|

İntibakta kötü haber

İMBED Genel Başkanı Hakkı Öz’ün, emekli aylığının, 2013’te yürürlüğe giren İntibak Yasası kapsamında yeniden hesaplanması talebiyle SGK aleyhine açtığı dava reddedildi. Bu kararla birlikte yaklaşık 8 milyon kişinin 55-355 TL arasında değişen miktarlardaki zam beklentisi hayal oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/06/2015 Salı
Güncelleme: 19:47 - 29/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren İntibak Davası'nda karar açıklandı. Ankara 8. İş Mahkemesi, İntibak Yasası'nın eksik ve yanlış çıktığını savunarak dava açan İşçi, Memur, Bağ-kur Emeklileri Derneği (İMBED) Genel Başkanı Hamdi Öz'ün talebini reddetti. Böylece 2000 yılından sonra emekli olan milyonlarca kişinin maaşında olmasını beklediği 55-355 TL arasındaki artış gerçekleşmeyecek.



2000'DEN ÖNCESİNE ZAM YAPILMIŞTI


Maaşlar arasındaki düzensizliği ortadan kaldıran intibak düzenlemesiyle 2000 yılından önce SSK'dan emekli olmuş yaklaşık 2 milyon kişi, 2012 yılında çıkarılan 6283 Sayılı İntibak Yasası ile maaşlarında artış yaşamıştı. Bu düzenleme ile emeklilerin maaşlarına 355 lirayı bulan zam yapıldı. 2000 yılında ve sonrasında emekli olan yaklaşık 8 milyon kişi de intibak çalışması yapılmasını beklemiş ancak bu düzenleme gerçekleşmemişti.



ÖZ, DAVA AÇTI


İşçi, Memur, Bağ-kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, intibakın yanlış ve eksik çıktığı iddiasıyla dava açtı. Mahkemeye 6092 prim günü bulunan ve 6283 sayılı yasa ile yapılan intibak da dahil 1005 lira emekli maaşı aldığını bildiren Öz, bunun eksik hesaplandığını dolayısıyla da mağdur olduğunu iddia etti. Ayrıca 5510 sayılı Yasa'nın 'tek çatı' yasası olduğunu, dolayısıyla işçi, memur ya da BAĞ-KUR ayrımı yapılmaksızın aynı prim süresi ve miktarını yatıranların aynı maaşı almaları gerektiğini savundu. Öz, asgari ücret üzerinden prim yatıran bir işçi ile aynı miktar ve sürede prim yatıran BAĞ-KUR emeklisinin, memur emeklisi gibi en az 1250 lira maaş alması gerektiğini kaydetti. Öz, intibakla ilgili hesaplamanın yeniden yapılmasını, zammın 2000 senesi ve sonrası emekli olanlara da yapılarak mağduriyetlerin giderilmesini talep etmişti. Bu nedenle Hamdi Öz'ün açtığı dava, milyonlarca SSK, BAĞ-KUR emeklisini ilgilendiriyordu.



MİLYONLARCA EMEKLİNİN GÖZÜ BU DAVADAYDI


Davanın dün 8. duruşması görüldü. Hamdi Öz, yeni bir bilirkişi talep ederken, “Davadaki amacım benim gibi öncesinde emekli olan kişiler yönünden kamuoyu oluşturmaktı. Tüm açıkladığım neden ve gerekçeler de dikkate alınarak davamın kabulüne karar verilmesini talep ediyorum” dedi. Bilirkişilerin raporları ile dosyayı inceleyen mahkeme, Öz'ün açtığı davayla ilgili kararını açıkladı. Ancak mahkemeden intibak bekleyen milyonlarca emekli için karar çıkmadı. Ankara 8. İş Mahkemesi, Hamdi Öz'ün dava açmasına neden olan konunun yasa olarak düzenlendiği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.



Bilirkişi: 'Hata yok'


Ankara 8. İş Mahkemesi de Öz'ün maaşının eksik hesaplanıp hesaplanmadığını belirlemek için bilirkişi görevlendirmişti. Bilirkişiler ise hazırladığı raporda, “Davacının intibak öncesi ve sonrası aylığını hesap ve ödemelerinde bir hata belirlenmemiş olup, itirazlarının da raporda yer alan hesap ve tespitlerin değiştirir nitelikte değerlendirilmediğini saygıyla arz ederim” deniliyordu.



SON SÖZÜ YARGITAY SÖYLEYECEK


Ankara 8. İş Mahkemesi'nin red kararını Hamdi Öz'ün temyiz edeceği öğrenildi. Bu nedenle konuyla ilgili son sözü Yargıtay söyleyecek.





#Hakkı Öz
#İntibak Yasası
#Bağ-kur Emeklileri Derneği
#İşçi
#Memur
9 yıl önce