|

İnsaniyet namına pamuk eller cebe

İlk 20 ekonominin GSMH'si 78 trilyon dolar iken, mültecilerin asgari ihtiyaçları için sadece 22 milyar dolar yardım yapıldı. BM yetkilileri, gelişmiş ülkelerin tutulmamış bağış sözlerinden yakınırken, Türkiye 10 milyar dolardan fazla harcama ile dünyanın en cömert ülkesi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2016 Salı
Güncelleme: 22:22 - 23/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

An itibariyle her üç dakika da bir kişi ülkesini terk etmek zorunda kalıyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) son verilerine göre, dünyadaki mülteci sayısı 60 milyon. İlk defa bu kadar çok insan yersiz ve yurtsuz. Savaş ve çatışmalara çözüm bulunamadığı gibi, insanın en temel hakkı olan yaşamını sürdürebilmesi için gerekli asgari ihtiyaçlar bile karşılanamıyor. Önemli zirvelerde iyi niyet temennilerini ileten, gelişmiş ülkelerin mültecilere yardım konusunda eli cebine gitmiyor. BM yetkilileri, daha önce toplanan bağışların, sözde kaldığına dikkat çekiyor. Örneğin Şubat ayında Londra'da düzenlenen Suriye Bağışçılar Konferansı'nda 13 ülke 10 milyar toplayabildi. 5 milyar doları bu sene, kalan 5 milyar dolar ise 5 yılda dağıtılacak.



İSTANBUL ZİRVESİ SEMBOL


Örnekler bununla da bitmiyor. 2014 Küresel İnsani Yardım raporuna göre, ülkelerden mülteciler için toplanan insani yardım tutarı sadece 22 milyar dolar. Oysa ki IMF verilerine göre, dünyanın ilk 20 ekonomisinin Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) 77.8 trilyon dolar. Türkiye, mülteciler için 10 milyar doların üzerinde harcama yaparken, bu insanlık sınavından alının akıyla çıkan tek ülke denilebilir. 'Dünya İnsani Zirvesi' organizasyonuna İstanbul'un ev sahipliği yapması bu açıdan sembolik önemde.





BM: LAF DEĞİL PARA VERİN


Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder de, zirveye katılan 60 ülke temsilcisine hitaben, "Avrupa'nın hala ortak bir tavır belirleyememiş olmasını çok trajik ve büyük bir başarısızlık olarak görüyorum. Avrupa'nın Türkiye'den ders alması gerekir" diyor. Ryder, mülteci krizindeki sorumluluğun coğrafi bir tesadüfle belirlenmemesi gerektiğini de söylüyor. BM İnsani Yardımlardan Sorumlu Yardımcısı Stephen O'Brien, “Mali yardım sözü verilirse memnuniyet duyarız. Bu toplantıdaki en büyük başarı verilen birkaç sözün yerine getirilmesi olacak” diye konuştu. O'Brien'ın bu çağrısının bir neden var. Zira bugüne kadar mülteciler için düzenlenen bağış toplantılarındaki milyarlarca dolarlık sözler hep lafta kaldı.



Sadece ekmek değil iş lazım




Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, mültecilere insan onurunu gözetir bir yaklaşımla ve düzgün yaşam koşullarına erişimlerini sağlamak için 10 milyar doları aşan harcama yapıldığını paylaştı. Soylu, zirvede yaptığı konuşmada, Suriyelilerin iş yaşamına katılımı için ciddi yol alındığını söyledi.



Kamplar herkes için örnek




Adıyaman AFAD İl Müdürü Osman Ertuğrul Altuğ, kamplarda yaşam ve çalışma koşullarının örnek gösterildiğini belirterek, “Suriyeli misafirlerimizin bütün ihtiyaçları ortak çalışmalarla karşılanmaktadır. Standartların üstünde hizmetler veriyoruz” dedi.



Kayıtlar için yazılım devrede


AFAD Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanı İrfan Keskin, teknik alt yapının da kurulduğunu belirterek "Burada, gelen kişilerin tanımlanması ve kimlik kartı verilmesi gerekiyor. Kartlarla giriş çıkışlar ve içeridekilerin durumlarının kontrolü yapılıyor" diye konuştu.



  1. 10
  2. milyar $Türkiye*nin harcadığı para
  3. 40
  4. milyon Dünyadaki mülteci sayısı
  5. 3
  6. milyon Türkiye'deki mülteci sayısı
  7. 78
  8. trilyon $ Küresel GSMH
  9. 3
  10. milyon Suriyeli mülteci sayısı
  11. 22
  12. milyar $ Ülkelerin toplam insani yardım tutarı

MİLLİ GELİRE GÖRE EN CÖMERT ÜLKE TÜRKİYE




BM verilerine göre, 130 milyondan fazla kişi hayatta kalabilmek için yardıma muhtaç durumda. Bu, İkinci Dünya Savaşı'ndaki rakamları çoktan geride bırakan bir tablo.



BİRER YAŞAM ALANI




Türkiye, Suriyeli mültecilere, kendi kaynaklarından 10 milyar doların üzerinde harcadı. Sığınmacılar için ülkemize verilen uluslararası destek ise 455 milyon dolarda kaldı. Türkiye 2012, 2013 ve 2014'te en fazla insani yardım yapan üçüncü ülke olurken, Gayri safi milli hasıla bazında ise 2013'te yüzde 0,21'lik payla en cömert ülke konumuna yükseldi. Küresel İnsani Yardım 2014 raporuna göre, en fazla uluslararası yardım sıralamasında ülkemiz ABD ve İngiltere'nin ardından üçüncü oldu. Türkiye, 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparken, 10 ilde 26 kamp bulunuyor. Bu tesisler, aynı zamanda bir yaşam alanı olarak faaliyet gösteriyor. Çocukların eğitimleri ve yetişkinlerin mesleklerini sürdürmeleri için projeler düzenleniyor. Savaşın psikolojik yaraları da sarılmaya çalışılıyor. Dünyada birçok STK ve ülke tarafından örnek gösterilen mülteci kentlerinde, AFAD, Kızılay gibi kurumlar yanında onlarca STK, binlerce gönüllü yardımlarıyla yer alıyor. Türkiye bugün 140 ülkede yardım ve kalkınma konusunda önde gelen ülkelerden biri olarak yer alıyor.




#Birleşmiş Milletler
#Guy Ryder
#Uluslararası Çalışma Örgütü
#Suriyeli mülteciler
8 yıl önce