|

Merkez’in indirimini bankalar yansıtmalı

Reel sektör kredi faizlerinde indirim beklentisini artırdı. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Daha önce yapılan 0,75 puanlık düşüş bizlerin kullandığı kredilerde ortalama iki puana yakın bir düşüşe sebep olmuştu. 0,50 puanlık düşüşün de olumlu etkilerini görmek istiyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 12:56 - 29/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Reel sektör temsilcileri piyasalarda yaşanan daralmanın aşılması için Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indirimlerine bankaların da destek vermesi gerektiğini dile getirdi. Merkez Bankası 13 ay aradan sonra ilk faiz indirimini 25 baz puan ile Mart ayında yaptı ve gecelik marjinal borçlanma faizini yüzde 10.75'ten yüzde 10.50'e çekti. Nisan ayında yapılan faiz toplantısında da faizler 50 baz puan indirildi. Son faiz indirim kararı Mayıs ayında geldi. Merkez Bankası gecelik marjinal borçlanma faizini 50 baz puan indirerek 9.50'ye çekti. Böylece 3 ayda toplam faiz indirimi 125 baz puan oldu. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, son Merkez Bankası faiz indirimini 'yetmez ama evet' olarak değerlendirdi. Özdebir, “Daha önce yapılan 0,75 puanlık düşüş bizlerin kullandığı kredilerde ortalama iki puana yakın bir düşüşe sebep olmuştu. 0,50 puanlık düşüşün de olumlu etkilerini görmek istiyoruz" dedi.



BÜROKRATİK ENGELLER KALKSIN


Yeni kurulan hükümeten beklentilerini de dile getiren Özdebir, Oda Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında yaptığı konuşmada şöyle konuştu; “Yeni kurulan hükümetten reel sektör olarak beklentilerimiz var. Ödeneklerin serbest bırakılmaması, bürokratların inisiyatif almamaları nedeniyle piyasalarda ciddi sıkıntı oluştu. Kurulan hükümetin bu sıkıntıların aşılmasına katkı vereceğini ümit ediyoruz. Bir başka isteğimiz de gündemin yine süratle ekonomiye dönmesi, üretime, yatırıma ve ihracata odaklanmasıdır. Yeni bir Türkiye hikayesine ihtiyacı var. Hükümetin bu hikayeyi sağlayacağını ümit ediyoruz."







YABANCI SERMAYE ARTSIN


Türkiye'ye gelen yabancı doğrudan yatırım miktarının bu yılın ilk çeyreğinde 2 milyar dolarda kaldığına da işaret edildi. Yabancı doğrudan yatırımların yeni fabrikalar kurmak için gelmediğini belirten Özdebir, “Genellikle var olan işletmeleri satın alıyorlar. Ayrıca, ülkemize gelen yabancı sermayenin önemli bir bölümü hizmetler sektörüne yöneliyor. Ancak, teknoloji transferini gerçekleştirmek, yönetim becerilerini geliştirmek, dış pazarlarla ilişkilerimizi geliştirmek için bu yatırımların sanayiye yönelmesinde büyük yararlar bulunmakta" dedi.



ÖZELEŞTİRİ YAPILMALI


Ekonomik büyüme hızını ve refah düzeyini artırmak için işdünyasına da iş düştüğünü belirten Özdebir, “Ekonomik büyüme yüksek katma değerli mallar üreterek olur. İş dünyası olarak öz eleştiri yapmalıyız. Katma değer yaratan ürünler geliştirmeliyiz. Bunun için 'Yetenek Rekabetçiliği'ne önem vermeliyiz. Bu yetenekli insanların sayısı ne kadar fazla ise işletmelerin dinamizmi, inovatifliği ve rekabetçiliği o kadar artıyor. Türkiye, küresel yetenek rekabetçiliğinde 109 ülke arasında 63'üncü sırada yer alıyor. Listenin başında İsviçre bulunuyor. İsviçre'yi; Singapur, izliyor" bilgisini verdi.



SURİYELİ LERE MESLEK ÖĞRETİYORUZ


ASO Başkanı Özdebir, sayıları 3 milyonu aşan ve ekonominin sırtına yük olan Suriyelileri Türkiye ekonomisine katkı verecek şekilde istihdama hazırladıklarını bildirdi. Suriyelilerin bir an önce ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade eden Özdebir, “Biz Suriyelilerle ilgili proje yaptırmaya çalışıyoruz. Onlara meslek edindirip mesleği olanların mesleklerini tespit edip işgücümüze hazır hale getirmeye çalışıyoruz" bilgisini verdi.



Yağmurlu havada şemsiye kapanmasın


Sanayici olmadan bankaların da olamayacağını belirten Özdebir, bankalara ilişkin eleştiride de bulundu. Bankaların, topladıkları mevduatı birilerine satmaları gerektiğini hatırlatan Özdebir, buna karşın işadamının tam karnı acıkmışken bankaların yağmurlu havada, şemsiyeyi kapatığını hatırlattı.






#Reel sektör
#Kredi faizleri
#Ankara Sanayi Odası
8 yıl önce