|

Her daire için otopark şartı

Bina yapımı sırasında üç daireye bir otopark zorunluluğu olduğunu hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bunun daire başına bir otopark olacak şekilde değiştirileceğini açıkladı. Özhaseki, “Artık müteahhit her eve otopark yeri göstermek zorunda. Yoksa inşaatı yapamaz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2017 Cuma
Güncelleme: 00:27 - 10/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Bina yapımı sırasında üç daireye bir otopark zorunluluğu, daire başına bir olacak şekilde değiştiriliyor.
Bina yapımı sırasında üç daireye bir otopark zorunluluğu, daire başına bir olacak şekilde değiştiriliyor.

Büyük şehirlerin kabusu haline gelen otopark konusuna yeni bir çözüm getiriliyor. Artık mahalle müteahhidi de yaptığı inşaatlarda her daireye bir otopark yeri göstermek zorunda kalacak. Konu ile ilgili açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den geldi. Yeni Otopark Yönetmeliği’ndeki son durumu paylaşan Özhaseki, “Eskiden bir bina yapılırken, üç tane daireye bir tane otopark gösterme zorunluluğu vardı. Onu değiştiriyoruz ve her daireye bir otoparkı zorunlu kılıyoruz” dedi. Anadolu Ajansı Editör Masası’nda soruları yanıtlayan Özhaseki, daire sayısı kadar otoparkı bulunmayan binalara inşaat izni verilmeyeceğini de aktardı.


Paraya çevirme dönemi bitti

Özhaseki, sistemin paraya çevirilerek işlememesinin de önüne geçeceğini söyledi. Eskiden ‘otopark yeri sıkıntılı diye birçok müteahhidin belediyelere ‘biz bunun parasını verelim, belediyede bir fonda biriksin sonra da oradan otopark yapılır’ gibi tekliflerle gittiğini hatırlatan Özhaseki, “Eskiden bu düşünceyle paraya çevirme vardı. Yeni yönetmelikte bu yok, çünkü bunun kötüye kullanıldığını gördük” dedi.

Yürürlüğe kısa sürede girecek

Düzenlemenin zamanı ile ilgili de bilgi veren Özhaseki, “Son aşamaya geldi. 10-15 gün içerisinde Başbakanlığa, yayımlanması için göndeririz” açıklamasını yaptı. Yönetmelikte, çok katlı otopark yapılabileceğine de dikkat çekildi.

  • Askeri alanlar imara açılmaz
  • Özhaseki, askeri alanlardan ticaret merkezi oluşturmak gibi bir dertleri ve düşünceleri olmadığını da vurguladı. Geniş askeri alanlar olduğuna dikkat çeken Özhaseki, “Mesela İstanbul’da 12 bin 600 hektarlık askeri alan var. Ankara’da 18 bin 800 hektarlık, İzmir’de daha çok, 26-27 bin hektarlık büyük alanlar var. Bunların içinde cüzi alanları, depreme hazırlık için rezerv alanları olarak kullanılabilir. O da yüzde 1-2’ye tekabül eder” dedi. Özhaseki, terör nedeniyle 70 bin civarında yapının hasar gördüğünü de aktardı. Yeniden yıkılıp yapılması gereken 26 bin yapının inşaatlarının sürdüğünü belirten Özhaseki, en geç 6 ay içerisinde bütün konutların biteceğini ve hak sahiplerine verileceğini söyledi.
Türkiye’nin yarısı değişime uğrayacak

Bakan Mehmet Özhaseki, çarşı içesinde ev ve iş yeri bulunanlar için de yapıcı çalışmalar yapıldığını vurguladı. Özhaseki, “Bina sahiplerinden biri derse ki, binamı otoparka çevirmek istiyorum. Böyle bir şey yok. Yıkıp otopark yapabilir. Oraya da vinç sistemini kurar çalıştırır. Bu binaların çoğu değişime uğrayacak, Türkiye’nin neredeyse yarısı değişime uğrayacak. O zaman yeni koyduğumuz yönetmelik kuralları devreye girecek, otopark işi yavaş yavaş çözüme kavuşacak” bilgisini verdi.

#Bina
#İnşaat
#Otopark
#Mehmet Özhaseki’
6 yıl önce