|

Helal turizmde 156 milyar $ var

Geçen yıl dünyada 121 milyon Müslüman, uluslararası turizm hareketiyle 156 milyar $ harcadı. 2020’de ise 156 milyon Müslüman turistin 220 milyar $ harcaması bekleniyor. MÜSİAD Antalya Şubesi’nin “Helal Turizm” raporuna göre, Türkiye’nin bu pazarda güçlenmesi için Helal Turizm Stratejik Planı hazırlaması şart.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:59 - 6/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Helal turizmde 156 milyar $ var
​Helal turizmde 156 milyar $ var

Dünya genelinde geçen yıl 121 milyon Müslüma uluslararası turizm hareketine katılarak 156 milyar dolarlık harcama yaptı. Helal turizm pazarındaki turist sayının 2020 yılında ise 156 milyon kişiye ulaşacağı ve harcama miktarının da 220 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi tarafından hazırlatılan “Türkiye Turizmi İçin Stratejik Bir Vizyon: Helal Turizm” raporuna göre Türkiye’nin bir ‘Helal Turizm Stratejik Planı’ hazırlamasının zorunlu hale geldiği ortaya konuldu.

EK ÜÇ MİLYON TURİST GETİRME İMKANI VAR

Türkiye’nin dünyada en fazla turist karşılayan ilk 10 ülke, en fazla gelir elde eden ilk 15 ülke arasında yer aldığı anımsatılan raporda, geçen yıl turizmin Türkiye GSYİH’sine sağladığı katkının 88 milyar dolar olduğu kaydedildi.

Öte yandan 2014 yılında İslam İşbirliği Teşkilatının 14 üyesinin yurt dışına gönderdikleri turist sayısının yaklaşık 47,5 milyon kişi olduğuna işaret edilen raporda, bu ülkelerden Türkiye’ye gelen turist sayısının ise 4,9 milyon kişide kaldığına işaret edildi. Raporda, Türkiye ile ilgili şu tespitlere yer verildi: “Yani Türkiye kendisine en fazla 5 saatlik uçuş mesafesinde olan ülkelerin yurt dışına gönderdikleri Müslüman turistlerin yalnızca yüzde 13’ünü çekmeyi başarmıştır. Bu oranın yüzde 13 düzeyinden yüzde 20 düzeyine yükseltilmesi bile Türkiye’ye gelen turist sayısını yaklaşık 3 milyon kişi düzeyinde artıracaktır.”

HELAL TURİZM STRATEJİK PLANI ÖNERİSİ

MÜSİAD’ın raporunda Türkiye’nin helal turizm pazarına güçlü ve sistematik girebilmesi için kültür turizminin yanı sıra sağlık hizmeti, termal kaynaklar, kış, kongre, dizi turizmi ve Güneyli turistler için yayla turizminin geliştirilip satın almaya teşvik edecek şekilde tanıtılmasının önemine değinildi. Ayrıca, Müslüman turistler için, ramazan ayına özgü hizmetin geliştirilmesi, ibadet ihtiyaçların karşılanmas ve alkolsüz etkinliklerin artırılması önerilerinde de bulunuldu.

Helal ile inanç turizmi farklı

Helal turizmin inanç turizminden farklı olduğu belirtilen raporda, inanç turizminde dini anlamda önem arz eden bir yerin ziyaret edilmesi, dini gerekçeler ile yola çıkılması önemliyken, helal turizm olgusunda ziyaret edilen yerin önem arz etmediği, ne tür bir seyahate çıkılırsa çıkılsın, tüm seyahat ve turizm davranışı boyunca İslami emir ve yasaklara uygun hareket etmenin ön planda olduğu vurgulandı. Raporda, “Buradan hareketle helal turizm kısaca, İslam dininin emir ve yasaklarına uygun şekilde yapılan turizm faaliyeti olarak tanımlanmaktadır.” denildi.

Türkiye en uygun lokasyon

Helal turizm pazarının gelişmesinin temel etkenleri, “Artan Müslüman nüfusu, geniş Müslüman nüfusa sahip Körfez ülkeleri, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerin orta sınıflarının ekonomik açıdan gelişmeye devam etmesi, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika gibi ülkelerde harcanabilir gelir miktarında artış olacağının tahmin edilmesi, helal turizm olanaklarına ulaşımın gelişmesi, ramazan seyahatleri ve iş seyahatleri” olarak sıralanıyor. Raporda ayrıca Türkiye'nin, Müslüman turistlerin seyahatlerine en uygun pazarlardan biri olduğuna da işaret ediliyor


#MÜSİAD
#Helal Turizm
#Türkiye
7 yıl önce