|

İstikbal göklerde!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terör örgütüne yönelik gerçekleştirdiği operasyonlarda aktif görev yapan T129 Atak Helikopterleri yerdeki güvenlik güçlerine gece-gündüz ateş desteği sağlıyor. Yüksek manevra kabiliyeti, yeni nesil hedef tespit sistemi, etkin ve özgün silah teknolojisiyle Atak, Türkiye’nin gücüne güç katıyor.

Yeni Şafak ve
10:25 - 22/09/2017 Cuma
Güncelleme: 10:53 - 15/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Atak helikopteri Türkiye’nin gücüne güç katıyor.
Atak helikopteri Türkiye’nin gücüne güç katıyor.

Güçlü Türkiye için güçlü dış politika, bunun için de güçlü ordunun gerektiğini belirten devlet, yerli savunma sanayinin geliştirilmesine büyük önem veriyor. Kendi silahını yapan ve teknolojisini üreten ülkemiz, artık birçok ihtiyacını yabancı ülkelerden değil, kendi sanayisinden karşılıyor. Buna bağlı olarak bu hafta T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterini ele alacağız.

Milli imkanlarla geliştirilen taarruz ve taktik keşif helikopteri T-129 Atak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda üretilerek 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi. TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ilk T129A prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirdi. Kalifikasyon ve Resmi Kabul süreçlerinin tamamlanmasının ardından ise 22 Nisan 2014 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.

  • TSK için 50 helikopterin tedarikine yönelik başlatılan program kapsamında, milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan ATAK helikopteri, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma özelliği taşıyor.

Atak helikopteri, geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de düzenlenen Sivrihisar Hava Gösterileri'nde izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı.



Helikopterin özellikleri

Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip tasarlanan Atak helikopteri, ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor.

Yakın hava desteği görevleri için güdümsüz roketler (76 adet) ve 20 milimetre top ile donatılmasının yanı sıra çok amaçlı görevlere uygun biçimde en modern elektronik harp gereçleri entegre edilen helikopter, 8 güdümlü anti-tank füzesi "mızrak", 12 güdümlü "cirit", 2 "stinger" ile görev yapabiliyor.

T129 Atak Helikopteri üstün özellikleri, geniş görev yelpazesi, yüksek irtifa ve sıcaklıkta sergilediği üstün performansı sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görev sahasında etkin şekilde kullanılıyor.

#T129
#Atak
#Helikopter
7 yıl önce