|

Jeotermalde liderlik hedefi

Türkiye’nin 1000 MW’yi aşan jeotermale dayalı elektrik kapasitesi 3000 MW’ye çıkarılacak. Sektör temsilcileri, 2020 sonrası yol haritasının şimdiden belirlenmesi durumunda bu alanda dünya liderliğini elde edebileceğimizi söylüyor. Uzmanlar, petrol ve doğalgaza verilen desteklerin kendilerine de sunulması gerektiğine işaret ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/12/2017 Salı
Güncelleme: 00:46 - 19/12/2017 Salı
Yeni Şafak
Hedef 3 bin MW’ye çıkararak Türkiye’yi dünya lideri yapmak
Hedef 3 bin MW’ye çıkararak Türkiye’yi dünya lideri yapmak

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şişman halihazırda bin MW’yi (Megawatt) aşan jeotermale dayalı elektrik kapasitesini 3 bin MW’ye çıkararak Türkiye’yi dünya lideri yapmayı hedeflediklerini söyledi. Şişman, bunu başarmak için 2020 sonrasında uygulanacak destek mekanizmasının bugünden açıklanmasına ihtiyaç olduğunu vurgularken, petrol ve doğalgaz yatırımlarına verilen ÖTV’siz mazot, KDV ve ÖTV istisnası gibi desteklerin kendilerine de verilmesi gerektiğine işaret etti.

650 MİLYON DOLARLIK DOĞALGAZ İTHAL EDİLMEDİ

Ankara’da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Şişman, jeotermalde önümüzdeki günlerde eklenecek yeni 33 MW’a ile kurulu gücün bin 87 MW’a ulaşacağını kaydetti. 2017 yılında 83 bin MW’a elektrik üretiminin yüzde 1,2’sini jeotermalden sağlandığını söyleyen Şişman, böylece toplam 289 milyar kWh enerjinin 6 milyar kilovatsaatinin jeotermalden karşılandığını dile getirdi. Şişman, jeotermal santrallerin devrede olması sayesinde 650 milyon dolarlık doğalgaz ithaline engel olduklarını kaydetti.

ÖTV’SİZ MAZOT VE KDV İSTİSNASI VERİLMELİ

Şişman, yatırımcıların öngörülebilir ve güvenilebilir fizibilite yapabilmeleri ve buna bağlı finansman bulabilmeleri için en etkin yöntemin hükümetlerin sağladığı alım garantileri olduğunu söyledi. Bu kapsamda kurulumu en az 3 yıl gerektiren santral yatırımlarının 2020 yılından sonra devreye gireceğini dile getiren Şişman, “Ancak jeotermal santral yatırımlarının 2020 yılından sonra destekleri sona erecek. Desteklerin 2020’den sonra da devreye girecek şekilde devam etmesi için bugünden gerekli önlemleri almak, gerekli destek mekanizmalarını ortaya koymak gerekiyor. Bunun adı YEKDEM olmaz da başka bir formül bulunur. Ayrıca petrol ve doğalgaz aramalarının aynısını yapmış olmamıza rağmen o yatırımlara verilen araç-gereç makine alımında KDV ve ÖTV istisnası, ÖTV’siz mazot desteği gibi desteklerin de bizlere verilmesi gerekiyor” dedi.

HEDEF KURULU GÜCÜ 3 KATINA ÇIKARMAK

Jeotermal enerji santrali (JES) kurulu gücün 3 bin megavat (MW) seviyesine çıkarılmasını hedeflediklerine dikkat çeken Şişman, jeotermalde bin MW’a kurulu güç ile ABD, Filipinler ve Endonezya’nın ardından 4’üncü sırada olduğumuzu aktardı. JES’lerin Türkiye ekonomisine katkısının yaklaşık 600 milyon dolara ulaştığını söyleyen ve yeni düzenlemelerle söz konusu katkının katlanarak artabileceğini kaydeden Şişman, JES’lerin inşası ve işletilmesinde yüzde 70 oranında yerli aksam ve ekipmanın kullanıldığını belirtti. Şişman, “Devletimizin desteği ile kısa sürede bir dünya markası haline geleceğimize inanıyoruz" dedi.


DÜNYADAKİ DESTEK BİÇİMİ

Şişman’ın verdiği bilgilere göre dünyada jeotermal enerji potansiyelini değerlendirmek isteyen ülkeler, gerek arama riskleri gerekse ilk yatırım maliyetinin diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından yüksek olması nedeni ile devlet teşvik mekanizmaları ile yatırımcıları motive ediyor. Bu destekler, jeotermale dayalı elektriğe, devletin sabit fiyatlar üzerinden alım garantisi (feed-in-tariff; kısaca FIT) verilmesi ve vergi imtiyazları tanıması şeklinde öne çıkıyor.

Dışa bağımlılık azalacaktır

JESDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şişman, ülkelerin, enerji bağımsızlıklarına verdikleri önem çerçevesinde, entegre ve hibrit sistemlerin desteklenmesi yoluyla da jeotermal kaynakları değerlendirmeyi tercih edebildiği bilgisini paylaştı. Özellikle enerji verimliliği konusu tüm dünyada önemi giderek artan konuların başında geliyor. Bu alanda atılan adımlar ve somut projeler enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmaya hizmet edecek.

#Türkiye
#Enerji
#Jeotermal
6 yıl önce
default-profile-img