|

İthal furyasında frene basıldı

Türk traktör sektöründe yerli üreticiyi sevindirecek karar, dün yürürlüğe girdi. İthal edilen zirai traktör ve aksamlarına yüzde 30’a kadar ek vergi getirildi. Karar ile yerli üretimin daha da güçlenmesi ve azalan ithalat ile cari açığa önemli bir katkı sağlanması bekleniyor. Türkiye'de yerli traktör üretimi ihtiyacı karşılamasına rağmen ithalat furyası yüzünden her yıl 80 bin araç atıl kalıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:41 - 19/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

Zirai traktör ve dizel motor ithalatına ilave gümrük vergisi geldi. Aralarında tekerlekli zirai traktörler, içten yanmalı dizel ve yarı dizel motorların da bulunduğu bazı ürünlerin ithalatında yüzde 5,8 ile yüzde 30 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verildi. Karar yerli üreticilerde büyük sevinçle karşılandı. Türkiye, aralarında yüzde 100 yerli sermayesi olan TÜMOSAN gibi güçlü traktör firmalarına ev sahipliği yapıyor. Buna karşın piyasada, yaşanan ithal furyası yeterli üretim yapan yerli üreticileri baltalıyor ve yerli üretimin istenilen noktaya gelmesini engelliyordu. Özellikle Uzakdoğu'dan gelen traktörler ucuz fiyatı olmasına karşı yedek parça ve bakım problemleri ile piyasada sıkca adından söz ettiriyordu. İthal traktöre gelen ilave gümrük kararı ile yerli firmalar kapasitelerini güçlendirerek daha fazla rekabet etmesi sağlanacak. Bu sayede hem ithalat azalacak hem de cari açığın azaltılmasına önemli bir yol katedilecek.



80 BİN ATIL YERLİ TRAKTÖR EKONOMİK DEĞERİNİ BULUR


Türkiye her yıl Uzakdoğu'dan gelen traktör dizel motor ve diğer yedek parça ithalatına TÜİK rakamlarına göre 1 milyar dolar veriyor. Türk pazarının yüzde 27'sini oluşturan Uzakdoğulu firmalar, ucuz olmasına karşın düşük teknolojileri ve pahalı bakımları ile pazarda yerini alıyor. Türk yerli sanayinin ürettiği traktör rakamı 130 bin. Satılan traktör sayısı ise 65 bin. Bu rakamlarla yerli üretim 80 bin traktör atıl kalıyordu. İthal furyası yüzünden kapasitesini kullanamayan yerli firmalar İthalat yüzünden dünya pazarında etkinliğini de arttıramıyordu.



YERLİ ÜRETİM İÇİN ATILMIŞ GÜÇLÜ BİR KARAR


TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, Resmi Gazete yayınlanıp yürürlüğe giren karar hakkında görüşlerini anlattı. Öğün, kararı 'Türk yerli sanayisinin güçlendirilmesi için atılımış güçlü bir adım' değerlendirdi. Öğün şu değerlendirmeyi yaptı: “2000'li yıllardan itibaren Uzakdoğu ülkelerden traktörler ithalati artışı yaşandı. Kontrolsüz ithalat ile yabancı traktörlerin Türk pazarındaki oranı Yüzde 27 ile 30 seviyesine ulaştı. Bu, Türkiye'nin dış ticaret açığında önemli bir etken oluşturdu. Uzakdoğu'nun 2015 ithalat rakamlarına bakıldığı zaman TUİK rakamlarına göre 1 milyar dolar. Türkiye pazarında etkin olan teknolojisi düşük, bakım ve idamesi zor Uzakdoğu traktörleri ilk alışta ucuz olmakla birlikte yedek parça ve bakım masrafları ile fiyatları katlanıyor. Alınan tedbirlerin atıl olan yerli kapasitesinin etkin olarak kullanılmasına yan sanayinin ana sanayiye daha çok parça üretmesine neden olacak. Karar cari açığa katkısının yanında işsizliğe de büyük katkı sağlayacak”



YÜZDE 10'LARA DÜŞER




Kurtuluş Öğün, getirilen gümrük vergisi ile ithal traktörlerinin oranın yüzde 27'den yüzde 10'un altına ineceğini söyledi. Öğün, kapasitesini arttıran ve değişik segmentlerde üretimini güçlendirecek yerli üretim karşısında ithalatın yüzde 10'un bile altına ineceğini söyledi. Öğün “İthalatın yüzde 10'ların altına inmesi gerçekleşecek. Çünkü yerli üretimin ürün gamı artacak ve bunun sonucu olarak ithalat daha da aşağıya çekilecek”



Jeneratör motorları da kapsamda


Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile tekerlekli zirai traktörler, yarı dizel motorların yanısıra ayrıca ithal edilen dökme demirden ince ve kalın boru, döner deplasmanlı pompalar, elektrik motorları ve jeneratörler, vites kutuları, diferansiyelli hareket ettirici akslar gibi ürünlerin ithalatında yüzde 5,8 ile yüzde 30 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verildi.



Bu ülkeler kapsam dışında


AB ve EFTA üyesi ülkelerin yanı sıra İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Morityus, Moldova, Güney Kore ve Malezya ikili anlaşmalar ve Gümrük Birliği'nden dolayı kararın kapsam dışında bırakıldı.



#Kurtuluş Öğün
#TÜMOSAN
#TÜİK
7 yıl önce