|

İş dünyasının acı kaybı

2013 yılından bu yana İTO başkanlığını yürüten İbrahim Çağlar, önceki gece geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Çağlar'ın, İstanbul ticaret hayatının kalbi Eminönü'nde başlayan iş hayatı başarılarla dolu. Çağlar, ülkeye verdiği büyük hizmetlerle biliniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/12/2017 Salı
Güncelleme: 00:59 - 12/12/2017 Salı
Yeni Şafak
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar; geçirdiği kalp krizi sonrası dün sabah hayatını kaybetti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar; geçirdiği kalp krizi sonrası dün sabah hayatını kaybetti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar; geçirdiği kalp krizi sonrası dün sabah hayatını kaybetti. Çağlar’ın kaybı İTO camiası başta olmak üzere tüm iş dünyasını yasa boğdu. Uzun yıllar ticaret dünyasının farklı kademelerinde çalışan, deyim yerinde ise çıraklıktan yetişen Çağlar, Eminönü ticaret hayatını solumuş başkanlardan idi. Çağlar’ın cenazesinin, bugün ikindi namazını müteakiben Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nden kaldırılacak. Merhum'un naaşı, cenaze namazının ardından Sahrayıcedid Aile Kabristanı’nda defnedilecek.

İTO CAMİASI ŞAŞKIN VE ÜZGÜN

Dün ziyaret ettiğimiz Ticaret Odası’nın çalışanları; hem çok üzgün hem şaşkın. Hiç beklemedikleri bir haberle sabaha uyandıklarını dile getiren oda çalışanları, Başkan İbrahim Çağlar ile ilgili şu bilgileri paylaştılar: “İbrahim Bey çok sosyal bir insandı. Son dakikaya kadar hep oda üyeleriyle iç içeydi. Geçtiğimiz gün oda üyelerinin spor turnuvası vardı, en son ona katılmıştı. Pazar günü ise Abdülhamit dizisi için bir rol üstlenmişti. O rolün çekimi için günü sette geçirdi. Son dakikaya kadar görevinin başındaydı.”

Çağlar’ın ekonomiye, ticarete ve odanın faaliyetlerine dikkat çekmek için farklı enstrümanları kullandığına dikkat çeken mesai arkadaşları; Çağlar’ın sosyal medyayı çok iyi kullandığına ve gelişmeleri çok yakından takip ettiğine dikkat çekti.


ÇIRAKLIKTAN YETİŞTİ

Bu özelliğinin onu diğer iş adamlarından farklı kılan bir özelliği olduğunu vurgulayan oda çalışanları, Başkan Çağları şöyle anlattı: “Gençleri çok seviyordu. Üniversitelere özel bir önem veriyordu. Gazeteye çok büyük bir hizmeti oldu. Sultanhamam’dan yetişme tekstilciydi. Piyasada çekirdekten yetişmiş bir insandı. İTO’nun tekstilci bir başkanıydı.”

Geçtiğimiz aylarda Yeni Şafak’a verdiği röportajda ticaret hayatını ve Eminönü esnafının İstanbul için önemini anlatan Çağlar, “Ticaretin kalbi İstanbul’un şahdamarı Eminönü. 132 yıl önce Osmanlı tüccarların borç alarak burada kurduğu İTO, bugün büyüyen Türkiye ekonomisinin önemli aktörlerinden biri” yorumunu yapmıştı. 7 yaşında yaz tatilini eniştesinin Sultanhamam’daki dükkanında çalışarak geçiren İbrahim Çağlar, o dönemi şöyle anlatmıştı: “Öylesine canlı bir atmosferi vardı ki, yaz tatillerinin gelmesini iple çekerdim” Çağlar, anılarındaki Sultanhamam için, “Bir tüccar için en keyifli şey bereketli çarşıda ticaret yapmak. Çocukken dükkandan bir top kumaşı alıp, alt sokağa indirmek yarım saatimi alırdı. Sıra bekleyen müşteriler olurdu” bilgisini vermişti.

'EN BÜYÜK KEYİF TORUN'

Çağlar, röportajda kendini şu ifadelerle anlatmıştı: “İstanbul’da doğdum. Aslen Konyalıyız. Girişimcilik bizde bir aile geleneği. Annemin babası Hasan Şevki Efendi Türkiye’nin ilk kolonya fabrikasını kuran kişi. Ancak ana sektörümüz tekstil. Dedem Ebu Bekir Sıtkı Çağlar ise, ülkenin ilk özel sektör iplik fabrikasını kuran kişi. Tabii bu gelenek benim ticari hayatım için büyük bir şans oldu. 7 yaşımdan okul hayatımın sonuna kadar her yaz tatilimi ticaretle iç içe geçirdim. Bunlar benim için büyük şans oldu.” İbrahim Çağlar, aynı zamanda bu manevi mirası kendi torununa olan sevgisini şöyle anlamıştı: “Aile hakikatten hayatın özü. Biz de ailece bu sıralar farklı bir heyecan yaşıyoruz. İlk defa dede oldum. Torunumla, ailemle birarada olmaya hassasiyet gösteriyorum. Haftanın en keyifli saatleri de onlarla birlikte geçiyor diyebilirim.”


