|

İstihdam canlandı

Anadolu’daki yeni yatırım teşvikleri ve Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programı sayesinde istihdamda canlanma başladı. Geçtiğimiz bir yılda kuzey illerinde %4,1, güney illerinde %3,6 oranında istihdam arttı. Doğunun lokomotif şehirlerinden Elazığ’da da son üç ayda 5 bin 575 kişi istihdam edilerek ildeki işsizlik %8,6 ile Türkiye ortalamasının altına geriledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 07:11 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
İstihdam canlandı
İstihdam canlandı

Anadolu'da bölgeler bazında verilen çeşitli yatırım teşvikleri istihdama da olumlu yansıdı. Kuzey ve güney bölgelerindeki bazı illerin yanı sıra Doğu Anadolu'da da istihdam hızla yükseliyor. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “istatistiki bölge birimleri sınıflaması” 2016 yılı verilerine göre Kastamonu, Çankırı ve Sinop'ta istihdam oranı bir yılda 4,1 puan artarak geçen yıl yüzde 54'e çıktı. Bu bölgedeki istihdam edilen kişi sayısı 28 bin kişi artarak 318 bine yükseldi. İstihdam artışının en fazla arttığı diğer iller ise güney kesimindeki Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de oldu. İstihdam oranı 3,6 puan artarak yüzde 39,4'e yükselen söz konusu güney illerinde işsizlik ise 2 puan düşerek yüzde 14,4'e indi.



ELAZIĞ İŞSİZLİĞE SAVAŞ AÇTI


Yatırım teşviklerinin yanısıra Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programı da istihdamdaki artış hızını yükseltmeye başladı. Bu kapsamda Elazığ'da son üç ayda 5 bin 575 kişi iş sahibi olurken, Elazığ'daki işsizlik oranı yüzde 8,6 ile Türkiye ve çevre illerdeki ortalamanın altına geriledi. Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Elazığ İl Müdürü Abdullah Balcı, “Elazığ'da 25 bin 575 işsizimiz vardı. Bunun biz 5 bin 575 kişisini işe yerleştirerek ildeki işsizlik rakamını 20 bin kişiye indirmiş olduk” dedi. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan da, kentin ekonomi ve sanayisinin gelişmesi, buna bağlı olarak iç ticaretin canlanarak, işletmelerin ayakta kalması, kaynakların ekonomiye kazandırılması ile işsizliğin kaldırılmasında hükümetin Elazığ'a önemli hamleler yaptığının altını çizdi.



KOBİ BÜYÜMESİ ŞART


İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ramazan Kağan Kurtoğlu ise Türkiye'de işsizliğin gerilemesi için yeni bir sanayileşme ve kalkınma modelinin oluşturulması gerektiğini söyledi. İnşaatta istihdam limitlerinin dolduğuna dikkati çeken Kurtoğlu, KOBİ merkezli sanayileşme ve tarım politikasının gerektiğini vurguladı. Daha çok kadının istihdam edilmesi için de adım atılması gerektiğine işaret eden Kurtoğlu, “Küçük çocuklu kadınların, sabah 10'dan akşam 4'e kadar çalışabileceği modeller geliştirilebilir. Evden yapılabilecek işler kadınlarımıza bırakılabilir” ifadelerini kullandı.







İşverene büyük görev düşüyor


İstihdam seferberliği kapsamında işverenlere büyük görevler düştüğünü söyleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, “Türkiye'nin zor süreçlerden geçtiği bu dönemde, devletin de katkısıyla işverenlerin çalışan sayısını hızla artırması gerekir” dedi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere, verilen teşviklerin istihdama olumlu katkı sağladığını vurgulayan Karagöl, işsizlik oranının en yüksek olduğu Mardin, Batman, Şırnak, Siirt bölgesine özel teşvikler sunulmasının yerinde olacağını dile getirdi.








#Anadolu
#İşsizlik
#KOBİ
#SETA
#TÜİK
7 yıl önce