|

İran’la işbirliği 100 milyar $ kazandıracak

Tarihindeki ilk yurtdışı ziyaretini İran’a düzenleyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) 70 kişilik heyetle 400 görüşme gerçekleştirdi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan “İran'la işbirliğinde anlaştık. Ticaretimiz 100 milyar dolar olabilir” dedi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 20:35 - 2/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye sanayi üretiminin üçte birinden fazlasını gerçekleştiren İstanbul Sanayi Odası (İSO), ambargoların kalkmasıyla dünyanın gözünün çevrildiği İran'a heyet gezisi düzenledi. İSO'nun 65 yıllık tarihi boyunca ilk kez yurtdışına heyet ziyareti gerçekleştirmesi bakımından da önem taşıyan Tahran gezisine, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ile oda üyesi 70'e yakın sanayici katıldı. Ziyaretlerde 44 Türk firması, 202 İranlı firma ile 400'e yakın ikili görüşme gerçekleştirirken, başta otomotiv, enerji, tekstil, maden ve gıda olmak üzere çok sayıda sektörde işbirlikleri fırsatları arandı.



İRAN'IN BÜYÜKLÜĞÜ 1 TRİLYON DOLAR OLABİLİR


İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “İran'a ambargo öncesinde nasıl baktıysak bugün de öyle bakıyoruz. Bir kardeş odayı ziyaret eder gibi İran'ı ve buradaki odaları ziyaret ettik. Bizim için Malatya ya da Trabzon neyse, Tahran da o” dedi. İki ülkenin ve özel sektörlerinin sahip olduğu potansiyelin kazan-kazan modeli ile çok daha ileri bir noktaya taşınacağına inandığını belirten Bahçıvan, “İki ülke hükümetleri arasında 30 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefi olmasına rağmen, yakın gelecekte doğru bir bakış açısı oluşturmamız halinde bunun 100 milyar doları bulacağından şüphe duymuyoruz. GSMH'yi 1,5 trilyon dolar çıkararak dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğiz. İran da 400 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğünü ambargo sonrası 1 trilyon dolara çıkarabilir” şeklinde konuştu.



AMBARGO SONRASI ÖNCELİK TÜRKİYE'NİN


İran'ın Türkiye ile Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Teknoloji ve İletişim Bakanı Dr. Mahmoud Vaezi ise, ambargo kalktıktan sonra ilişkileri geliştirmek istedikleri ilk ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Zor dönemlerde İran'ın yanında olanları hiç bir zaman unutmadıklarının altını çizen Vaizi, “Bizim ne kadar ihtiyaçlarımız varsa bunların hepsini öncelikle Türkiye'den temin etmek istiyoruz. Güven böyle bir şeydir ve böyle gelişir. Türk ve İranlı iş insanları arasındaki engellerin kaldırılması gerekiyor. Biz olağanüstü bir kararla Türkiye'ye özgü özel bir ilişki kurulmasına hazırız” dedi. Vaezi, şunları söyledi: “Gelecek iki üç senede ulaşmak istediğimiz hedef, özel sektörsüz gerçekleştirilemez. Bu kapsamda sizlerin önündeki engelleri mutlaka kaldırmak istiyoruz.”







ORTAK OTOMOBİL ÜRETİM TEKLİFİ






İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh, İSO Başkanı Bahçıvan ile yaptığı görüşmede, iki ülke iş insanlarının ortak yatırım yapabilmeleri için İran'da dört yeni sanayi bölgesi oluşturacaklarını söyledi. Türk yatırımcısını İran'a davet eden Nematzadeh, “İki ülke yüzde 50-50 ortaklıkla yeni bir otomobil tasarımı yaparak dünyaya ihraç edebilir” diye konuştu.



İSO, İRAN İÇİN MASA KURACAK


Ziyaret sırasında İSO'da bir İran Masası kurma kararı aldıklarını belirten İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “İki ülke sorunlarını İranlı meslektaşlarımız ile çözmeye talibiz. Böyle bir çalışma karşılıklı yatırım yapmak isteyen iş insanlarına ciddi hizmet olacak. İSO olarak İran iş dünyası ile aramızdaki köprünün Türkiye ayağı olma görevine talibiz. Tahran Sanayi Odası ile altı ayda bir biraraya gelmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.




#İran
#Erdal Bahçıvan
#İstanbul Sanayi Odası
8 yıl önce