|

İstanbul Finans Merkezi’ne yatırım teşvikle gelir

Maliye Bakanı Naci Ağbal, İstanbul Finans Merkezi’ne yatırımların artması için imkanları artıracaklarını söyledi. Ağbal, “Rekabet içinde olduğumuz finans piyasaları ne imkanlar sunuyorsa, biz daha fazlasıyla sunacağız. Merkez için özel kanun da çıkaracağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2016 Pazar
Güncelleme: 22:21 - 22/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İnşaatların başladığı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz hafta BDDK ve SPK binalarının temel atma töreninde kamu bankalarına seslenerek herkesin binalarını inşa etmeye başlaması talimatı verdiği İstanbul Finans Merkezi (İFM) yatırım kolaylıklarıyla yatırımcı çekecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, İFM'ye özel bir kanun çıkaracaklarını belirterek, “Rekabet içinde olduğumuz finans piyasaları ne imkanlar sunuyorsa, biz o imkanları aynen, hatta daha fazlasıyla sunacağız” dedi. İstanbul Finans Merkezi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Ağbal, bu konuda Maliye Bakanlığı olarak kanun hazırlıklarına başladıklarını bildirdi. Söz konusu merkezin İstanbul'da belli bir bölge içinde yapılandırıldığını hatırlatan Ağbal, “Binaları yapmak tek başına yetmez, yatırımcılara gelin demekle de gelinmez. İFM eğer ileriye dönük iddialı bir proje olacaksa, hertürlü imkan kullanılmalı” şeklinde konuştu.



Özel kanun hazırlanıyor


Bunun için dünya örneklerindeki merkezlerin imkanları da masaya yatırıldı. Bakan Ağbal, Uluslararası finans kuruluşlarının buraya gelmesi için diğer finansal piyasalardaki avantajları gözden geçirdiklerini söyledi. Yakın bir zamanda imkanlarla ilgili bir çerçeve, İstanbul Finans Merkezi Kanunu'nu çıkartılacak. Kanunla bu işin kurumsal yapısı, yatırımcılara sağlanacak destekler ve teşvikler, vergisel avantajlar, vergi benzeri konularda sağlanacak avantajlar, burada yapılacak finansal işlemlerde, o işlemlerin yapılmış olduğu platformlarda güvencelerin, standartların oluşturulması gibi tüm ayrıntılar düzenleme altına alınacak. Hazırlanan kanun en kısa sürede Bakanlar Kuruluna getirilecek.



Vergi avantajı olacak


İFM'ye yönelik ilk destek vergi olarak dile getirildi. Ağbal, finansal piyasalardaki işlemler üzerindeki vergi yüklerini diğer ülkelerden daha rekabetçi hale getireceklerini söyledi. Ağbal, “Bu piyasalar çok nitelikli insanların, nitelikli çalışanların bulunduğu piyasalar. Bu piyasalara, bu alana nitelikli insanları çekecek birtakım teşvikler getirmemiz lazım. Bu insanlar o kadar hassas ki istediği ülkede istediği parayla zaten kazanç elde edebiliyor” dedi.







Derinleşmek için çeşitlilik şart


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'de finansal piyasalarının derinleşmesini sağlamak için farklı enstürümanlara da ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Ağbal, Türkiye Varlık Fonu, gayrimenkul sertifikası, İslami finans olarak adlandırılan yeni enstrümanları peyder pey sisteme dahil ettiklerini de belirtti. Bunun sermaye piyasaları, sermayenin tabana yayılması ve uzun vadede tasarrufların özendirilmesi bakımından da önemli olduğu vurgulandı.



Tasarruf oranları yukarıya çekilecek


M Türkiye'de tasarruf oranlarının istenilen seviyede olmadığına da değinen Ağbal, bu oranları yukarıya çekecek düzenlemeleri art arda yaptıklarını hatırlattı. Ağbal, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) devlet katkısının yanı sıra son olarak otomatik katılıma dayalı BES'i hayata geçirdiklerini, Ocak 2017'de uygulamaya girecek sistemle orta ve uzun vadede çok ciddi bir kaynağın birikmesini beklediklerini ifade etti. BES'e mevcut yapısı itibarıyla her sene devlet bütçesinden kaynak aktardıklarını anımsatan Ağbal, gelecek yıl da bütçeden sisteme 3,9 milyar liralık katkı vereceklerini söyledi.


#Naci Ağbal
#İstanbul Finans Merkezi
8 yıl önce