|

Kıdem için zorunlu rapor

Şirketlerin mali tablolarını ilk kez yeni TTK’ya göre verdikleri dönem başladı. Buna göre, bağımsız denetlenen şirketler, kıdem tazminatı ve amortisman gibi hesaplama tahminlerini finansal tablolarına yansıtacak. 2014 yılı finansal raporları yeni TTK’ya göre verilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 00:33 - 31/03/2015 Salı
Yeni Şafak

Türkiye'de finansal tabloların hazırlanması ve sunumuyla ilgili getirilen yeni Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) göre bağımsız denetime tabi olan şirketlerin amortisman ayırmaları ve çalıştırdığı personel için kıdem tazminatlarını hesaplamaları zorunlu olduğu belirtildi. Diğerlerinin ise vergi mevzuatına göre ihtiyari olduğu kaydedildi.



KAMU YARARI KURULUŞLAR STANDARTA UYACAK


Konuya ilişkin Yeni Şafak Gazetesi'ne değerlendirme yapan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) yetkilileri, finansal raporlamanın, şirketler için 'bağımsız denetime tabi olanlar' ve 'bağımsız denetime tabi olmayanlar' için ayrı ayrı olduğunu belirttiler. Bağımsız denetime tabi şirketlerin Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlendiğine işaret eden yetkililer, “Başkaca şart aranmaksızın” genel olarak Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar (KAYİK) ile BKK ile belirlenen kriterlerden daha büyük şirketlerin de bağımsız denetim kapsamında olduklarını dile getirdiler. Bu kapsamdaki şirketlerin 2014 yılından itibaren finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS) uygun olarak hazırlamak ve sunmak zorunda oldukları belirtildi. Bu şirketlerin de bundan sonra finansal tablolarını hesaplarken, amortisman ve kıdem tazminatı tahminlerini de tablolara koymalarının artık zorunlu olduğu vurgulandı.


Öte yandan ise bağımsız denetime tabi olup KAYİK kapsamında olmayan şirketler ise finansal tablolarını hazırlarken isteğe bağlı olarak muhasebe standartlarını uygulayabilecekler. Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS) uygun olarak finansal tablo hazırlayanlar ise başkaca finansal tablo hazırlamayacak.



AMORTİSMAN VE KIDEM TAZMİNATI ZORUNLU


KGK yetkilileri, Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulamak zorunda olmayan veya uygulamayı tercih etmeyen şirketlerin ise kıdem tazminatı ve amortisman hesaplamasında vergi mevzuatına göre ihtiyari olduklarını belirttiler. Şirketler, 2014 finansallarını yeni TTK'ya göre vermiş olacak.



Finansal raporlama şekilleri


Türkiye'de şirketlerin finansal raporlama şekilleri şu şekilde oluyor: Bağımsız Denetime tabi şirketlerde raporlama: Bu durumdaki şirketlere ilişkin kriterler Bakanlar Kurulu ile belirleniyor. Genel olarak Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar ile BKK ile belirlenen kriterlerden daha büyük şirketler bağımsız denetime tabi bulunuyor. Bağımsız denetime tabi muhasebe standartlarını uygulayanlar aynı zamanda Muhasebe Sistemi Genel Tebliğlerine (MSGUT) göre finansal tablo hazırlamak zorunda bulunmuyor. Ancak muhasebe standartlarına uygun hazırlamak zorunda olmayan şirketler ise MSGUT'a göre hazırlamaları şart. Bu şirketler, kıdem ve amortisman hesaplanmasını finansallara yansıtacak.



Vergileri etkilemiyor


KGK yetkilileri, yapılan düzenlemelerin vergisel yükümlülükleri etkilemediğini ve değiştirmediğini vurguladılar. Vergi mevzuatının gerektirdiği düzeltmelerin işletmelerin sorumluluğunda olduğuna dikkat çeken yetkililer, vergisel düzeltmelerin finansal tablolar dışında yapılacağını belirttiler.




#KGK
#rapor
#vergi
#kıdem
#TTK
9 yıl önce