|

Kesintinin maliyeti 726 bin lira

Türkiye genelinde 23 ilde önceki gece yüksek gerilim hatlarında aşırı rüzgardan kaynaklı elektrik kesintisinin faturası 726 bin lira olarak hesaplandı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 28/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:45 - 27/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Enerji Bakanlığı; kesintilerin Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki aşırı fırtına ve yağıştan dolayı yüksek gerilim hatlarındaki geçici arızadan kaynaklandığını açıkladı. Önceki gece saat 22.29'da meydana gelen arıza 23 ilde etkili oldu. Yapılan müdahale ile sistem saat 23.13'te normale döndürüldü.



UCUZ ATLATILDI


Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı (IAEE) Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, yaşanan elektrik sıkıntısının gözleri bir kez daha Türkiye'nin elektrik arzında güvenilirlik ve iletim hatlarına yatırım konularında atılması gereken adımlara çevirdiğini söyledi. Kimi uzmanların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranla yapılan hesaplara göre kesinti kaybının 100 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Prof. Kumbaroğlu kesintinin 'karşılanamayan enerji değeri' faturasının 726 bin lira olarak hesap ettiğini açıkladı.



GECE OLMASI ŞANSTI


Kesintinin akşam saatlerinde yaşanmasının sanayi ve ticarethaneler için büyük şans olduğuna ve kesintiden ağırlıklı olarak mesken talebinin etkilendiğine dikkati çeken Prof. Kumbaroğlu, “Bu kesintinin hesaplanan fatura bedelinin dışında gerek üretici gerekse tüketici için ilave maliyetlerin söz konusu olduğunu unutmamak gerekiyor” dedi.



GEÇEN YIL FATURA DAHA YÜKSEKTİ


Türkiye geçtiğimiz yıl daha büyük bir elektrik kesintisi yaşamıştı. Önceki gece yaşanan kesintiye benzese de 1 Nisan 2015'te yaşanan elektrik kesintisinde fatura çok daha kabarıktı. Geçen yılki kesinti; hem sıkıntının yaşandığı saat dilimi hem de daha uzun süreli olması nedeniyle yaklaşık 750 milyon dolarlık bir maddi kayba neden olmuştu.


#elektrik kesintisi
#Gürkan Kumbaroğlu
8 yıl önce