|

İş dünyasında Almanya öfkesi

Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük ticari partneri Almanya’nın sözde Ermeni tezlerine destek vermesi iş dünyasından tepki çekti. İş dünyası temsilcisi oda ve dernekler kararı kınadı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/06/2016 السبت
Güncelleme: 21:27 - 3/06/2016 الجمعة
Yeni Şafak

Almanya Parlamentosu'nun önceki gün yaptığı oylama Türk iş dünyasının sert tepkisine neden oldu. Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük ticaret partneri olan ülkenin sözde Ermeni tezlerine inanmasına anlam veremeyen iş dünyası temsilcisi sivil toplum kuruluşları yaptıkları açıklamalarla kararı sert bir dille kınadı ve iki ülke ilişkilerinin bundan etkileneceğine dikkat çekti.



KARA BİR LEKE OLARAK KALACAK


Alınan kararın, Türk-Alman ilişkileri tarihinde kara bir leke olarak kalacağını ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Almanya Parlamentosunun aldığı karar tarihi bir hatadır. Tarihi olaylar siyasetçiler tarafından değil, tarihçiler tarafından değerlendirmelidir. Bu konudaki endişelerimizi Almanya'daki muhatabımız olan iş örgütlerine bildirmiştik. Muhatap iş çevrelerinin de benimsemediğini bildiğimiz bu hukuk dışı karar, maalesef Türk-Alman ilişkileri tarihinde kara bir leke olarak kalacaktır” dedi.



ÇAĞLAR: DÜZELTİLMESİNİ BEKLİYORUZ


Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili İstanbul Ticaret Odasi (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ise “Almanya ve Türkiye'nin ticari ve siyasi ilişkilerine zarar verecek bu kararı kınıyoruz. Alman yargı makamlarının bu yanlış kararı düzelteceğini umuyor ve bekliyoruz” dedi.



ALMANLAR'DAN ÖĞRENECEK BİR ŞEYİMİZ YOK


Almanya'nın Türkiye'nin dış ticaretinde çok önemli yere sahip olduğunun altını çizen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İki ülke arasındaki ilişkiler sadece ticari ilişkiler değil, yıllara dayanan ilişkilerdir. Ülkemizde yaşayan Ermeni kökenli vatandaşlarımız var, birçok Ermeni asıllı ihracatçımız, yatırımcımız var. Böyle bir kararın Almanya gibi bir ülkenin parlamentosundan çıkabileceği ihtimalini bile düşünmezdik” diye konuştu.



YAVUZ: KARAR KABUL EDİLEMEZ


Kararının iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilere zarar vereceğini belirten Ankara Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz da böylesine önemli kararları tarihçilere bırakmanın çok daha sağlıklı olacağını vurguladı. Yavuz, kararın bir hüküm taşımadığını ve kabul edilebilir olmadığını ifade etti.







MÜSİAD: CİDDİ SIKINTI GETİREBİLİR


Almanya Parlamentosu'nun aldığı bu karar kınadıklarını söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “Almanya gibi, ülkemizle tarihi, siyasi, kültürel ve ekonomik bakımdan yoğun ilişkileri bulunan bir ülkenin parlamentosunda, bu iddiaların tartışma kabul etmez birer gerçekmiş gibi kamuoyu kanaatine dayatılmasına neden olacak ve toplumlar arasında husumet oluşturabilecek kararların alınması, ülkemizin attığı adımların aksine çözüme ve uzlaşıya değil, soruna ve çatışmaya hizmet eder” değerlendirmesini yaptı.



TÜMSİAD: İLİŞKİLERİ ETKİLEYECEK


Kararın iki ülke iş adamlarını kaygıya düşürdüğünü belirten TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan ise 101 yıldır dünyanın gündeminde tutulmaya çalışılan Ermeni olaylarını uluslararası camiada bazı devletlerin kendi amaçları doğrultusunda kullanmak istediğini vurguladı. Alman Parlamentosu'nun kararı alırken hem tarihin gerçeklerini hem de Türkiye ile kültürel, ekonomik, diplomatik ve askeri ilişkilerini değerlendirmeye tabi tutmadığını belirten Doğan, "Gerçeklerle bağdaşmayan tasarı ekonomik ilişkileri etkileyecek bir unsur" dedi.





#Almanya
#Ermeni tezleri
#İş dünyası
#Almanya Parlamentosu
٪d سنوات قبل