|

İş dünyası yeni hükümetten umutlu

İş dünyasının temsilcileri, 64. Hükümet Programı’nda yer alan hedefleri olumlu bulurken, yeni dönemde sanayi sektörünün istikrarlı bir büyüme eğilimi içine girmesini sağlayacak önlemlerin alınmasını istedi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 22:16 - 26/11/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), 64. Hükümet'e iş dünyası adına önerilerde bulundu. ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca hükümete önerileri 26 maddede sıralanırken, vergi sistemi, teşvikler, noter, oda aidatları, bürokratik engeller, hukukun üstünlüğü, iş kazaları gibi konulara dikkat çekildi.







Koca, Türkiye ekonomisinin odaklanma sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, teşvik sisteminin yeniden ele alınması, bölgesel entegrasyon faaliyetlerine hız verilmesi ve üniversite-kamu-özel sektör iş birliğinin artık sağlanmasını istedi.



NOTER ZULMÜNE SON VERİLMELİ


Vergi iadelerinde yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Koca, şunları kaydetti: “Sözleşmelerden damga vergisinin kaldırılmasını talep ediyoruz, noter zulmüne bir son verilmelidir. Odalar gereksiz hale gelmiştir. Odalara üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılması, gönüllü hale dönüştürülmesi gerekir. Hala bürokratik engellerle uğraşmaya devam ediyoruz.



Hedefler önemli






Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de yaptığı açıklamada, “hükümetin kurulmasını ve programda ortaya konulan hedefleri olumlu karşıladıklarını” kaydetti. Özdebir, “Ayrıca yeni hükümette birçok tecrübeli bakanın yer alması da olumlu olmuştur. Tabii önemli olan programı uygulamaya koyacak eylem planı ve iş takvimidir. Umarız program hedefleri kısa sürede gerçekleştirilir” ifadesini kullandı. Programda birçok önemli hedefe yer verildiğine dikkati çeken Özdebir, Kıdem Tazminatı Fonunun kurulması ve iş gücü piyasasını esnekleştirecek tedbirlerin alınmasının iş dünyasını ilgilendirdiğini vurguladı. Özdebir, Asgari ücretteki artışın getireceği maliyetler konusunda bir tedbir açıklanmadığını belirtti.



İstikrarlı büyüme şart


Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) kasım ayı Ekonomi Bülteni'nde, 64. Hükümet Programı'na ilişkin değerlendirmelere yer verildi. Yeni hükümetin, ekonominin rekabet gücünü gözeten bir program uygulaması gerektiği belirtilen bültende, “Sanayi sektörünün istikrarlı büyümeye girmesini sağlayacak önlemler alınmalı” denildi.



Tüketici Güven Endeksindeki yükselişin, sadece iş dünyasının değil, tüketicinin de seçim sürecinin uzamasından dolayı yaşadığı belirsizliğin etkisinden sıyrılmaya başladığını gösterdiği vurgulanan bültende, “64. Hükümet, bu güveni daha ileri noktalara taşımalı” denildi.



Dinamik bir yapı






Ankara Genç İş Adamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Fatma Semiz de yeni kabinenin, tecrübe ve dinamizmin bir araya gelmesiyle oluşturulduğunu ifade etti. Semiz, deneyimli isimlerin yer aldığı kabinenin, 13 yıldır süren istikrar modelinin devam etmesi açısından önemli olduğunu belirtti.





#İş dünyası
#Nurettin Özdebir
#Tüketici Güven Endeksi
8 yıl önce