|

Hedef tek kalem faiz

Merkez Bankası tarafından hazırlanan yılın 4'üncü Enflasyon Raporu, Başkan Murat Çetinkaya, tarafından dün İstanbul'da açıklandı. Raporda piyasaya müdehale araçlarında (Borç verme, borç alma, gecelk ve bir haftalık faiz çeşitleri) yaptıkları sadeleşmeden beklenen kazanımları elde ettiklerine dikat çeken Çetinkaya, çekirdek enflasyon göstergelerindeki olumlu gidişat, küresel risk iştahının olumlu seyri ve para politikası araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının üçüncü çeyrekte para politikasındaki sadeleşme sürecine devam etmesine olanak tanıdığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/10/2016 Cuma
Güncelleme: 00:21 - 28/10/2016 Cuma
Yeni Şafak

Marjinal fonlama faizini 8,25 seviyesine indirdiklerine dikkat çeken Çetinkaya, “Piyasa faizlerinin TCMB fonlama faizine yakınsamasını hedefliyoruz. Şimdiye kadar sadeleşmeden beklediğimiz kazanımları büyük ölçüde elde ettik. Para politikası sadeleşme sürecini uygun bir zaman diliminde sonuçlandırmayı planlıyoruz” dedi.



PARA AKIŞI YAVAŞLADI


Gelişmekte olan ülkelere para akışının azaldığını belirten Çetinkaya, "Bunda ABD Merkez Bankası'nın olası faiz artırımına ilişkin beklentilerin güçlenmesi etkili oldu” dedi. Çetinkaya, Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında değer kaybettiğini ve ülke risk priminde sınırlı bir artış meydana geldiğini de söyledi.



TOPARLANMA BAŞLIYOR


Enflasyon eğilimindeki düşüşte temel mal ve işlenmemiş gıda enflasyonunun etkili olduğu vurgusu da öne çıkan bir diğer başlık oldu. Çetinkaya “Öncü göstergeler ekonomik aktivitenin yılın son çeyreğinden itibaren toparlanacağına işaret ediyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde gözlenen talep dış ticaret dengesindeki iyileşmeyi tetikliyor. Bununla birlikte, turizm gelirlerine dair gelişmeler cari açıkta sınırlı bir artışa neden oluyor" bilgisini verdi.



ÖNGÖRÜLEBİLİR OLACAK


Para politikasındaki temkinli duruşu sürdüreceklerini belirten Çetinkaya, "Yeni dönemde tercihimiz daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacak” şeklinde konuştu.



Tüketici kredileri canlandı


Finansal olmayan kesime kullandırılan kredilerdeki yavaşlamaya da dikkat çekildi. Çetinkaya, “Makroihtiyati önlemler ve kamu maliyesi teşviklerinin etkisiyle finansal olmayan kesime kullandırılan kredilerdeki yavaşlama 2016 yılının üçüncü çeyreğinde durdu. Bu dönemde yıllık bazda ticari krediler tüketici kredilerine göre daha yüksek bir oranda büyümeye devam etti. Marjinal fonlama faizimizdeki kademeli düşüş kredi ve mevduat faizlerine kısmen yansıdı. Öte yandan, uyguladığımız likidite politikalarının bankaların yurt içi fonlama koşullarına olumlu katkısıyla yakın dönemde tüketici kredilerinde canlanma gözlendi” dedi.





Enflasyon tahmini yükseldi


Merkez Bankası 2016 yıl sonu enflasyon tahminini %7.5'ta tutarken 2017 enflasyon tahminini %6'dan %6.5'a yükseltti. Murat Çetinkaya, 2016 yılı için enflasyonu aşağı ve yukarı yönlü etkileyen faktörlerin birbirini telafi etmesinden dolayı enflasyon tahminini değiştirmediklerini söyledi. 2017 yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini ise toplam talep ve gıda enflasyonundaki aşağı yönlü güncellemeye rağmen ithalat fiyatlarından kaynaklanan yukarı yönlü etkiler nedeniyle bir önceki rapora göre 0,5 puan yukarı yönlü güncellendi.







#Murat Çetinkaya
#Enflasyon
#Merkez Bankası
7 yıl önce