Son günü Payitaht Abdülhamit setinde geçi

Renkli kişiliği ve kamuoyuna açık tavrıyla dikkat çeken İbrahim Çağlar, vefatından bir gün önce “Payitaht Abdülhamid” dizi setindeydi. İTO’yu Sultan 2. Abdülhamid’in kurdurduğuna dikkat çekmek için dizide oynayan Çağlar’ın fotoğrafları da paylaşıldı. Dizinin yapımcısı Yusuf Esenkal sosyal medya paylaşımında Çağlar’ın dizide Dersaadet Ticaret Odası’nın kuruluşunun canlandırıldığı sahnede rol aldığını belirtti. Esenkal paylaşımına, “Kıymetli İbrahim Çağlar, dün İzmit Seka Platosunda; Dersaadet Ticaret Odası’nın kuruluşunun canlandırıldığı dizimizin sahnesinde bizzat rol alarak unutulmaz bir hatıra bıraktı ardında. Mekanı Cennet olsun” notunu düştü.


Sultanhamam'da başlayan bir
başarı hikayesi

1960 yılında İstanbul, Erenköy’de doğan İbrahim Çağlar, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği, TEPAV Mütevelli Heyeti üyeliği, Darülaceze Mütevelli Heyeti üyeliği, Marmara Grubu Vakfı Stratejik ve Sosyal Araştırmalar üyeliği görevlerinde bulundu. AK Parti ve MÜSİAD Kurucu Üyesi olan Çağlar, 2004-2010 yılları arasında TOBB Yönetim Kurulu Sayman üyeliği ve aynı tarihlerde TSE Yönetim Kurulu üyeliği yaparken, 2006-2012 yılları arasında DEİK Yönetim Kurulu üyeliği ve 2003-2006 seneleri arasında da İTHİB yönetim kurulu üyeliğini yürütmüştür. İstanbul Ticaret Odası’nda 1999 yılında Meclis üyeliği ile göreve başlayan Çağlar, 2009-2013 yılları arasında İTO Meclis Başkanlığı, 2013 yılından itibaren ise İTO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyordu.


Yakın arkadaşı Bolat: Hoş bir sada bıraktı

MÜSİAD 3. Dönem Başkanı ve Albayrak Holding CEO’su Doç. Dr. Ömer Bolat, yakın arkadaşı İbrahim Çağlar'ın vefatını büyük üzüntüyle karşılayan isimlerden. “İbrahim Çağlar çok yakın bir arkadaşım ve kardeşimdi" diyen Bolat, kendisini 25 yıldır tanıdığını kaydetti. Bolat, "MÜSİAD Genel Sekreteri olduğum zaman İbrahim Bey MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesiydi. O günden bugüne kadar aramızda hiçbir kırgınlık yaşanmadı. Gerek kendi özel hayatı olsun gerek aile ve iş hayatı gerekse de İTO’daki görevleri esnasında sık sık istişare ederdik. Özellikle 2005 yılı Şubat-Mart aylarında ticaret odası meclis ve yönetim kurulu seçimleri sırasında çok yakın çalıştık. Önce MÜSİAD'da 2013 yılından itibaren ise İTO'da başarılı ve güzel hizmetlerde bulundu. İnsan hakikaten böyle günlerde söyleyecek söz bulamıyor. Böylesine ani bir vefat hepimizi derinden sarstı ve üzdü” dedi.


Çağları’ın eşi ve çocuklarına, geride kalan yakınlarına Allah'tan sabır dileyen Bolat, “Ülkesi, milleti, inancı için dertli bir insandı. Dertlenirdi. Ve de mücadelesini yapardı. Mücadeleci bir kişiliğe sahipti. Cesurdu. Bu dünyada hoş bir sada bıraktı. İnşallah ahireti de çok güzel olur” değerlendirmesinde bulundu.

  • Türkiye için büyük bir kayıp
  • * TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:
    Ülkemiz iş dünyası çok sevilen, çok kıymetli ve üretken bir evladını çok genç yaşta kaybetmiştir. Ekonomimizin gelişimine büyük katkıları olmuş değerli dostum Çağlar’ın genç yaşta aramızdan ayrılması büyük kayıptır.
MÜSİAD'ın ilk üyelerindendi
* MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan:
MÜSİAD'ımızın ilk üyelerinden ve Yönetim Kurulu Eski Üyemiz ve kıymetli dostum İbrahim Çağlar’ın vefat haberini teessürle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve iş dünyasına sabırlar dilerim.

  • Daha yapacak çok işi vardı
  • * İSO Başkanı Erdal Bahçıvan:
    Ülkemiz, Türkiye iş dünyası için daha yapacağı birçok şeyi olan bir iş insanını, ben ise çok değerli bir dostumu kaybettim. Aynı dönemlerde aynı sorumluluklarla beraber görev yapmak gibi ortak bir yanımız vardı.
Başarılı calışmalarla hatırlarız
* BTSO Başkanı İbrahim Burkay:
Sayın Çağlar’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Gerek iş adamı kimliğiyle gerekse de sosyal hayattaki çalışmalara yaptığı liderlikle örnek bir karakterdi. Vizyoner projeleri ve çalışmalarıyla hatırlayacağız.

İbrahim

Çağlar

  • Çok değerli yönetim kurulu üyemiz, İTO Başkanı, Türk iş dünyasının önde gelen temsilcilerinden İbrahim Çağlar'ın konseyimize verdiği önemli katkılar şüphesiz ki unutulmayacaktır. Türk iş dünyasına başsağlığı diliyoruz.
Vefatı camiamızı derinden üzdü
* ASKON Başkanı Hasan Ali Cesur:
Değerli insan, yardımsever, gönül insanı İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın vefatı, ASKON camiasını derinden üzdü. İbrahim Çağlar’a Allah’tan rahmet, ailesine, tüm dostlarına ve İTO camiasına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Mekanı cennet olsun.”
#İbrahim Çağlar
#İTO
#Vefat
6 yıl önce