|

Katar’la dolu dizgin ticaret

Ablukaya alınan Katar’ın, ihtiyaçlarını karşılamak için Türkiye’yi tercih etmesi iki ülke ticaretini zirveye taşıyacak. Katar’da temaslarda bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Türkiye-Katar ticaret hacmi 5 milyar doları aşacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 05:29 - 25/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Katar’la dolu dizgin ticaret
​Katar’la dolu dizgin ticaret

Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri üçlüsü tarafından ablukaya alınan Katar, ihtiyaçlarını karşılamak için ağırlık olarak Türkiye’yi tercih ediyor. 5 Haziran’da başlatılan baskı ve yalnızlaştırma hamlesinin ardından Katar, Türkiye’den ürün ve hizmet alımını üç katına çıkardı. Daha önce Türkiye’den aylık ortalama 12 milyon dolarlık ithalat yapan Katar, 5-21 Haziran tarihleri arasında Türkiye’den 33 milyon dolarlık alım yaptı. Türkiye’nin Doha yönetimini yalnız bırakmayarak ihtiyaçlarını karşılamakta erken davranmasının iki ülke ticaretini zirveye taşıması bekleniyor.

OYUNA GELMEYİN UYARISI

Katar’ın başkenti Doha’da temaslarda bulunan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, Körfez ülkeleriyle yaşanan kriz ve bu konuda neler yapılabileceği hakkında konuştu. Müslüman ülkeler arasındaki çekişmenin tehlikesine dikkat çeken Kaan, “Müslüman ülkelerin bu oyuna gelmemesi gerekir. Allah’ın ipine sımsıkı sarılın parçalanmayın buyruluyor. Bizler de ‘Siz kardeşsiniz. Kardeşler birbirlerine küs ve düşman olmaz’ dedik. İslam ülkelerinin birbirlerinin terörizmi destekleyen ülke olarak ifade etmelerinin yanlış olduğunu ve Katar’ın yanında olduğumuzu duyurduk” dedi.

GIDA, İNŞAAT VE SAĞLIKTA
İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ

Katarla ilişkilerin ilerletilmesi amacıyla iki yıl önce savunma sanayi fuarı düzenlendiğini hatırlatan Kaan, Ramazan bayramından sonra daha geniş heyetlerle tekrar Katar’a

geleceklerini belirtti. Kaan, diğer Körfez ülkelerine de heyetler göndererek birlik ve beraberlik çağrısı yapacaklarına dikkati çekti. Katar’ın kriz sonrası özellikle gıda, inşaat yapı malzemeleri, sağlık ve ilaç konusunda ihtiyaçlarını karşılamak için MÜSİAD olarak çalışacaklarını vurgulayan Kaan, böylece Türkiye olarak hem Katar’ın yanında olmak hem de ihracatı artırmanın amaçlandığını dile getirdi.

İKİLİ TİCARETİMİZ 5 MİLYAR DOLARI AŞAR

MÜSİAD Başkanı Kaan, Katar’da gıda ve inşaat başta olmak üzere çeşitli alanlarda yatırım yapılabileceğine de işaret ederek, ilerleyen yıllarda Türkiye ile Katar’ın ticaret hacminin 5 milyar doları aşabileceğini vurguladı. Kaan, Katar ile ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılacak ticaret konusunda Kaan, şunları ifade etti: “İlk izlenimlerimiz çok ciddi rakamlar. Bize genel olarak 4,5 milyar dolar civarında ithalat rakamları verildi. Bunların yarısını bile alsak bizim için çok iyi. Diğer ülkelerden tedarik ettikleri ürünleri artık dışarıdan almak durumundalar.”

TÜRKİYE BÜYÜK ÜLKE GEREĞİNİ YAPAR

Türkiye’nin büyük bir ülke olarak burada gereğini yapacağını ifade eden Kaan, “Biz de MÜSİAD olarak 11 bin üye kuruluşa sahibiz ve tüm Katar’ın ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir üye profilimiz var” diye konuştu. Katar’a gemi nakliye seferi başlatacaklarını ve Türk ürünlerini Katar’da diğer ülkelerin ürünlerinden daha ucuza pazara süreceklerini aktaran Kaan, Türk ürünlerinin taze, doğal ve kaliteli ürünler olduğunu, Katar halkının da kalite farkını görüp değer vereceğini düşündüklerine işaret etti.

Türkiye’ye minnettarlar

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Katar tarafı ile yürüttükleri görüşmelere ilişkin ise “Türkiye’ye minnettar olduklarını ve ticareti artırmak istediklerini söylediler. Türkleri burada yatırıma davet ediyorlar” dedi.

#Katar
#Ticaret
#MÜSİAD
7 yıl önce