|

İstanbul'a akıllı minibüs

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. (İSBAK), şehirdeki trafik yoğunluğunu azaltacak, güvenliği maksimum seviyeye çıkartacak çalışmalara imza atıyor. Bu anlamda son dönemlerdeki dikkat çeken projelerden biri de “Akıllı minibüs”.

Yeni Şafak ve
15:00 - 21/07/2017 Cuma
Güncelleme: 15:24 - 21/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
Bu sistem için hazırlanmış özel bir yazılımla toplu ulaşım araçlarına ait görsel raporlama, 7 gün 24 saatlik konum ve hız bilgisi, kaza bilgisi ve güzergâh kontrolü yapmak mümkün olacak.
Bu sistem için hazırlanmış özel bir yazılımla toplu ulaşım araçlarına ait görsel raporlama, 7 gün 24 saatlik konum ve hız bilgisi, kaza bilgisi ve güzergâh kontrolü yapmak mümkün olacak.

Akıllı minibüs projesiyle toplu ulaşım hizmeti yapan hatlı minibüs, servis benzeri tüm araçlarda denetim amaçlı kapalı devre kamera sistemi ile olayların izlenmesi ve kayda alınması sağlanırken; uydu üzerinden aracın konum, hız, rotasının takip ve denetimi sağlanıyor. Araca yerleştirilen panik butonu ile yolcu veya şoför acil durumları daha önceden programlanmış istenilen denetim merkezlerine iletebiliyor.

Sistemle filo takibi, güvenli yolculuk, güzergah kontrolü, toplu ulaşım merkezine entegre, afet durumlarında merkezi kontrol, hız kontrolüyle kaza riskinin azaltılması hedefleniyor.


Vatandaşa güvenli yolculuk imkânı

Araç içerisinde kör nokta bırakmayacak şekilde yerleştirilen kameralar sayesinde güzergâh, durak yeri tespitleri sağlanacak; panik butonu sayesinde ise vatandaşların veya şoförün olumsuz olaylarla karşılaşması engellenecek.

28 bin 128 kamera kurulacak
Sisteme katılım için Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü internet sitesi üzerinden randevu alınması ve ardından aracın kurulum alanına götürülmesi gerekiyor. Şu ana kadar 85’i minibüs, 87’si taksi-dolmuş olmak üzere toplam 172 aracın montajı tamamlandı. Sistemin tamamlanmasıyla şehir içerisinde çalışan 6 bin 460 minibüs ve 572 taksi-dolmuş, 28 bin 128 kamerayla izlenebilir hale gelecek.

7 gün 24 saat çalışan sistem

Bu sistem için hazırlanmış özel bir yazılımla toplu ulaşım araçlarına ait görsel raporlama, 7 gün 24 saatlik konum ve hız bilgisi, kaza bilgisi ve güzergâh kontrolü yapmak mümkün olacak. Merkeze eş zamanlı olarak gönderilen veriler arasında plaka numarası, son veri gönderme zamanı, hız, adres ve yer bilgisi, son uğranılan durak, aracın çalışma süresi ve sürücü bilgileri yer alacak. Taksi dolmuşlarda aracın kendi güzergâhını takip edip etmediği, duraklarda bekleme süresi de hesaplanacak.

#İSBAK
#Akıllı minibüs
#İstanbul
7 yıl önce