|

İhracatçının gözü Rusya ve petrolde

2017'yi 'atılım yılı' ilan eden TİM üyeleri, 155 milyar dolar ihracat hedefliyor. Petrol satan ülkelerin toparlanması ve Rusya'yla yeniden canlanan ilişkiler, Türkiye ihracatı için fırsat kapılarını aralayacak iki önemli gelişme olarak görülüyor. Gümrük Birliği revizyonunun kısa sürede tamamlanması halinde AB'ye ihracatta da artış bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:07 - 19/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2017 yılından umutlu. 2016'yı 2015'e göre yüzde 0.8'lik düşüşle kapatan ve 142.6 milyar dolarlık ihracata imza atan TİM üyeleri 2017'de önlerine 155 milyar dolarlık hedef koydu. TİM'in Yıllık Değerlendirme Toplantısı dün İstanbul'da gerçekleşti. Türkiye açısından ana resmi görebilmek için küresel etkilere bakmak gerektiğini ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyadaki büyümenin 2009 dışında son 15 yılın en düşük seviyesine gerilediğine dikkat çekti. Trump'ın başkan seçilmesinin bir sürpriz olduğunu, İngiltere'nin Avrupa Birliğin'den (AB) çıkma kararını dünya ticaretinin daralmasına gerekçe gösteren Büyükekşi, “ABD'nin faiz artırımları ve petrol ila emtia fiyatlarının son çeyreğe kadar çok düşük kalması... Dünya ticareti 2016 yılının ilk 10 ayında yüzde 4 azaldı” dedi.



2016'DA ÜÇ REKOR


Büyükekşi, Türkiye'nin küresel daralmaya rağmen bu tabloda çok düşük bir ihracat kaybı yaşadığına vurgu yaparak, “2016'da ihracatımızda yine üç rekora imza attık. Birincisi 2015'te yüzde 0.87 olan ihracatımızın dünya ticaretinden aldığı pay, yüzde 0.89'a çıktı. 2023 hedefimiz ise bu oranı yüzde 1.5'e çıkarmak. İkincisi, ihracatımızın AB ithalatından aldığı 2015'te yüzde 1.21 olan pay yüzde 1.28'e çıkarak şu ana kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Üçüncüsü de ihracatımızın dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin ithalatından aldığı pay ise yüzde 0.29'a ulaştı” diyerek, sözü ülkemizin 2016 yılında yaşadığı terör olaylarına ve hain darbe girişimine getirdi. “Türkiye'nin başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi” deyimini kullanan Büyükekşi, 2016 yılında yurtiçinde 26 büyük terör olayının yaşandığını söyledi. Turizm gelirlerinde yüzde 30 azalma olduğunu belirten Büyükekşi, ekonominin 27 çeyrekten sonra yüzde 1,8 daraldığını anlattı. Büyükekşi, şöyle devam etti: “Yıl genelinde, bu gerilemeden kaynaklı ihracat kaybımız 3.5 milyar dolar oldu. Çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle de ihracatımız toplamda 4.1 milyar dolar düşüş gösterdi. Parite kaynaklı toplam kaybımız ise 1.5 milyar dolar oldu. Yani toplam kayıp: tam 9.1 milyar dolar. Bu kayıplar olmasaydı 2016 ihracatımız yüzde 5.5 artarak 151.7 milyar dolara çıkacaktı.”



2017 ATILIM YILI OLACAK




2017'yi 'atılım yılı' ilan ettiklerini belirten Büyükekşi, buna dayanak olarak Rusya ile düzelmeye başlayan ilişkileri ve petrol ihracatçısı ülkelerin toparlanmasını gösterdi. Büyükekşi, “Rusya'ya 1.5 ila 2 milyar dolar arası bir ihracat artışı öngörüyoruz. Çevre ülkelerle sorunların çözülmesi kayıpları telafi edecek. Petrol satan ülkelerin toparlanması ile birlikte ihracatımız canlanacak. Ayrıca Gümrük Birliği gelişmesi Avrupa ile ilişkileri arttıracak” dedi.



Dünya açısından tek risk: Trump


TİM Başkanı Büyükekşi, toplantı bitiminde basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. “2017 yılında olası risklerin neler olabileceği” şeklindeki soruya, ABD'de başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Donald Trump'ı işaret eden Büyükekşi, “Ne yapacağını kimse kestiremiyor. Şimdi koltuğa oturacak nasıl bir politika belirleyecek, ekonomi yönetimini ne yapacak belli değil” dedi. Trump'ın seçimlerde Meksika'ya karşı yaptırım uygulamaktan bahsettiğini hatırlatan Büyükekşi, “Kendi ülkesindeki otomotiv sektörünü de çok sıkıştırıyor. Dünya ekonomisi açısından Çin ile ilişkilerinin nasıl olacağı önem arz ediyor” diye konuştu.



MERKEZ BANKASI'NI DESTEKLİYORUZ


Merkez Bankası'nın dövizin yükselişini durdurmak için attığı adımları desteklediklerini ifade eden Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti: “Birçok ihracatçının yatırımı var. Döviz bazında borcu var. Onun için istikrar olması son derece önemli. Güven ve istikrar bizim olmazsa olmazımızdır. Güven ve istikrar olursa Türkiye'nin önü çok açık. Türkiye'nin potansiyeline güveniyoruz. Şu anda kur seviyesinin 3,50 civarında olmasını öngörüyoruz. 3,50 ihracat açısından rekabet edici bir kur.”



Büyüme %3.1 olabilir


2017 yılı büyüme ve enflasyon tahminlerini de açıklayan Büyükekşi, “Bizim büyüme ile ilgili beklentimiz yüzde 3.1, enflasyon tahminimiz ise yüzde 9. Bu ihracatçıların değil bizim tahminimiz.Biz enflasyonun biraz artacağını öngörüyoruz” dedi.












#TİM
#AB
#Mehmet Büyükekşi
#Merkez Bankası
7 yıl önce