|

Katılım daha agresif olmalı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, katılım bankacılığının çok daha hızlı davranmasını ve sektörden daha büyük pay almasını istediklerini belirtti. Faizsiz finans sisteminin özü itibarıyla konvansiyonel bankacılığın gölgesinden kurtulması gerektiğini ifade eden Canikli, "Bu konuda sizlerden daha agresif bir yaklaşım bekliyoruz" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2017 Cuma
Güncelleme: 02:00 - 26/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Katılım daha agresif olmalı
Katılım daha agresif olmalı

Katılım bankacılığı sektörü, ekonomideki dalgalanma ve zorlu makroekonomik ortama rağmen, büyüme trendini sürdürüyor. Üçü özel ikisi de kamu sermayeli beş katılım bankasını çatısı altında buluşturan Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin (TKBB), 16. Olağan Genel Kurul'unu dün İstanbul'da yaptı. Sektör temsilcilerini bir araya getiren toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, katılım bankacılığının ulaştığı gücün önemli olduğunu, ancak hedefledikleri noktada bulunmadığını söyledi. Canikli, katılım bankacılığının çok daha hızlı bir şekilde piyasaya girmesini ve daha büyük pay sahibi almasını istediklerini belirtti.

KAYNAK İMKANLARI BOL

Katılım bankacılığının, faizsiz finans sisteminin özü itibarıyla bankacılığın gölgesinden kurtulması gerektiğini vurgulayan Canikli, “Faizsiz finans sistemi bankacılık sisteminin ürettiği araçları bir miktar makyajlayarak ve dönüştürerek büyük oranda takip ediyor. Kolay olmadığını biliyorum. Ama bundan başka çare de yok” ifadelerini kullandı. Faizli finansal ürünlere hassasiyeti olan insanların yatırımlarını sisteme dahil etmek suretiyle ilave kaynak üretme açısından katılım bankalarından beklenti olduğuna işaret eden Canikli, yastık altında farklı formatlarda yüksek kaynakların bulunduğunu belirtti.

FAİZSİZ SİSTEM AYRI DURMALI

Canikli, faizsiz finans sisteminin yurt içi ve yurt dışından kaynak bulma konusunda konvansiyonel bankalara göre daha büyük imkanları olduğuna dikkati çekti. Canikli, kamu otoritesinin katılım bankacılığına sınırsız desteğini bir kez daha anımsatarak, şunları kaydetti: "Sistemde olmayan kaynakları sisteme dahil etmek için hem araç hem de yöntemleri bulmanız gerekiyor. Bu konuda daha agresif bir yaklaşım bekliyoruz. Konvansiyonel bankalarla anılmaksızın bir sistemi oluşturmanız gerekli.”

BASKIYI AZALTACAK

Hem konvansiyonel hem de katılım bankalarının aktiflerini menkulleştirmek suretiyle “yurt dışına” ve “döviz cinsinden” olmak şartı ile ihraç edebileceğini vurgulayan Canikli, bunun için yurt dışından talep olduğunu, yakın zamanda somut olarak hayata geçirileceğini aktardı. Canikli, bu yeni kaynakla birlikte sektörü üzerinde kaynak baskısının da azalacağına işaret etti.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Melikşah Utku da “Yeni kamu katılım bankalarının kurulacağı yönünde haberler var. Bunlar sevindirici” dedi. Birçok ülkeye nispetle Türkiye'nin 2016 yılında kabul edilebilir bir büyüme sergilediğini belirten Utku, "Açıkçası böyle bir yılda, bu büyük bir başarıdır" ifadelerini kullandı.

ALT YAPI İÇİN
FİNANSMAN
DESTEĞİ

İslam Kalkınma Bankası (IDB) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği arasında altyapı projelerinin finansmanı için işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında katılım bankalarının IDB’nin iştirakleri ile birlikte bu alanda ciddi rol alması planlanıyor.

#Nurettin Canikli
#Katılım bankacılığı
7 yıl önce