|

İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk şartı TBMM'de

Hükümet, iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk şartı getiren kanun tasarısını TBMM'ye sundu.

Yeni Şafak
16:18 - 25/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 16:32 - 25/05/2017 Perşembe
Reuters
İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk şartı geliyor.
İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk şartı geliyor.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve iş uyuşmazlıklarının arabuluculuk yöntemiyle daha çabuk çözümlenmesini hedefleyen kanun tasarısı TBMM'ye sunuldu.

Bakanlık tarafından hazırlanmasının ardından hükümet tarafından Meclis'e sunulan tasarıyla, arabuluculuğa başvurma zorunluluğu getirilmesiyle iş uyuşmazlıklarının kısa sürede ve daha az masrafla çözümlenmesi hedefleniyor.

Yürütme ve yürürlük dahil toplam 38 maddelik "İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'nın" genel gerekçesinde iş mahkemelerinin iş yükü ve iş davalarının ortalama görülme süreleri dikkate alınarak 1950 yılından beri uygulanmakta olan 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun yeniden ele alınmasının gerektiği belirtildi.

Söz konusu kanunun yürürlükten kaldırılarak yerine yeni bir İş Mahkemeleri Kanunu getirilmesini amaçlayan tasarı ile iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulleri ile dava şartı olarak arabuluculuk sistemi getiriliyor.

Tasarıda, bireysel veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan işçi ve işveren alacak/tazminatı ile işe iade taleplerinde dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak öngörülüyor.

#Hükümet
#İş uyuşmazlıkları
#Arabuluculuk şartı
7 yıl önce