|

İki ülkenin birbirine ihtiyacı var

Türk-Alman Yatırım Zirvesi'nde konuşan Uluslararası Bankacılar Forumu Başkan Yardımcısı Reuter, Almanya’nın Türkiye’ye Türkiye'nin de Almanya’ya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
13:28 - 9/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:43 - 9/05/2016 Pazartesi
AA

Uluslararası Bankacılar Forumu Başkan Yardımcısı Hermann Reuter, Türk-Alman Yatırım Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Almanya'nın kesinlikle Türkiye'ye ihtiyacı var ve Türkiye'nin de Almanya'ya ihtiyacı var." dedi.



Almanya'nın Frankfurt kentinde Uluslararası Bankacılar Forumu (IBF) ve Almanya'nın önde gelen finansal iletişim şirketlerinden Maleki Grup tarafından düzenlenen "Türk-Alman Yatırım Zirvesi 2016" başladı.



Zirvenin açılış konuşmasını yapan Reuter, zirve kapsamında Türkiye'ye odaklanacaklarını ve yatırım zirvesinin gelecek yıl aynı tarihte yeniden yapılacağını söyledi.



Reuter, Almanya ve Türkiye arasındaki güçlü ilişkilere dikkati çekerek, "Almanya'nın kesinlikle Türkiye'ye ihtiyacı var ve Türkiye'nin de Almanya'ya ihtiyacı var. Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye ihtiyacı var, Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı var. Bu kadar kısa ve bu kadar net bir şekilde söylenebilir. Bizim bugünkü zirvemizin yol haritası da budur." diye konuştu.



"Frankfurt ve Türkiye arasındaki bağlantılar çok kuvvetli"


Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik de ekonomi alanında başkonsolosluk olarak büyük resme bakıldığında Türkiye açısından her şeyin çok iyi gittiğini belirterek, "Frankfurt ve Türkiye arasındaki bağlantılar ve temaslar o kadar kuvvetli ki bizim bunları takip etmemiz bazen mümkün bile olmuyor." dedi.



Frankfurt'ta fuarlar vesilesiyle her yıl Türkiye'den binin üzerinde iş adamıyla toplantılarda, yemeklerde ve resepsiyonlarda görüşme fırsatı yakaladıklarını aktaran Çelilk, "Aslında bir başkonsolos olarak benim görevim, Türkiye'deki yatırımları teşvik etmek ancak ben Frankfurt bölgesini ve özellikle Rhein-Main bölgesini büyük fırsat olarak görüyorum. Bu aynı zamanda bir birlikteliğin göstergesi." ifadelerini kullandı.



"İstanbul'un ekonomisi dünyanın 123 ülkesinden daha büyük"


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ise Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği önemli ekonomik atılımlara işaret etti.



"Küresel ekonomiyle bütünleşmiş olan Türkiye; Orta Doğu, Asya ve Afrika'nın tam ortasında yer almasıyla da uluslararası bir lojistik üssü olma konumunu hak ediyor" diyen Baraçlı, Türkiye'nin istikrarlı şekilde büyüdüğünü ve dünyanın yükselen yıldızlarından biri olmaya devam ettiğini vurguladı.



Baraçlı, İstanbul'un küresel yatırımcılar için büyük avantajlar sağladığını dile getirerek, şunları kaydetti:



"İstanbul önemli bir şehir. İstanbul 15 milyona yaklaşan nüfusuyla 117 ülkeden daha büyük. Bu nüfusla İstanbul eğer bir ülke olsaydı dünyanın 70. en kalabalık ülkesi olurdu. İstanbul'un ekonomisi dünyanın 123 ülkesinden daha büyük. Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 28'i, ulusal sanayi üretiminin yüzde 37'si, ulusal hizmet üretiminin yüzde 63'ü ve ulusal vergi gelirlerinin yüzde 43'ü İstanbul'dan sağlanıyor. Türkiye'de dış ticaretin yaklaşık yarısı İstanbul'da gerçekleşiyor."



Baraçlı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 14 yılda ulaşıma 44 milyar lira yatırım yaptıklarını, 2016 yılında ise konsolide yatırımların yüzde 49'unu ulaşım için planladıklarını anlattı.



İstanbul'a ilişkin yapılan projelerde her türlü yenilik ve iş birliğine açık olduklarını vurgulayan Baraçlı, Alman yatırımcılarla tüm faaliyetleri birlikte yürütmeye hazır olduklarını da belirtti.



"Türkiye güçlü ve güvenilir bir ortak"


Frankfurt Belediye Başkan Yardımcısı Uwe Becker de Frankfurt'un uluslararası bir finans merkezi olduğunu ve altyapı açısından da öncü bir kent konumunda bulunduğunu dile getirdi.



Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin uzun yıllara dayandığına dikkati çeken Becker, Türkiye'yi güçlü ve güvenilir bir ortak olarak gördüklerini ve Türkiye ile dostluğu daha da derinleştirmeyi istediklerini söyledi.



Becker, Almanya'nın, Türkiye'nin en önemli ticari ortağı olduğunu, gelecekte bu ortaklığın daha da güçlenmesini beklediklerini aktardı.



Üç bölümden oluşan zirvenin ilk bölümünde "Gayrimenkul - Kentsel Gelişmeler: Büyüme ve Dinamizmi Artıran Dönüşüm Süreci", ikinci bölümünde "Altyapı: Görülmemiş Milyarlarca Dolarlık Projeler" ve son bölümünde de "Enerji: Dünyada En Hızlı Gelişen Enerji Pazarları" konulu paneller düzenlenecek.


#Frankfurt
#Maleki grup
#Türk-Alman Yatırım Zirvesi 2016
8 yıl önce