|

"Herkes vergisini ödeyecek"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de sosyal medya firmalarının vergilendirilmesi konusunda bazı sorunlar yaşadıklarını belirterek, “Para kazanıyorlarsa mutlaka onların da vergilerini ödemeleri gerekiyor" dedi.

Yeni Şafak
12:52 - 7/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 10:43 - 7/05/2015 Perşembe
IHA

Bakan Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen "G20 Uluslararası Vergi Sempozyumu"nun açılışına katıldı. Sempozyumda konuşan Bakan Şimşek, Maliye Bakanı olarak kayıt dışı ekonominin ortadan kaldırılabilmesi için çok çalıştığını belirterek, bunun Türkiye için olduğu kadar, bütün ülkeler için bir sıkıntı olduğunu vurguladı. Şimşek, “Kayıt dışı ekonomi dediğimiz yapıyla mücadele esasında uluslararası terörizmle mücadele etmek kadar önemli" dedi.



Şimşek, sadece internette faaliyet gösteren birçok firma olduğunu ve bugünün kanunlarının onları kapsamadığını belirterek, “Para kazanıyorlar, dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteriyorlar, ama iş vergilendirmeye geldiği zaman 'Yok, biz sanal şirketleriz, biz burada mukim değiliz' diyorlar. OECD'nin kurallarına göre biz bu konuya eğilmek durumundayız. Çünkü bir yerde bir değer yaratılıyorsa, bir ekonomik faaliyet varsa o mutlaka dikkate alınmak ve vergilendirme de onu yansıtmak durumunda" şeklinde konuştu.



“Ne kadar fazla şeffaflık olursa vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma konuları o kadar az olur" diyen Şimşek, şunları söyledi: “Banka gizliliği konusuna da eğilmek durumundayız. Şu anda ikili anlaşmalar sayesinde bazı bilgi paylaşımı yapılabiliyor ama bu yeterli değil. Bizlerin otomatik olarak bilgiyi paylaşabiliyor olmamız lazım. Bununla ilgili bir anlaşma var. Bir anlaşmaya varıldı. Açık bir şekilde standartlar geliştirildi. Neredeyse işin uygulama ve müeyyide kısmı halledildi. 2014 yılında G20 zirvesinde liderler otomatik bilgi paylaşımı konusunda taahhüt verdiler. Türkiye de bu taahhüdü veren ülkelerden bir tanesiydi. Vergi şeffaflığını artırıcı adımlar atılması kararlaştırıldı. 93 tane ülke ve aralarında Türkiye de var."




Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye olarak sosyal medya firmalarının vergilendirilmesi konusunda bazı sorunlar yaşadıklarını ifade ederek, “Şunu anladık ve neticede şöyle bir anlayışa vardık; para kazanıyorlarsa mutlaka onların da vergilerini ödemeleri gerekiyor" dedi.

#sosyal medya
#vergi
#Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
9 yıl önce