|

İşçi-memur ILO’ya dönüşümlü gidecek

Memur-Sen ile Türk-İş arasında çekişmeye neden olan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nde temsil edilme meselesi tatlıya bağlandı. Bütün çalışan kesimlerinin temsil edildiği bir formül üzerinde anlaşan sendikalar ILO toplantılarına dönüşümlü olarak katılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2017 Cuma
Güncelleme: 01:55 - 26/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
​İşçi-memur ILO’ya dönüşümlü gidecek
​
​İşçi-memur ILO’ya dönüşümlü gidecek ​

Bir süredir tartışma konusu olan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’da temsiliyet konusunda bütün tarafları memnun eden bir formül üzerinde anlaşıldı. Bu konuda Türk-İş ile anlaşmazlığa düşen Memur-Sen’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yaptığı teklifin kabul gördüğü belirtildi.

BAKANLIK TEKLİFİ KABUL ETTİ

Ankara’da düzenlenen “Uluslararası Sendikacılık” programının sertifika töreninde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, gündemdeki ILO temsiliyetine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlığa, dönüşümlü bir sistem için irade beyanında bulunduklarını belirten Yalçın “ILO’da temsil edilen çalışanın hukukudur, emeğin hakkıdır. Bu bağlamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ILO temsiliyeti için işçi-memur şeklinde dönüşüme geçilmesi yönündeki teklifimizi kabul etti. 65 yıl sonra emek kesiminin tamamının temsil edilmesinin yolunu açtık” dedi.

Emek kesiminin kendi arasında çatıştırılmaya çalışılmasının doğru olmadığını anlatan Yalçın, "ILO temsiliyeti konusunda biz dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi dönüşümlü bir temsilin olması konusunda bir beyanda bulunduk" diye konuştu.

MUHATAPLIK EN BÜYÜK SENDİKADA

ILO’ya üye ülkeler çalışan, işveren ve hükümet kesimi birer temsilciyle temsil ediliyor. 1952’den bu yana Türkiye’deki en büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş, ILO’da emek kesimini temsil etti. 65 yıl sonra Türkiye’de sendikal anlamda sayısal veriler değişti ve Memur-Sen 67 binlik bir farkla, Türkiye’nin en büyük konfederasyonu olunca bu konuda tartışma başladı. Doğal olarak ILO’da çalışanları temsil hakkı Memur-Sen’e geçmesine rağmen bu tartışla sürdürülünce değişik bir formül arandı. Memur-Sen'in dönüşümlü temsiliyet teklifi kabul edilince tartışma şimdilik durulmuş oldu.

#ILO
#​Memur-Sen
#Türk-İş
7 yıl önce