|

İSTAC kendini Ankara’ya anlattı

Yargı yükünün hafifletilmesinde önemli görev üstlenmesi beklenen İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC), Ankara’da iş dünyasına faaliyetlerini anlattı. Ticari uyuşmazlıkları mahkeme yerine hakemlerce çözümleyen İSTAC, uzun dava maratonları karşısında hızlı yargı alternatifi hedefiyle hizmet veriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 20/12/2016 Salı
Güncelleme: 01:58 - 20/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Özel hukuk hükümlerine tabi özerk bir kurum olarak bir yıl önce faaliyete geçen İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC) Ankara'da düzenlediği “Kamu Kurum ve Kuruluşları Açısından Tahkim” konulu toplantıda iş dünyasına faaliyetlerini anlattı. Anayasa Mahkemesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansın açılışında Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, İSTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ve TOBB Başkan Yardımcısı Erdal Yorgancıların konuştu. Konuşmalarda, İSTAC'ın ticari uyuşmazlıkların mahkeme yerine hakemlerce çözümlendiği bir merkez olarak mahkemelerde yıllar süren uzun dava maratonları karşısında, hızlı yargı alternatifi olarak ortaya çıktığına işaret edildi.



İŞBİRLİĞİYLE AŞARIZ


Toplantıda konuşan İSTAC Yönetim Kurulu Başkanı Akıncı, daha bir yıllık bir kuruluş aşamasında olan tahkim merkezinin çok büyük ilerleme kaydettiğini dile getirdi. Akıncı, “İSTAC, kamu ve özel sektör işbirliğinin ne kadar iyi sonuçlar verdiğini gösteren güzel bir örnektir. Başka bir deyişle, bizler birlik ve beraberlik içinde çalıştıkça projenin bereketi kendiliğinden gelmektedir” değerlendirmesinde bulundu.



ARABULUCUK ARTIK ZORUNLU


TOBB Başkan Yardımcısı Yorgancılar ise İSTAC'ın bir yıl önce faaliyete başlayan genç bir kurum olduğunu belirtti ve İSTAC'ın yargı sisteminin üzerindeki yükü almasının son derece önemli olduğunu kaydetti. Yargıtay'a temyiz incelemesi için yılda 1 milyonu aşkın dava geldiğini ifade eden Yorgancılar, ayrıca 1 milyon 400 bin civarında dosyanın beklediğini dile getirdi. Yorgancılar, “İlk derece yargının üzerinde önemli bir iş yükü bulunduğunu bu rakamlarla görüyoruz. Yargı mensuplarımız özverili çalışmalarıyla bunun altından kalkmaya çalışıyorlar ama işin içinden çıkılmaz hale gelmemesi adına şimdiden bazı tedbirlerin alınması gerekiyor. Bunun için alternatif çözüm yöntemlerinin süratle hayata geçirilmesi ve uygulamaya başlaması son derece önemli. Yoksa hepimizin bu sistemin altında kalma ihtimali var” dedi. Yorgancılar, belli bir sürenin altındaki davalarda tahkimin ve bireysel davalarda da arabuluculuk sisteminin zorunlu hale getirilmesinin son derece önemli olduğunu da ifade etti.



YARGININ YÜKÜNÜ HAFİFLETİR


Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan ise Türkiye'de yargılama sürelerinin uzunluğunun genel ve yapısal bir sorun olduğuna işaret etti. 2015'te sadece hukuk mahkemelerindeki dosya sayısının 3,5 milyona yakın olduğunu, Yargıtay'ın da milyonu aşan iş yüküyle çalıştığının bilindiğini belirten Arslan, bu sorunla başa çıkmanın yollarından birinin alternatif uyuşmazlık çözüm ve tahkim gibi yollarının hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. Tahkime konu olabilecek uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümünün, uyuşmazlıkların daha hızlı çözülmesine ve mahkemelerin iş yükünün azalmasına ciddi katkı yapabileceğini sözlerine ekleyen Arslan, yüksek mahkemeye 80 bin civarında yoğun bir bireysel başvuru olduğunu, sadece 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 60 bin başvurunun olduğunu kaydetti.



Hem kamu hem özel ilgi gösteriyor


İSTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Akıncı, ISTAC'ın kuruluşundan bu yana kamu ve özel sektörden büyük ilgi gördüğünü dile getirdi. Başta TOBB olmak üzere ülke ekonomisi açısından önemli birçok kurumun tahkim merkezinde temsil edildiğini söyleyen Akıncı, ISTAC'ın Milletlerarası Divanı'nda yer alan üyelerinin dünyada alanının iyileri arasında olduğunu vurguladı.İstanbul Tahkim Merkezi, Türkiye'nin köprü konumunda olduğu Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika arasındaki büyüyen ticaret açısından milletlerarası standartlarda alternatifi olmayan bir yargılama hizmetiyle dikkat çekiyor. ISTAC hakem kararları ayrıca nihai ve bağlayıcı olup, dünyanın her yerinde icra edilme gücüne sahiptir.



TOBB, ISTAC'a çok fazla önem veriyor


Konferansın açılışında konuşan TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, son 10 gün içinde İstanbul ve Kayseri'de Türk milletinin huzurunu bozmak isteyenlerin çirkin yüzlerinin görüldüğünü belirtti. Yorgancılar, bu yüzden daha fazla birlik ve beraberlik içinde olunması, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Tahkim merkezinin iş dünyasına hem hızlı hem de normal mahkeme masraflarına göre daha düşük maliyetle etkin ve güvenilir bir hizmet sunduğunu anlatan Yorgancılar, TOBB olarak ISTAC'a çok fazla önem verdiklerini de sözlerine ekledi.


#İstanbul Tahkim Merkezi
#Ticari uyuşmazlıklar
#Ziya Akıncı
7 yıl önce