|

İşin tehlikesine göre asgari ücret değişecek

AK Parti'nin seçim beyannamesine ilişkin açıklamalarda bulunan Ali Babacan, "İş tehlike sınıfına göre ayrı ayrı asgari ücret belirlemek gündemimizde. Çok tehlikeli, tehlikeli diye ayrı sınıflar var. Oralarda çalışanlar için farklı asgari ücret tespiti mümkün" dedi.

Yeni Şafak
15:03 - 7/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:55 - 7/10/2015 Çarşamba
AA

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Ali Babacan, AK Parti'nin seçim beyannamesinde bulunan asgari ücret vaadine ilişkin "Asla işverenimizi mağdur etmek istemeyiz, Türkiye'de işsizliği, kayıtdışılığı artıracak bir tablo görmek istemeyiz. İş tehlike sınıfına göre ayrı ayrı asgari ücret belirlemek de gündemimizde. Çok tehlikeli, tehlikeli diye ayrı sınıflar var biliyorsunuz, oralarda çalışanlar için farklı asgari ücret tespiti mümkün" diye konuştu.



"Asgari ücret son dakikada karara bağlandı"


NTV-CNBC-e ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, asgari ücret vaadine yönelik soru üzerine, "Asgari ücret konusu bizim en son gün, hatta en son gece beyannamemiz baskıya girmeden önce, cumartesi gece son dakikada karara bağlanmış bir husus" dedi.



Bu konuda kendi içlerinde çok ciddi tartışmalar olduğunu, çok farklı görüşler ortaya konduğunu anlatan Babacan, asgari ücrette rakamın ne olması gerektiği konusunda ince hesaplar yapıldığını belirtti. Burada kayıtdışılık konusunun önemli olduğuna dikkati çeken Babacan, asgari ücretin yükselmesinden dolayı kayıtdışılığa kaymayı önlemek için biraz özen göstermek gerektiğini vurguladı. Bununla ilgili belki ayrı bir tedbir belki gerekebileceğine işaret eden Babacan, bunun uygulaması 1 Ocak'ta başladıktan sonra, ilgili çalışmaların yapılacağını bildirdi.



Babacan, 1 Ocak'ta zaten bir asgari ücret artışı olacağını belirterek, "Bizim niyetimiz şu Aralık 2015'teki bin lira olan asgari ücretin Aralık 2016 geldiğinde bin 300 lira olması" dedi.



"İşin riskine göre asgari ücret gündemimizde"


Asgari ücret tespitinin genelde aralık ayında yapıldığını hatırlatan Babacan, "O gün kurulacak hükümet de sosyal taraflarla oturur, konuşur ve muhtemel mahsurları asgariye indirecek bir çerçeve üzerinde de o gün için anlaşılır. Biz asla işverenimizi mağdur etmek istemeyiz, Türkiye'de işsizliği artıracak, kayıtdışılığı artıracak bir tablo görmek istemeyiz" diye konuştu.



"İşin riskine göre bir kademelendirme de öngörülüyor mu?" sorusunu da Babacan, "İş tehlike sınıfına göre ayrı ayrı asgari ücret belirlemek de gündemimizde. Çok tehlikeli, tehlikeli diye ayrı sınıflar var biliyorsunuz, oralarda çalışanlar için farklı asgari ücret tespiti mümkün, bunu da yapabileceğimizi zaten açıkladık" şeklinde yanıtladı.



Babacan, taşeron işçi konusuna ilişkin bir soru üzerine de bu konuyla ilgili bir yasal düzenlemenin daha önce yapıldığını ve bunun TBMM'den geçtiğini, yeni hükümet kurulduktan hemen sonra bir Bakanlar Kurulu kararıyla bunun detaylarının belirleneceğini söyledi. Babacan, kendilerinin mevcut sistemdeki mağduriyetleri önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti.


#Ali Babacan
#AK Parti
#seçim beyannamesi
#asgari ücret
8 yıl önce