|

Jeotermale yatırım yüzde 50 artar

Jeotermal yatırımlar devletin verdiği desteklerle hız kazanıyor. Yatırımların bu yıl yüzde 50 artması bekleniyor. Pilot üniversite seçilen Ahi Evran Üniversitesi de 63 proje ile dikkat çekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/02/2017 Salı
Güncelleme: 05:46 - 21/02/2017 Salı
Yeni Şafak
Jeotermale yatırım yüzde 50 artar
Jeotermale yatırım yüzde 50 artar

Temiz, çevreyle dost ve yenilenebilir enerji kaynağı olması nedeniyle son yıllarda büyük rağbet gören Jeotermal sektörüne yapılan yatırımlar ve çabalar artıyor. Geçtiğimiz hafta ilk kez Türkiye'de bu konuyla ilgili bir kongre düzenlendi. İstanbul'da yapılan GT'17 Jeotermal Türkiye Çalıştayı ve Kongresi'nde hem sektörün potansiyeline dikkat çekildi hem de daha yüksek verim almanın yolları arandı.



HIZLA BÜYÜYOR


Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcılar Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, sektördeki sorunları devletin üst düzey yöneticilerine aktarılması ve karşılıklı görüş alışverişleri ile olabildiğince çabuk yol alınabileceğini söyledi.



5 BİN MW KURULU GÜÇ


Sektörün çok hızlı büyüdüğünün altını çizen Şentürk; “2007 yılında yayınlanan 5686 sayılı yasa ile birlikte yola çıktık. Sektörümüze büyük emek ve katkısı olan MTA'nın destekleriyle ve bu destekleri en iyi şekilde değerlendiren yatırımcılarımız tarafından her yıl yüzde 50 gibi bir oranla büyüyerek yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi.



Jeotermal enerji üretiminde dünyada çok önemli başarılara imza atılacağını belirten Şentürk, kararlı konuştu: “Bakanlığımız yetkililerine sunduğumuz yol haritasında düşük sıcaklıktaki jeotermal kaynaklardan da üretilebilen elektriğin, kademeli olarak desteklenmesi ile 5 bin MWe çıkarılması ile ilgili çalışmamızı sunduk. Çalışmanın kabul görmesi halinde önümüzdeki 5 yılda 5 bin MWe güce ulaşarak, dünyada jeotermal kaynaklı en çok elektrik üreten ülke olma yolunda ilerleyeceğiz.”



Ahi evran 63 proje üretti


Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), tarım ve jeotermal alanda pilot üniversite seçtiği Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ), Kırşehir'in de dahil edildiği Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'ndan (KOP) bölgesel destek almak amacıyla 63 proje hazırladı. Üniversitenin ihtisaslaşması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması amaçlanan projeler arasında, tarımdan hayvancılığa, jeotermalden atıkların değerlendirilmesine kadar farklı alanlarda çalışmalar yer alıyor. AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya; projelerin bölgenin kalkınmasına yönelik olduğunu vurguladı.





#Jeotermal
#Ahi Evran Üniversitesi
7 yıl önce