|

Kıdem tazminatına ‘Avusturya Modeli’

Kıdem tazminatı konusunda, Avusturya modeli benimsenebilir. Bu sistemde, çalışan için açılan hesaba para yatırılırken, buna ne devlet ne de işveren dokunabiliyor. Bakanlığın uygulamaya sıcak baktığını paylaşan ASO Başkanı Özdebir, "Sigortalı belli şartları yerine getirirse parasını alabiliyor" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 20:16 - 30/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Ekonomi gündemindeki sıcaklığını koruyan kıdem tazminatı konusunda farklı senaryolar da dile getiriliyor. Son olarak, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Avusturya Modeli'ni incelediğini söyledi. Bakanlığın bu modele daha sıcak baktığını ifade eden Özdebir, "Herhalde gerçekleştirecekler. Bu sistemde her çalışan adına açılan hesaba her ay para yatırılıyor ve bu paraya devlet de işveren de dokunamıyor. Sigortalı da belli şartları yerine getirmesi halinde alma hakkı var" diye konuştu.



15 GÜNE DÜŞÜRÜLSÜN


Türkiye'de her yıla 30 günlük kıdemin işverene yüzde 8 maliyeti olduğunu dile getiren Özdebir, "Yapılan çalışmalarda bu maliyet yarıdan daha az hale getiriliyor. Yüzde 3,8'ler seviyesine çekilmesini içeren bir çalışma yapılıyor" dedi.


Özdebir'in açıklamalarına göre, bakanlığın yeni sistemi


ile her çalışanın tazminat


hakkı baki olacak. İşveren ise, her yıla karşılık 15 gün kıdem tazminatı olsun istiyor. Özdebir, "Bakan Soylu, yüzde 8'lik oranı yarıdan fazla aşağıya indirecek bir formül geliştirdiklerini söyledi. Yüzde 3,8 gibi birtakım rakamlar konuşuluyor" dedi.



SENDİKALAR DA İNANIYOR


TOBB'un tazminatın fona para yatırılmasına sıcak bakmadığını anlatan Özdebir, "Sendikalar 30 günden vazgeçmek istemiyor. Ancak, ülkemizde 25 milyon çalışan var. 1,5 milyon sendikalı var. Sendikalar da işsizlik sayılarının artmasından dolayı onlar da yavaş yavaş bu konuda tavırlarını yumuşatıyorlar. DİSK hariç, HAK-İŞ, özellikle TÜRK-İŞ daha ılımlı hale geldi."



İflas erteleme teşkilatı oluştu


İflas erteleme sayısındaki artışa ilişkin bir soru üzerine Özdebir, geçmişte iflas erteleme kararlarının hakimler heyeti tarafından verilmesini istediklerini hatırlattı. Kararı bir hakim verdiğinde etki altında kalabildiğini savunan Özdebir, "Bu işlerde belli illerde yoğunlaşma var. Ağırlıklı bir kısmı Kocaeli'nde açılıyor. Şirketler aslında Kocaeli şirketi değil. Kocaeli'nden kararı kolay alabildikleri için merkezlerini orada bir ofise taşıyorlar. Oradan müracaat ediyorlar. Demek ki orada böyle bir organizasyon var. 'Biz sana iflas erteleme kararı alırız abi...' mekanizması çalışıyor" diye konuştu.





Başkanlık gerekli


Nurettin Özdebir, başbakan ile cumhurbaşkanının anayasal yetkilerinin bugün neredeyse birbirine eşit olduğunu ifade ederek, "Bir yerde bir lider olur. Bir orkestrada bir orkestra şefi olur. Yani uyum içinde hareket etmesi lazım. O da her zaman mümkün olmaz. Onun için başkanlık sisteminin kurulması lazım" dedi.



TTIP dışında kalamayız


Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTİP) ve Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşmalarının dışında kalmamak gerektiğini belirten Özdebir, "Bu anlaşmaların dışında kalan ülkeler, yüzde 25-30 arasında pahalı kalacaklar. Burada çok ciddi bir haksız rekabet var" diye konuştu.



Peşin vergi kalkmalı


Peşin vergilerden şikayet eden Özdebir şunları söyledi: "Ocak-şubat ayında işler iyi gitti, peşin vergiyi ödüyorsunuz. Bazı sıkıntılar başlıyor. Peşin verginin kaldırılması daha sağlıklı olacak."









#Kıdem tazminatı
#Ankara Sanayi Odası
#Nurettin Özdebir
8 yıl önce