|

İlk elektrikli otobüs ihalesi bu ay

İETT, elektrikli otobüs için ihaleye çıkıyor. Şirket 200 yeni nesil araç alacak. Metrobüs hattında da kullanılacak otobüslerin denenmesi için çalışma başlatıldı. Bir yerli firmaya ait araçlar bu ay sonunda metrobüs hattında test sürüşlerine başlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2016 Pazar
Güncelleme: 01:51 - 4/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) toplu taşımada elektrikli otobüsleri filosuna katmak için bu ay ihaleye çıkacak. Metrobüs hattında da kulanılacak elektrikli otobüslerin denenmesi için çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, Ankaralı merkezli firma ile ön sözleşmeler sonrası metrobüs hattında yerli elektrikli otobüsleri test edilecek. 12-14 metrelik iki modeli bulunan metrobüsler fren yaptığında bile şarj yapıyor. Araca binen yolcu sayısını dijital olarak gösterme özelliğine sahip otobüsler otomatik hıza ayarlı. Şoför hız yapmak istesedahi ayarlanan hız limitinin dışına çıkmayan otobüslerin bakım masrafı ise sıfır. Günlük ortalama menzili 220 kilometre olan elektrikli otobüsler 3 saatte şarj oluyor. Kısa sürede şarj olan otobüsler gün boyu yolda durmaksızın hizmet verebilecek. Elektrikli otobüsün kilometrede harcadığı değer ise sadece 25 kuruş. Çevre dostu otobüsler için şirketle yapılacak ön sözleşmenin ardından metrobüs hattında testler başlatılacak. İlk testler akşam saatlerinde ve yolcu alınmadan yapılacak. Otobüslerin maliyeti ortalama 480 bin avro. İETT; testleri geçen yerli elektrikli otobüsler için kararını diğer rakiplerinin performansının ardından ihale ile karar verecek. İETT, hazırlıklarını yaptığı ilk elektrikli otobüs alımı için ihaleye bu ay çıkacak.



İETT İLK ELEKTRİKLİ ARAÇ İÇİN İHALEYE ÇIKIYOR


İETT Genel Müdürü Arif Emecen 200 elektrikli otobüsün alımı için çalışma başlattıklarını ve şartnamelerin hazırlandığını ifade etti. Emecen “Bugün ya da yarın satın alma için ilana gideceğiz. 200 araçlık Avrupa'nın en büyük elektrikli otobüs filosuna sahip olacağız. Elektrikli otobüsleri 2017'nin eylül veya ekim ayları gibi teslim alıp hizmete sokacağız” dedi.



AVRUPA STANDARTLARINDA


Ankaralı firma Bozankaya firmasına ait yerli otobüslere ilişkin firma Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay açıklamalarda bulundu. Otobüslerin tesleri geçtiğini ve şehir için ulaşımda rahatlıkla kullanıldığını söyledi. Günay araçları Almanya'ya bile sattıklarını ifade ederek yerli üretim ile AB'ye ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Transist fuarında büyük beğeni toplayan otonüslerin metrobüs hattında test edilmesinden memnun olduklarını belirten Günay,testlerden başarı ile çıkacaklarını söyledi. İETT filosonda olmak için yarışacaklarını söyleyen Günay, şimdiye kadar 110 otobüs elektrikli otobüs sattıklarını kaydetti.


#İstanbul Büyükşehir Belediyesi
#Elektrikli otobüs
7 yıl önce