|

İş dünyası Sırbistan ziyaretinden umutlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki heyetin gerçekleştireceği Sırbistan ziyaretinin, iki ülke arasındaki dış ticarete yeni bir ivme kazandırması ve yatırımların artırılması için imkan sağlaması bekleniyor.

Yeni Şafak
17:48 - 8/10/2017 Pazar
Güncelleme: 17:56 - 8/10/2017 Pazar
AA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Türk ve Sırp iş dünyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki heyetin 10-11 Ekim'de gerçekleştireceği Sırbistan ziyareti ile iki ülke arasındaki ticaretin ve yatırımların yeni bir safhaya geçmesini bekliyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Başkanı Aleksandar Medjedovic, söz konusu ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Medjedovic, bölgesinde en fazla doğrudan yatırım çeken Sırbıstan'ın üretim açısından oldukça verimli koşullar sağladığını söyledi.

Sırbistan'ın zengin bir sanayiye, genç, enerjik ve yüksek nitelikli işgücüne sahip olduğuna dikkati çeken Medjedovic, "Türkiye çok önemli bir pazar ve birlikte oluşturulacak güçle üçüncü ülke pazarlarında yeni başarılar elde etmek de mümkün" dedi.


"Avrupa ve ötesine götürebilmek için Sırbistan ideal bir konumda"

Medjedovic, Sırbistan'da son yıllarda bürokrasinin daha verimli çalıştığını ancak hala yavaş işlediğini belirtti. Ülkede küçük ölçekli fakat çok verimli teknoloji odaklı pek çok girişimci ve işletmenin olduğunu belirten Medjedovic, "Bu girişimlerin birçoğu işletme sermayesine ihtiyaç duyuyor ve deneyimli bir yabancı ortakla uluslararası projeleri daha başarılı bir şekilde gerçekleştirebiliyor" diye konuştu.

Yatırımcılar için Sırbistan'daki en önemli avantajlardan birinin 500'ün üzerinde istihdam yaratan fabrika sayısının azlığı olduğuna işaret eden Medjedovic, "Bu durum, yatırımcıların büyük üretim fabrikalarını hızlı bir şekilde açmasını ve sonra o şirketlerin ürünlerini Avrupa ve ötesine götürebilmesi için Sırbistan ideal bir konumda" değerlendirmesinde bulundu.

Sırbistan'da 2010'a kadar neredeyse hiç Türk yatırımının olmadığını hatırlatan Medjedovic, söz konusunu tarihte bir Türk tekstil şirketinin yaptığı yatırımın "dönüm noktası" haline geldiğini ve bunun ülkenin Türk şirketleri için iyi bir üretim üssü görevi görebileceğini gösterdiğini aktardı.

STA'ya yeni düzenleme

Sırbistan Ticaret Odası Başkanı Marko Cadez de Türkiye ve Sırbistan arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) imzalanmasından bu yana son yedi yılda iki ülke dış ticaretinin artmasına rağmen beklenen potansiyele ulaşmadığını söyledi.

Sırbistan'ın Türkiye'ye olan ihracatını artırarak iki ülke dış ticaretinde denge sağlanmasını arzuladıklarını ifade eden Cadez, "Sırp ekonomisinin Türkiye'ye sunabileceği birçok şey var. Tarım ve gıda ürünlerinin ticaretinde anlaşma sağlanılan serbestleşmenin iki ülke dış ticaretini ve özellikle ürünlerimizin ülkeye ihracatını arttıracağına eminim" dedi.

Cadez, iki ülke arasındaki mevcut STA'ya yönelik geçen hafta bazı düzenlemeler yapıldığını ve Türk heyetinin ziyareti sırasında bunların resmileşeceğini bildirerek, "Ne kadar çok sattığımızdan ziyade iş birliğimizi ne kadar geliştirdiğimiz ve Türkiye ve Sırbistan arasındaki bu ahengi devam ettirmek önemli. Bu Sırbistan'a yeni fabrika, işletme ve yeni ihracat kanalları açarken Türk yatırımcıların da karlı işler yapmalarını sağlayacak" diye konuştu.

  • Türk firmaların özellikle teksil alanında ülkede yatırımları olduğunu anlatan Cadez, ayrıca ülkede deri, ayakkabı, küçük ev aletleri, elektronik sanayi, kimyasal, kauçuk ve ahşap sanayi ile enerji sektöründe uzun soluklu iş fırsatları olduğunu aktardı.

AB, Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu ülkelerine ulaşım açısından avantajlı bir coğrafi konuma sahip Sırbistan, birçok ülke ile arasında bulunan STA'larla yatırımcılar için cazip bir ülke özelliği taşıyor.

#​Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Sırbistan ziyareti
#DEİK
#​Türk ve Sırp iş dünyası
6 yıl önce