|

Her ziyaret daha fazla ticaret demek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ve Sırbistan ziyaretleri, iş adamlarına yeni ticaret kapılarını açtı. Her iki ülkeyle yapılan anlaşmaların ikili ticareti arttırması bekleniyor. Ukrayna’da savunma, müteahhitlik, yeşil enerji ve tekstil-hazır giyim ve otomotiv ticareti öne çıkıyor. Sırbistan’da ise daha çok tarım, finans, lojistik ve alt yapı alanlarında işbirliği yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/10/2017 Cuma
Güncelleme: 00:42 - 13/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretinde iki ülke ticaretini 20 milyar dolara taşıyacak önemli anlaşmalar imzalandı.
​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretinde iki ülke ticaretini 20 milyar dolara taşıyacak önemli anlaşmalar imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretinde iki ülke ticaretini 20 milyar dolara taşıyacak önemli anlaşmalar imzalandı. Savunma ve enerji işbirliği başta olmak üzere birçok konuda adım atıldı. Siyasi ve ekonomik ilişkilerin ele alındığı ziyareti Yeni Şafak’a değerlendiren Türkiye Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin; havacılık, uzay sanayi, enerji gibi alanlarda imzalanan anlaşmaların etkisinin önümüzdeki yıllarda görüleceğini ifade etti.

MÜTEAHHİTLİK VE YEŞİL ENERJİ YATIRIMLARI

Ukrayna'nın nükleer enerjide derin bir bilgi ve tecrübeye sahip olduğuna dikkat çeken Ruşen Çetin, “Yeşil enerji ve müteahhitlik inşaat işlerinde de ciddi yatırımları oluyor. Lojistik ve konteyner yatırımında ilerledik. Özellikle Odessa Limanı ve etrafında önemli yatırımlar ve işbirlikleri gelişti. Turizm ile ilgili de çok yol alındı. Kimlikle giriş çıkış yapıldığı için böyle bir rahatlıktan dolayı her iki ülkeden gelen giden sayısı çoğaldı. Gerek turizm gerek işle ilgili olarak problemsiz şekilde giriş çıkış yapılması memnuniyetle karşılanıyor” dedi.

TİCARETİMİZ YÜZDE 20 ARTTI

Bu yılın ilk altı ayında İki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 20 arttığını belirten Çetin, karşılıklı ticaretin 20 milyara çıkmasının hedeflendiğini aktardı. “Bu kolay bir hedef değil” diyen Çetin, en yüksek ticaret hacminin Ukrayna’daki olaylar olmadan önce ortaya çıktığını belirtti. Çetin, “2013-2014 yıllarında 7-8 milyar dolara çıktı Ukrayna ile ticaretimiz. Daha sonra hem dünyadaki ekonomik kriz hem de Ukrayna-Türkiye ilişkileri Rusya ile olan problemlerden dolayı geriledi. Ancak ikili ticaretimiz toparlanma sürecine girmiş durumda” diye konuştu. Ukrayna’dan tahıl, buğday, arpa, mısır, ay çekirdeği, ham yağ, hurda demir, demir çelik ürünleri, orman ürünleri ve birtakım kimyevi maddeler ithal ettiğimizin bilgisini veren Çetin, Türkiye’nin de bu ülkeye makina ve aksamları, tekstil, hazır giyim kumaş, plastik malzeme, araba ve yedek parçalarıyla yüklü miktarda narenciye ihracat ettiğini belirtti.



Prekazi ve Simoviç ile açılış

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sırbıstan ziyareti kapsamında Halkbank’ın Belgrad’daki yeni genel müdaürlük binasının açılışı da yapıldı. Açılışı; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan ile z efsane eski futbolcuları Cevat Prekazi ve Zoran Simoviç birlikte yaptı. İki yıl önce Cacaskabank’ın yüzde 76’sını alarak Sırbistan pazarına giren Halkbankası, balkan ülkelerinin ekonomilerine ciddi finansal destekler sunuyor. Cacaskabank’ın Sırbistan’da 11 kentte 20’nin üzerinde şubesi bulunuyor.

TÜRKİYE’DEN MEMNUNLAR

Ukrayna’da görüşmelere devam ettiklerini dile getiren Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yapılan anlaşmaları pozitif karşılıyorlar. Her zaman Türkiye’den memnunlar. İlişkiler her ziyaretle daha da pekişiyor. Ukrayna’ya gidiş geliş kolay. Coğrafi olarak hiçbir engel yok. İnsanlar birbirlerine çok benziyor. Orada oturan Türkler de var. Karadeniz’e sınırı olan bir ülke olduğu için bizim de Karadeniz’de büyük uzun bir sınırımızın olması, hem Karadeniz’in güvenliği anlamında hem de karşılıklı ticareti geliştirilmesi için önemli bir ülke.” 


  • 12 anlaşmaya imza
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic tarafından “Türkiye-Sırbistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin Tesis Edilmesine İlişkin Ortak Bildiri” imzalandı. Ayrıca Türkiye-Sırbistan arasında ilgili bakanlar da ekonomi, gıda, eğitim, kültür, restorasyon, orman ve su alanlarında 11 anlaşma daha imza altına alındı. Buna göre; Yenilenmiş Serbest Ticaret Anlaşması, Golubac Türk Hamamı Resterasyonu Hakkında İş Birliği Anlaşması, ormancılık ve su alanında iş birliği anlaşmaları, turizm konusunda mutabakat zaptı, ulaştırma alanlarında iyi niyet mektubu, eğitim alanında iş birliği protokolü, Bayraklı Camisi’nin restorasyonu, Belgrad Osmanlı Vakıf Hamamı’nın restorasyonu hakkında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı ve enerji alanında da iş birliği anlaşmalarına varıldı.
Sırbistan'la yeni sayfa

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki heyetin gerçekleştireceği Sırbistan ziyaretinin, iki ülke arasındaki dış ticarete yeni bir ivme kazandırması ve yatırımların artırılması için yeni bir safha açılması anlamı taşıyor. Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Başkanı Aleksandar Medjedovic, “Bölgesinde, en yüksek miktarda yabancı doğrudan yatırım çeken Sırbistan, üretim açısından da oldukça verimli koşullar sağlamakta” dedi. Sırbistan’da 2010’a kadar neredeyse hiç Türk yatırımının olmadığını hatırlatan Medjedovic, söz konusunu tarihte bir Türk tekstil şirketinin yaptığı yatırımın ‘dönüm noktası’ haline geldiğini ve bunun ülkenin Türk şirketleri için iyi bir üretim üssü görevi görebileceğini gösterdiğini aktardı.


#Türkiye
#Sırbistan
#Ekonomi
#Anlaşma
7 yıl önce