|

İstanbul'a 15 bin ton tuz

İstanbul'u etkisi altına alan kar için İBB ekipleri, yollar için 15 bin 093 ton tuz ve 132 ton solüsyon kullandı. 7 bin işçiyle çalıştıklarını açıklayan İBB AKOM, İstanbul'un 9 bölgesinde kara karşı mücadelesini sürdürüyor.

Yeni Şafak
14:55 - 8/01/2017 Pazar
Güncelleme: 15:17 - 8/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Cuma günü akşam saatlerinde İstanbul'u etkisi altına alan kar, Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Arnavutköy, Mahmutbey, başta olmak üzere il genelinde etkili oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri karla birlikte çalışmalarının hızını artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)'dan aldığımız bilgilere göre, araç ve tuz takviyesi yapılarak yolların sürekli açık olması sağlandı. Bununla birlikte ilçe belediyelerine de ek tuz takviyeleri yapıldı. AKOM'a göre yolların tıkanması ve kazaların kış lastiği takılmamasından kaynaklandı. Üç vardiya halinde 7 bin personelle İstanbul'u kuşatan AKOM, tuzlama çalışmaları için ise 15 bin 093 ton tuzla 132 ton solüsyon kullandı.



31 BİN 50 KUMANYA

Karla birlikte yolda mahsur kalanlara 31 bin 50 kumanya, çay ve hazır çorba dağıtıldığını açıklayan İBB AKOM ekipleri, İstanbul'un 9 bölgesinde bin 347 kar küreme aracıyla çalıştıklarını açıkladı.



KARDA NEDEN TUZLAMA YAPILIYOR?

Buzlanma nedeniyle oluşan kazaların önlenmesinde önemli bir nokta olan yolların tuzlanması çoğu kişinin merak ettiği başka bir konu. Uzmanlara göre, bir maddeye donma noktası daha düşük başka bir madde eklenildiğinde oluşan maddenin donma noktası ilk maddeninkinden küçük, ikinci maddeninkinden yüksek olur. Buzlu yollara atılan tuz, buzun erime noktasını düşürür. Böylece buz, normalde katı olması gereken sıcaklıkta erimeye başlar. Eğer donmamışsa da, normalde donması gereken sıcaklıkta donmaz.



KAR SOLÜSYONU NEDİR?

Yol üzerinde buz oluşumunu ve karın yol yüzeyine yapışmasını engelleyen kar solüsyonunun antifriz etkisi yaparak buz oluşumunu engellediğini söyleyen uzmanlar, solüsyonun oluşturduğu film tabakasının buz oluşumunu önlediğini ifade ediyor.



ABD'de yapılan bir araştırmaya göre de tuzlama ve solüsyon uygulamalarının kazaları yüzde 90 oranınu azaltıyor. Buz çözücü yöntemler -48 dereceye kadar etkinliğini sürdürürken, yollarda, köprülerde, viyadüklerde, hastanelerde, okullarda, tünel giriş- çıkışlarında, havalimanlarında, bina girişlerinde de kullanılıyor.







#AKOM
#İBB
#Tuzlama
#Tuz
7 yıl önce