|

Kıdem aldıran formül

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, hükümetin çalışmasını yaptığı kıdem tazminatı modeline ilişkin beklentilerini açıkladı. Özel sektörde çalışanların yüzde 90’a yakınının kıdem tazminatını alamadığına dikkat çeken Arslan, “Çalışanların kıdem tazminatı alabileceği bir modele, bir uygulamaya ihtiyaç var” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 01:17 - 28/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, hükümetin çalışmasını yaptığı kıdem tazminatı modeline ilişkin beklentilerini açıkladı.
​Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, hükümetin çalışmasını yaptığı kıdem tazminatı modeline ilişkin beklentilerini açıkladı.

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan; kıdem tazminatı çalışmaları ve istihdam seferberliğiyle ilgili Karaman’da açıklamalarda bulundu. Kıdem tazminatı konusunda henüz hükümetin yaptığı çalışmalarla ilgili kendilerine bir taslak gelmediğini belirten Arslan, konuyla ilgili farklı spekülasyonların yapıldığına dikkat çekti. Arslan, kıdem tazminatı konusunda hükümetin nasıl bir yol izleyeceğini kendilerinin de merak ettiklerini ifade etti.

KAZANILMIŞ HAKLARIN KORUNACAĞI BİR MODEL

Kıdem tazminatı mevzuatının pek çok yönüyle çalışanlarının taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu dile getiren Arslan, “Kıdem tazminatına ulaşmada mevzuatın birçok eksiği var. Eksiklikler göz önüne alınarak ama kazanılmış hakların da korunacağı bir model üzerinde çalışmayı hep önerdik. Var olan olumlu yönleri korunarak, yeni bir model üzerinde çalışmamız gerekiyor” dedi.

MİLYONLARCA MAĞDUR VAR

İş hayatında çalışanların yaşadığı haksızlıklara dikkat çeken Hak-İş Başkanı Arslan, “Bir yıl sürekli çalışmayan işçinin kıdem tazminatı alamadığını biliyoruz. Yıllarca hizmet ettiği işletmesinden istifa ettiği zaman kıdem tazminatını alamadığını biliyoruz. Kıdem tazminatı vermemek için aynı iş yerinde çalışmasına rağmen farklı iş yerlerinde gösterilerek kıdem tazminatı verilmeyen milyonlar var. Tespitlerimize göre özel sektörde çalışanların yüzde 90’a yakını ne yazık ki kıdem tazminatını alamıyor. Bu gerçekten büyük bir sorun. Kamuda kıdem tazminatına ulaşmada ciddi bir sorun yok. Özel sektörde çalışanların kıdem tazminatı alabileceği bir modele, bir uygulamaya ihtiyaç var” diye konuştu.

Fona ulaşmak
kolay olmalı

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanmanın kolaylaştırılması gerektiğini de vurgulayan Arslan, “Fonu özellikle işverenleri sürekli teşvik etmekte kullanırsak, çalışarak pirim ödeyen insanları işsiz kaldığı zaman yalnız bırakırsak; bu sisteme aykırı bir durum olur. Prim ödeyenlerin işsiz kalmaları durumunda insanca yaşayabilecekleri işsizlik sigortası miktarının da belirlenmesi gerekiyor” dedi.

#Kıdem
#​Hak-İş
#Fon
7 yıl önce