|

Jeotermal serada lideriz

Türkiye, jeotermal enerji ile ısıtılarak yapılan sera üretiminde dünya lideri konumuna geldi. 18 ilde 225 serada tarımsal üretim gerçekleştiriyoruz. Jeotermal seracılığı yapan iller arasında İzmir yaklaşık 820 dekar alan ve yüzde 19’luk payla ilk sırada bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 01:27 - 28/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye dünya devlerini geride bırakarak zirvede yer aldı.
Türkiye dünya devlerini geride bırakarak zirvede yer aldı.

Türkiye’de bin 283 dekar alanda jeotermal enerji ile ısıtılan örtü altı üretim yapılıyor. Bu yöntemle kurulan toplam sera sayısı 225. Gittikçe artan jeotermal serasında Türkiye dünya lideri konumuna geldi. Jeotermal serelarda ağırlıklı olarak domates, süs bitkisi, salatalık, biber, patlıcan, çilek ve fide yetiştiriciliği yapılıyor. Örtü altı üretiminde İzmir yaklaşık 820 dekar alan ve yüzde 19’luk payla ilk sırada yer alıyor.

İzmir’i 756 dekar alan ve yüzde 17,7’lik payla Manisa, 720 dekar alan ve yüzde 16,8’lik payla Afyonkarahisar, yüzde 11,1 pay ve 474,3 dekar alanla Denizli, yüzde 9,8 pay ve 421,2 dekar alanla Şanlıurfa, yüzde 6,8 pay ve 293 dekar alanla Kütahya illeri takip ediyor. Ayrıca Aydın, Adıyaman, Eskişehir, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir, Aksaray, Ağrı, Uşak, Van, Ankara ve Sakarya illerinde de jeotermal enerji ile ısıtılarak örtü altı tarımsal üretim yapılıyor.

SEKTÖRE DESTEK VE TEŞVİKLER VERİLİYOR

Jeotermal enerji ile ısıtılan sera işletmelerinin yüzde 92,7’sinde topraksız tarım, yüzde 7,3’ünde ise topraklı tarım yöntemiyle yetiştiricilik yapılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın örtü altı bitkisel üretime yönelik destek ve teşvikleri de bulunuyor. Yetiştiricilik yaptığı tespit edilen ve kayıt altına alınan üreticilere, Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerince 10 milyon TL üst limite kadar, yüzde 25 - 75 arası faiz indirimi yapılmak suretiyle kredi kullanabiliyor. Mevcut sera işletmeleri teknik altyapısının iyileştirilmesi amacıyla 100 bin TL üst limite kadar sıfır faizli kredi de kullanabiliyor.

Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi (KKYDP) çerçevesinde, alternatif enerji kaynakları kullanılarak, 3 dekardan küçük olmamak üzere yapılan sera projelerine (KDV hariç) 3 milyon TL üst limite kadar yüzde 50 hibe desteği sağlanıyor.

Jeotermal enerji ile ısıtılan sera işletmelerinin yüzde 96,45’inde domates yetiştiriliyor. Domatesin ardından süs bitkisi, salatalık, biber, patlıcan, çilek ve fide yetiştiriciliği en fazla üretimi yapılan ürünler arasında yeralıyor.

YETKİ ENERJİ
BAKANLIĞI'NDA

Türkiye jeotermal enerji potansiyelinin sera ısıtmasında kullanımının yaygınlaştırılması ile kaliteli, güvenli, güvenilir ve sürdürülebilir bitkisel üretimin artırılması amaçlanıyor. Türkiye’de jeotermal ve doğal mineralli su kaynaklarının aranması, araştırılması Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın sorumluluğunda yürütülüyor. Ayrıca üreticiler, Belediyeler ve il özel idarelerinin elinde bulunan kaynaklardan da kiralama veya pay ödeme yolu ile yararlanabiliyor.

En fazla domatesi
Belarus’a sattık

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın ilk üç ayında domates ihracatı 123 milyon 52 bin dolar oldu. Geçen yıl ocak-mart döneminde domates ihracatı 79 milyon 960 bin dolar düzeyindeydi. Böylece bu yılın ilk çeyreğindeki artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 oldu.

EN FAZLA BELARUS’A

Bu yılın ilk çeyreğinde en fazla domates ihracatı 32,4 milyon dolarla (yüzde 26,3) Belarus’a yapılırken, bu ülkeyi 18 milyon dolarla (yüzde 14,6) Romanya, 11,8 milyon dolarla (yüzde 9,6) Polonya ve 9,3 milyon dolarla (yüzde 7,6) Irak takip etti. TÜİK verilerine göre 2015 - 2016 üretim yılında 1,8 milyon dekar arazide domates ekimi gerçekleştirilirken, 12,6 milyon tonluk üretim yapılmıştı. Bu domateslerin 4 milyon tonu salçalık ve 8,6 milyon tonu sofralık olarak üretildi. Domates üretiminin il bazında dağılımı incelendiğinde Antalya'nın 2 milyon 410 bin tonla (yüzde 19,1) ilk sırada yer aldığı görüldü.


#​Jeotermal
#Sera
#Enerji Bakanlığı
#TÜİK
7 yıl önce