|

IMF: Yunanistan borcunu ödemedi

Yunanistan'ın IMF’ye ödemesi gereken 1.6 milyar Euro’luk borç taksidini ödeyemedi. Uluslararası Para Fonu (IMF), TSİ saat 00.00’dan hemen sonra, Yunanistan’ın borç taksidini ödemediğini teyit etti. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın dün sunduğu kurtarma programını uzatma teklifine Eurogroup'tan 'hayır' cevabı geldi. Eurogroup, bugün 12.30'da yeniden toplanacak. Ancak Eurogroup Başkanı, yeni bir kurtarma programı için 5 Temmuz'daki referandumun bekleneceğini belirtti.

Yeni Şafak
09:36 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:49 - 1/07/2015 Çarşamba
AA

Atina'nın önerisinde Yunanistan'a üçüncü bir kurtarma paketi verilmesi ve mevcut borçların da yeniden yapılandırılarak daha uzun vadeye yayılması teklif ediliyordu. 2 yıl süreli 29,1 milyar euroluk yeni yeni kurtarma paketinin Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) olarak adlandırılan kuruluş tarafından yönetilmesi de teklifte yer alan başlıklar arasındaydı. Ancak Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem, yeni önerilerin ancak Pazar günkü referandumun ardından masaya yatırılabileceğini ifade etti. Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Eurogrup toplantısının bittiğini ve yeni bir paket üzerinde anlaşma olmadığını twit attı. Bakan sürecin bundan sonra "normal prosedürler" üzerinden ilerleyeceğini açıkladı.





IMF TEYİT ETTİ


Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan'ın vadesi 30 Haziran'da dolan borçlarını ödemediğini açıkladı. Uzun zamandır iflasın eğişinde olan ülke böylece 7. kez temerrüde düştü.



IMF Basın Sözcüsü Gerry Rice, yaptığı kısa yazılı açıklamada, yaklaşık 1,5 milyar avro değerindeki geri ödemesini gerçekleştirmeyen Yunanistan'ın borçları için ek süre talep ettiğini belirtti.



Söz konusu talebin IMF Yönetim Kurulu tarafından değerlendireceğini kaydeden Rice, Yunanistan'a ancak gecikmiş borçlarını ödemesi halinde finansman sağlanabileceğini bildirdi.





Resmi kreditörleriyle anlaşmaya varamaması nedeniyle 7. kez temerrüde düşen Yunanistan, IMF'ye borçlarını zamanında ödeyemeyen ilk gelişmiş ülke olarak tarihe geçti.



Kreditörlerin sunduğu anlaşma şartlarını 5 Temmuz tarihinde yapılacak referandumda oylayacak Yunan halkı, ülkenin geleceğinde önemli rol oynayacak.



Bu arada, Avro Bölgesi maliye bakanlarının, bugün gerçekleştirecekleri telekonferans toplantısında Yunanistan'la ilgili yol haritasını tekrar görüşmesi bekleniyor.




#Yunanistan
#IMF
#Temerrüt
9 yıl önce