|

İş dünyasından ekonomide kararlı mesaj: Üretmeye devam

İş dünyası, FETÖ’cülerin başarısız darbe girişimine karşı birlik olarak demokrasi mesajı verdi. Ekonomi dünyasının en etkili 12 sivil toplum kuruluşunun ve devlet organlarının ortak bildirisiyle ticaretin sarsılmayacağı mesajı verilirken, "Çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz" denildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/07/2016 Salı
Güncelleme: 21:27 - 18/07/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Ekonomi dünyası FETÖ'cülerin başarısız darbe girişimine karşı ortak bir metne imza atarak demokrasi mesajı verdi. Dün İstanbul'da bir araya gelen 12 sivil toplum kuruluşu ve devletin ticaret ayağını oluşturan kurumlar 'Karanlıktan Aydınlığa: 15 Temmuz' konulu toplantıda, "Çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz" mesajını verdi.



MİLLETİN İRADESİNDEN BAŞKASINI TANIMIYORUZ


Nail Olpak, 15 Temmuz gecesi yaşananlara vurgu yaparak, demokrasinin kazanıldığı bir gün olduğunu belirtti. Olpak, “Dünyanın tarihine geçecek Milli İrade günüdür.Millet ile iradesi arasındaki köprüye atılan her bomba, sıkılan her kurşun, aslında bunu yapanların karanlık planlarının aydınlığa çıkmasını sağladı. Ülkemizdeki iş dünyasının temsilcileri olarak, demokrasimizin derinleşmesi ve ekonomimizin güçlenmesinin sivil bir yönetimle mümkün olduğunun bilinci ile demokrasi dışı güçlerin müdahalelerinin en başta ekonomimize büyük zarar vereceğini, tüm birikimlerimizi heba edeceğini biliyoruz. Darbecileri lanetliyor, hükümetimizi destekliyor ve milletimizin iradesinden başka bir irade tanımıyoruz” dedi.



İSTİKRAR EN İYİ CEVAP


Hain girişimin çökertilmesinin orta ve uzun vadede ülkemiz ekonomisine olumlu yansımalarının olacağını söyleyen MÜSİAD Başkanı, “Çünkü iş dünyası huzur, güven ve istikrar ister. Yaşananlar, tüm bu bileşenleri perçinlemiştir. İstikrarın sadece hükümetle olmayacağını söyleyenlere, siyasi risk olduğunu söyleyenlere, her görüşten milletin istikrarı cevap vermiştir. Güçlü millet iradesi her türlü zorlukla baş edebileceğimizi, ülkemizin uluslararası arenada da siyasi ve ekonomik gücünün kat be kat artacağını ortaya koymuştur” denildi.



ÇALIŞMAYA DEVAM


Başbakan Binali Yıldırımın ekonomik tüm tedbirlerin alındığına dair sözlerini hatırlatan Olpak sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye, global krizlere karşı ayakta durmayı başaran, G20 üyesi ve AB adayı, serbest piyasa ekonomisini ve çok partili siyasi sistemi içselleştirmiş güçlü bir ülkedir. İlk reflekste olumsuz etki hissetsek de ülkemizin güçlü imajı, kısa sürede hem iç pazarda hem de dış pazarlarda bu olumsuzlukları bertaraf edecektir. Keza, kamuoyunun da izlediği gibi bütün piyasalar süratle normal seyrine ulaşmıştır. Bundan sonra da bizler daha çok çalışarak ve üreterek ekonomimizi büyütmeye devam edeceğiz.”



Ortak bildiriye imza atmadı


İş dünyası STK'larının bir araya gelerek açıkladığı ortak bildiriye TÜSİAD imza atmadı. FETÖ mensuplarının darbe girişimine tepki göstermek amacıyla İş dünyasının önde gelen kuruluşları ASKON, DEİK, DTO, İSO, İSTİB, İTO, MÜSİAD, TAMPF, TİM, TÜMSİAD, TÜRSAB ve YASED'in katılımıyla dün açıklanan ortak bildiri toplantısına TÜSİAD da davet edildi. Ortak toplantıya katılmayan TÜSİAD, dün yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, “ortak duruş sergilemek”ten bahseden TÜSİAD'ın ortak bildiriye imza atmaması dikkat çekti.



DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan:

Yanlış algı giderilecek



Bizler DEİK olarak Türk özel sektörünün dış ilişkilerini yönetmek görevi olan kurumuz. Türk milleti, hükümetimiz olarka oldukça önemli bir sınav verdik. Dış basın maalesef bazı kesimlerde dezenformasyon izlemek durumunda kaldı. Bizim görevimiz bunu düzeltmeye gayret etmek.



İTO Başkanı İbrahim Çağlar:

AVM'ler %85 dolu



AVM'lerde %85'lik doluluğa ulaştık. Herkes işinin başında olacak daha fazla çalışacağız, daha fazla üreteceğiz. 'Harcamalarınızı kısıtlamayın, korkmayın de-vam edin' dedik. İlk dakikadan belliydi bu işin başarılı olamayacağı. Türkiye'nin bundan sonra çok daha hareketleneceği ortaya çıktı. Biz daha da fazla çalışacağız.




İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Demokraside markayız


Her şerden bir hayır çıkar. Bu olay Türkiye için fırsat da getiriyor. Rusya'da Boris Yeltsin'in darbe girişimindeki görüntüsü ortadaydı. Biz tankın altında ezildik. Uçaklara göğüs gerdik. Sadece tanka çıkarak değil ciddi şehit vererek de Türkiye, demokrasisine sahip çıktı. Türkiye dünyaya büyük demokrasi verecek bir markaya sahip.



TİM Başkan Mehmet Büyükekşi: Tüm kaygılar giderildi


İlk gün yurtdışında olumsuz algılamalar oldu. Şu anda bizim İran'da, Dubai'de, New York'ta ve İngiltere'de Türk Ticaret Merkezi gibi girişimlerimiz var. Sözleşme aşamasındayız. İlk gün bunlar aradılar durumu sormak için. Biz sorun olmadığını ve merak etmemeleri gerektiğini ifade ettik. Bugün ise kaldığımız yerden devam ediyoruz.



İnadına yatırım


FETÖ'nün darbe girişimi sonrası inşaat sektöründe düşüş olacağı iddialarını inşaat şirketleri yöneticileri yalanladı. Yöneticiler 'projelere devam' mesajı verdi.



Özyurtlar Şirketler Başkanı Tamer Özyurt


Zaman işimize, milletimize, sağ duyumuza, vatanımıza, demokrasimize sahip olma zamanıdır. Biz de Özyurtlar İnşaat olarak daha çok çalışıp daha çok konut üretip ülke ekonomisine daha çok katkı sunacağız süren projelerimize yeni projeler ekleyerek yolumuza devam edeceğiz.



Royal Group YK Üyesi Tolga Çehreli


Bizler bu olaylar karşısında moralimizi bozmadan inadına daha çok çalışıp yeni projeler geliştireceğiz. Bu yıl planladığımız projelere yeni projeler ekleyerek yolumuza devam etme kararı aldık.



216 Yapı YK Başkanı Bilent Dündar


Biz de şirket olarak bu yıl yapacağımız yeni yatırımlara hız kesmeden devam etme kararı aldık.



Denge Yapı YK Başkanı Abdullah Bayram


Denge Yapı olarak işlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Var gücümüzle daha çok çalışıp ülke ekonomisine daha çok katkı sunacağız. Süren projelerimize yeni projeler ekleyip, inşaat sektörüne destek olacağız.



Almalar, İskurt, Nergo Ortak Girişim Başkanı Hikmet Alma


Yeni proje yapıp hem korkmadığımızı ülkemize güvendiğimizi gösterip hem de dışarıda ülkemizin gücüne güç katacağız.



CFRYapı YK Başkanı Cafer İnan


Şirket olarak yeni projelerle iş dünyasındaki yerimizi daha güçlendireceğiz.


#İş dünyası
#Nail Olpak
#FETÖ
8 yıl önce