirketlerinin ürünü tedarik edip KOBİ'lere sattıktan sonra kenarı çekilmelerine artık göz yummayacaklarını vurgulayan Yıldırım, 5G'de yerliliğin artırılmasında takipçi olacaklarını söyledi. Bu projede tüm paydaşların elini taşın altına sokması gerektiğini ifade eden Bakan Yıldırım, bu ülkeden ekmek yiyenlerin buraya katma değer bırakması gerektiğini vurguladı.



Ucuz internet için teşvik formülü


BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, ucuz internet için fiyat teşvikinde çalıştıklarını söyledi. Sayan, 'Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında internet fiyatı Türkiye'de çok pahalı değil ama daha hızlıyı daha uygun fiyatla nasıl sunacağımızın arayışı içerisindeyiz' dedi. Sayan ayrıca, sözkonusu imtiyaz sözleşmeleriyle, 4.5G kapsamında tahsis edilen frekanslar ile 2G ve 3G için verilen frekansların 'teknoloji nötr' kullanımına imkan verildiğini de aktardı.



Bakanın fiber açıklaması mutlu etti


Bakan Binali Yıldırım'ın fiber seferberliğinin başlatılmasına ilişkin değerlendirmelerine Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, yazılı olarak özetle şunu dedi: “Türkiye'nin fiber seferberliği için Sayın Bakanımızın da değerli desteğinden güç alarak, tüm sektör oyuncularının ortak fiber şirketi kurarak seferberliğin önünü açması gerektiği çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz."



2G ve 3G şebekeleri hızlandı


Üç operatör şirketinin imzaladığı GSM ve IMT200/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri kapsamında 2G ve 3G şebekeleri 900 mhz frekans bandında dengelenerek 4.5G'ye uyumlu olacak. 14 Şubat'taki frekans değişiklikleri sonrası da, 900 MHz bandında hizmet başlamış olacak. Söz konusu imtiyazları değerlendiren Bakan Yıldırım, “Bu yapılan iş buna yönelik. 183 megahertzden, üzerine bir de 365 MHz, yani iki katından fazla yeni yol ilave ettik. Bu şu demektir; bundan sonra iletişim daha hızlı olacak” dedi.





#Vodafone
#Binali Yıldırım
#4.5G
#fiber altyapı
8 years ago